JCB și-a extins gama de mini-excavatoare prin lansarea a două utilaje de 2,5 tone. Modelul JCB 25Z-1 este un mini-excavator a cărui turelă nu depășeșete la rotire lățimea peste șenile, el înlocuind modelul anterior 8025 ZTS, în timp ce modelul JCB 26C-1, cu turelă convențională, înlocuiește modelul JCB 8026 CTS.
JCB 25Z-1 cântărește 2 550 kg, în timp ce JCB 26C-1 cântărește 2 675 kg. Cu o lățime totală de numai 1 500 mm, fiecare utilaj poate fi tractat în spatele unei autoutilitare sau a unui SUV 4x4 pe o remorcă de 3,5 tone. Acest lucru facilitează mutarea mini-excavatoarelor între șantierele de lucru. Mini-excavatoarele sunt echipate cu nouă puncte de ancorare poziționate astfel încât să garanteze un transport sigur și fără ca lanțurile sau chingile de fixare să deterioreze șenilele de cauciuc.
Cele două noi mini-excavatoare au același design și aspect ca și modelele JCB Next Generation mai mari de 3,5 tone, cu o carcasă robustă din oțel presat și o contragreutate turnată care asigură durabilitate maximă și o durată de viață maximă. Ambele utilaje au aceeași structură a cabinei, beneficiind de geamuri plate și panouri din oțel. Ușa rabatabilă de acces în cabină se blochează în poziție de deschidere la maxim, pentru a preveni orice risc de deteriorare în timpul rotirii turelei.
Cabină reproiectată pentru un confort de operare îmbunătățit
Ambele modele sunt disponibile în două versiuni, cu cadru deschis și plafon sau cu cabină ROPS/TOPS, prevăzută cu sistem de încălzire sau, opțional, cu aer condiționat. Nivelul 1 de protecție a operatorului (OPG) este, de asemenea, disponibil ca opțiune. Mini-excavatoarele sunt echipate cu proiectoare de lucru cu LED cu funcția „follow-me home”, care rămân aprinse o perioadă scurtă de timp pentru a permite operatorului să se îndepărteze în siguranță de utilaj, pe întuneric. Parbrizul frontal din două piese (66/34) asigură o vizibilitate optimă a zonei de lucru atunci când se sapă, iar montanții C, subțiri, din spatele cabinei îmbunătățesc vizibilitatea spre înapoi, sporind siguranța operatorului și a celorlalți lucrători de pe șantier. Geamul inferior al parbrizului frontal glisează spre caseta geamului superior, iar dacă este împins până sus, poate fi rabătut cu ușurință la orizontală, deasupra capului operatorului, sub acoperișul cabinei.
Mânerul exterior de la pasajul de acces în cabină este fixat cu șuruburi pe stâlpul A și poate fi înlocuit cu ușurință dacă este deteriorat. Un covor de podea detașabil facilitează păstrarea curățeniei în cabină.
Mini-excavatoarele beneficiază de un mediu de operare îmbunătățit conform celor mai recente standarde JCB, de nouă generație, cu un scaun tapisat cu suspensie de primă clasă, o dispunere ergonomică a comenzilor și un ecran multifuncțional digital de 4 inch, prin meniurile căruia navigarea este controlată prin intermediul unui selector rotativ. Pe ecran sunt afișate întotdeauna turația motorului, temperatura lichidului de răcire și nivelul combustibilului pe partea stângă, în timp ce șoferul poate ajusta informațiile suplimentare individual pe partea dreaptă a ecranului.
Conținutul afișajului, controlat prin intermediul selectorului rotativ, poate fi setat pentru a afișa orele de funcționare a motorului, debitul auxiliar, suprasarcina la ridicare, temperatura și presiunea uleiului hidraulic. Operatorul poate utiliza diferitele meniuri de pe ecran pentru a seta debitele auxiliare, frecvența ștergătoarelor și timpii de activare a ralantiului automat. Utilajele efectuează o verificare automată în fiecare zi, imediat ce sunt pornite pentru prima dată. Sunt verificate, de exemplu, nivelul de lichid de răcire și nivelul uleiului de motor. De asemenea, tehnicienii de service pot accesa informații de diagnosticare prin intermediul acestui ecran.
Lucrări simplificate de mentenanță
Ambele mini-excavatoare sunt echipate cu motoare diesel Kohler Stage V/Tier 4 Final de 18,4 kW (24,7 CP), fără filtre de particule diesel (DPF) sau orice altă formă de post-tratare a gazelor de eșapament. Fiecare utilaj este echipat standard cu protecție completă a ventilatorului. Pentru a facilita întreținerea zilnică, accesul la toate punctele de umplere și filtrele se face la nivelul solului.
Un nou tip de pompă electro-proporțională cu debit variabil și detectare a sarcinii permite sistemului hidraulic al mașinii să utilizeze întreaga putere a motorului, fără ca acesta să încetinească sau să stagneze. Noua supapă hidraulică de control direcțional oferă o distribuire îmbunătățită a fluxului, permițând mișcări multiple și o funcționare lină. Motoarele hidrostatice pentru acționarea șenilelor, cu „kick-down” automat se adaptează la schimbările de teren pentru a menține ritmul de deplasare impus de operator pe șantier.
Distribuitorul hidraulic principal este ușor de accesat. Acesta este situat sub podea prin ridicarea unei plăci detașabile, care permite, de asemenea, accesul la motorul hidrostatic de rotație a turelei, la distribuitorul hidraulic rotativ de cuplu și la alte supape hidraulice. Toate furtunurile hidraulice au coduri de culoare pentru o identificare ușoară în caz de deteriorare accidentală.
Un circuit auxiliar de mare debit, cu dublă acțiune, este standard, furnizând 48 de litri/minut pentru a alimenta o gamă largă de accesorii. Un alt circuit auxiliar cu acțiune dublă, cu un debit de 25 l/min, este disponibil opțional. Acestea sunt controlate prin intermediul câte unui selector rotativ de proporționalitate, situate pe joystickurile electro-hidraulice din dreapta, respectiv din stânga operatorului. O supapă de comutare de la simplu la dublu efect este controlată electronic de la un comutator din cabină. Operatorul poate selecta modurile de debit mare și mic utilizând 0-100% din debitul hidraulic disponibil, iar presiunea de descărcare auxiliară poate fi reglată manual pe acele mașini echipate atât cu circuite de debit mare, cât și cu circuite de debit mic. Operatorul poate seta și salva pe ecran debitul circuitelor suplimentare pentru accesoriile respective.
Operare în siguranță
Ambele mini-excavatoare prezintă caracteristici suplimentare de siguranță, cum ar fi sistemul unic de izolare hidraulică 2GO de la JCB, care necesită ca operatorul să apese un comutator secundar înainte ca comenzile să devină active. Toate funcțiile hidraulice sunt dezactivate atunci când cotiera din stânga, pe care este instalat un joystick, este ridicată, eliminând riscul de mișcare neplanificată a mașinii. Mini-excavatoarele JCB sunt echipate cu un sistem de blocare, cu opțiunea de activare prin cheie sau prin tastatură, cu posibilitatea de a avea până la 14 coduri, pentru utilizatori multipli și companii de închiriere.
Sistemul de monitorizare telematică JCB LiveLink este furnizat opțional și oferă date de la distanță privind localizare, funcționarea și starea utilajului. Sistemul permite clienților să planifice mai bine întreținerea preventivă și intervențiile de service regulate.
Modelele 25Z-1 și 26C-1 păstrează aceleași dimensiuni ale pivotului cupei, permițând clienților să continue să folosească cupele și accesoriile existente.
JCB oferă acum o opțiune de cuplaj rapid hidraulic montat din fabrică, care încorporează două mecanisme de blocare cu un indicator luminos al brațului cu LED. Proiectat pentru a respecta toate reglementările actuale și viitoare, dispozitivul de prindere este complet marcat și aprobat de UKCA/EC. Alte opțiuni includ un nou cuplaj mecanic, un dispozitiv de prindere hidraulic montat din fabrică, care poate fi utilizat cu sisteme hidraulice cu debit mare sau mic, și o nouă gamă de cupe ușoare.
Distribuitorul utilajelor de construcţii JCB în România este compania TERRA România Utilaje de Construcţii SRL