Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Next Auto

Anvelope care se adapteaza rapid la conditiile meteo

Anvelope care se adapteaza rapid la conditiile meteo

Datorita faptului ca inteligenta artificiala poate reactiona mult mai repede decat oamenii, tot mai multe autovehicule sunt echipate cu tehnologii inteligente, de aici interesul pentru anvelopele care se pot adapta la conditii meteorologice diverse prin utilizarea tehnologiei senzorilor. Conform unui sondaj efectuat la solicitarea celor de la Nokian Tires**, 34% dintre soferii europeni isi doresc, in viitor, anvelope sensibile la conditiile meteo. O anvelopa inteligenta dotata cu senzori ar putea monitoriza mediul inconjurator si pe ea insasi mai repede si in mai multe moduri decat soferul.

„Senzorii din anvelopa ar putea masura adancimea si uzura suprafetei de rulare si ar putea alerta soferul atunci cand sunt necesare anvelope noi sau schimbul intre anvelopele din fata cu cele din spate, pentru a echilibra gradul de uzura si pentru a le optimiza durata de viata”, este de parere Teemu Soini, responsabil cu noile tehnologii la Nokian Tyres.

Un viitor cu solutii inteligente

O anvelopa cu adevarat inteligenta este una care poate reactiona automat la informatiile primite de la senzor, fara ca soferul sa intervina, dar care nu este inca disponibila. Pentru a face posibil realizarea acesteia, trebuie sa se rezolve o serie de situatii, cum ar fi cum durabilitatea senzorilor si siguranta in timpul rularii la care sunt supusi si cum sa fie incorporata aceasta tehnologie inteligenta in procesul de productie a anvelopelor.

Pentru inceput, senzorii instalati in anvelope vor masura diferite variabile si vor transmite informatia catre sofer, fie direct in sistemele de bord ale vehiculului, fie in dispozitivul mobil al soferului. Industria anvelopelor a facut deja primii pasi inspre anvelopele inteligente, iar senzorii sunt utilizati deja pentru masurarea presiunii de umflare.

„Aceste anvelope s-ar putea adapta automat la conditiile meteorologice si rutiere schimband, de exemplu, modelul benzii de rulare. Pe vreme umeda, canelurile care stocheaza apa pot creste in volum si pot reduce riscul de acvaplanare. In prezent, exista foarte putine aplicatii inteligente de ultima generatie pentru anvelope destinate autoturismelor, dar acest lucru se va schimba in mod sigur in urmatorii cinci ani, iar anvelopele premium vor oferi mai multe solutii de asistenta pentru soferi. Anvelopele care reactioneaza in mod automat sunt inca de domeniul viitorului.”, estimeaza Soini.


Siguranta,  primul pas in procesul de dezvoltare
Consumatorii nu doresc numai anvelope inteligente, ci si anvelope sigure. Potrivit sondajului Nokian Tires*, aproape un sofer din doi si-ar dori ca anvelopele sa ofere mai multa siguranta. Anvelopele reprezinta un factor esential pentru siguranta. Acestea sunt singurele patru suprafete de contact cu soseaua, iar sarcina lor principala este sa transporte pasagerii in siguranta, indiferent de conditiile meteo sau de drum. Anvelopele de inalta calitate de astazi sunt deja extrem de sigure. Cu toate acestea, exista intotdeauna loc pentru mai bine.


„Dezvoltarea tehnologiei materialelor pentru anvelope ne permite sa construim anvelope care functioneaza din ce in ce mai bine in cele mai dificile conditii. In practica, putem imbunatati aderenta la extreme, fara a compromite durabilitatea. Pentru Nokian Tyres, siguranta a fost intotdeauna fundamentala in dezvoltarea anvelopelor, si asa va fi si in continuare.”, declara Teemu Soini.

**Date bazate pe 4.100 de respondenti care au participat la sondajul Nokian Tires realizat in decembrie 2018 si ianuarie 2019. Sondajul a fost efectuat online de catre compania de cercetare de piata YouGov.

Next Auto

Recent Posts:

Ford, liderul mondial pe segmentul autoutilitarelor pentru transportul mărfurilor, prezintă astăzi noua autoutilitară E-Transit, un vehicul inteligent care le va oferi clienților productivitate superioară datorită sistemului de propulsie complet electric, soluțiilor software, serviciilor și...


Citeste mai mult

Mai mult de jumătate (54%) din mașinile hibride și electrice vândute la nivel global în trimestrul al treilea au fost cumpărate de consumatorii din Europa, urmați de cei din China, cu 30%, și din SUA, cu 16%, iar tendința va continua până la finalul anului, potrivit raportu...


Citeste mai mult

Restricțiile impuse de pandemia COVID-19 au schimbat opțiunile consumatorilor pentru mijloacele de mobilitate, majoritatea alegând să-și folosească propria mașină în locul transportului public sau al platformelor de mobilitate, arată raportul global Digital Auto Report 2020, real...


Citeste mai mult

Parteneriatul încheiat la începutul anului 2020 între Mercedes-Benz și ENGIE, companii ale căror strategii se axează pe importanța mobilității electrice și a sustenabilității, continuă în a doua parte a anului cu un nou beneficiu pentru clienții din România: ...


Citeste mai mult