Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Industry

BOMA PREFABRICATE OFERĂ PIEŢEI DIN ROMÂNIA PRODUSE DE CALITATE ŞI SERVICII INTEGRATE

BOMA PREFABRICATE OFERĂ PIEŢEI DIN ROMÂNIA PRODUSE DE CALITATE ŞI SERVICII INTEGRATE

În a doua săptămână a lunii iulie am fost în vizită la noua fabrică de prefabricate din beton Boma Prefabricate, unde am stat de vorbă cu Bogdan Băbușanu, Directorul General al companiei. Construcţia fabricii a fost demarată recent, în toamna anului 2019, însă lucrările au mers rapid și am putut vedea o fabrică funcţională, cât și construcţia unui sediu complet nou, la standarde moderne. Bogdan Băbușanu a acceptat acest challenge după ce a jucat un rol important timp de 11 ani în domeniul prefabricatelor din beton.

Pentru a pune bazele unei noi perspective în afaceri, a pornit de la o viziune clară și proaspătă, bazată pe adaptabilitate rapidă, capacitate de reacţie, respectarea acordurilor și asigurarea celui mai înalt nivel de servicii. La întâlnire a fost prezent și Carmil Gabor, Director General al Gabor Concrete, unic importator al utilajelor Mario Croci & Figli, utilaje pentru producerea tuburilor și a căminelor din beton, care au făcut parte din primele achiziţii ale Boma Prefabricate și care deja erau în funcţiune și produceau la momentul la care am vizitat noi fabrica.

Bogdan Băbușanu, Director General Boma Prefabricate (stânga)
Carmil Gabor, Director General Gabor Concrete


Maşini şi Utilaje: Povestiţi-ne cum a început povestea Boma Prefabricate, care au fost ideile care au stat la baza creării societăţii şi care a fost contextul iniţial?
Bogdan Băbuşanu: După 11 ani în domeniul prefabricatelor mici din beton vibropresat, un cumul de conjuncturi m-au determinat să iau decizia de a demara un business pe cont propriu. Toate acestea s-au suprapus perfect cu faptul că în aceeaşi perioadă l-am cunoscut şi pe cel ce avea să fie asociatul meu, Marcel Florea, unul dintre cei 2 fondatori Florea Grup. Compatibilitatea ideilor, împreună cu dorinţa amândurora de a oferi pieţei din România produse de calitate şi servicii integrate, au fost motoarele care au pornit întregul concept de business.

Maşini şi Utilaje: Care este gama de produse/servicii pe care le oferă Boma Prefabricate?
Bogdan Băbuşanu: Gama de produse Boma Prefabricate oferă opțiuni pentru orice proiect de infrastructură din beton. Fie că vorbim despre tuburi cu îmbinare cep și buză, îmbinare cu garnitură cauciuc, tuburi simple sau tuburi cu talpă, elemente pentru cămine din beton sau prefabricate pentru infrastructura rutieră, avem soluții care pot acoperi întreaga gamă de nevoi pe care o pot avea constructorii.

Maşini şi Utilaje: Care sunt motivele pentru care partenerii din piață aleg să lucreze cu Boma Prefabricate?
Bogdan Băbuşanu: Eu cred că fiecare partener în parte are specificul lui. Motivele pot fi subiective sau obiective. Dacă unii ne aleg pentru rapiditate în livrare sau volumele mari pe care le producem în termene foarte scurte, alții ne pot alege doar pentru că suntem foarte flexibili. Mie îmi place să cred că ceea ce ne diferențiază este constanța atât în calitatea producției, cât și în servicii și relațiile pe care le dezvoltăm în timp, cu fiecare din prospecții sau clienții cu care interacționam.

Maşini şi Utilaje: Care sunt câteva proiecte semnificative pe care le-ați desfășurat până în prezent?
Bogdan Băbuşanu: Fiind un start-up, livrăm la proiectele de dimensiuni mici din zona infrastructurii rutiere, proiecte care încă nu s-au finalizat, dar suntem în discuții foarte avansate de ofertare – contractare pentru proiecte de mari dimensiuni.

Maşini şi Utilaje: Care sunt obiectivele Boma Prefabricate pe termen scurt, mediu și lung?
Bogdan Băbuşanu: Se spune că dacă obiectivele tale nu te sperie, atunci nu sunt destul de mărețe. Obiectivul este unul singur: să fim lideri de piață. Cu tot ce presupune acest lucru: producție la cel mai înalt nivel, creștere constantă a ROI-ului și un branding puternic. Bineînțeles că toate aceste se vor sedimenta în timp. Dar orice lucru important necesită efort și răbdare. Bogdan Băbușanu, Director General Boma Prefabricate (stânga) Carmil Gabor, Director General Gabor Concrete.

Maşini şi Utilaje: Care considerați că sunt punctele forte, punctele slabe, oportunitățile, dar și amenințările pieței din România la momentul actual dpdv al unei societăți cu specificul Boma Prefabricate?
Bogdan Băbuşanu: Sunt mai degrabă adeptul unei analize PEST, mai ales în contextul actual. Cred că trebuie să ne uităm mai întâi la factorii politici, economici, sociali și tehnologici. Factorii politici joacă un rol semnificativ în determinarea aspectelor care pot afecta rentabilitatea pe termen lung a companiei. Cred că în această direcție ne-ar ajuta un cadrul legal îmbunătățit, cu politici clare, direcționate către creșterea economică și protecție în eventualitatea în care ne vom mai întâlni cu o astfel de situație. Din punct de vedere macro și micro economic suntem foarte atenți la ciclurile economice care influențează în sus sau în jos cererea și ne pliem investițiile în funcție de evoluția pieței. În ceea ce privește aspectele sociale are businessului, cred că avem de-a face din ce în ce mai pregnant cu o rafinare a modului în care se fac afaceri. Consumatorii sunt din ce în ce mai atenți și la alte aspect legate de furnizori. Dacă până acum câțiva ani decizile de achiziție se raportau strict la preț, acum observ cu plăcere ca la nivel de mentalitate colectivă s-au făcut multe ajustări și că sunt luate în calcul mult mai multe aspecte. Se acordă o mai mare importanță serviciilor after sales, precum și culturii organizaționale. Cu alte cuvinte, suntem cu toții mult mai atenți la detaliile care contează și care fac diferența. Cât despre tehnologia implicată în procesul de producţie, fabrica este dotată cu echipamente de top, ceea ce ne ajută foarte mult din punct de vedere al productivităţii şi calităţii. Cu toate acestea, suntem mereu cu un ochi pe soluţii de modernizare tehnologică, iar investiţiile pe acest palier se află în top 3 priorităţi pentru noi.

Noul sediu al Boma Prefabricate - Strejnic, Jud. Prahova


Maşini şi Utilaje: Care este misiunea şi viziunea Boma Prefabricate, updatate la anul 2020?
Bogdan Băbuşanu: Misiunea este acceasi cu care am pornit: să oferim pieţei din România produse calitative, servicii rapide şi preţuri corecte. Viziunea a suferit mici modificări în contextul actual. Dacă avântul lui 2019 presupunea rapiditate şi perseverenţa, 2020 vine cu o aşezarea ideilor, a pieţei şi a felului în care toată lumea priveşte acum diferit mediul de business. Cred cu tărie că etapizarea şi consecvenţa reprezintă pilonii oricărei viziuni pentru a trece într-o nouă eră de dezvoltare, creştere şi productivitate.

Maşini şi Utilaje: Care consideraţi că sunt trendurile generale ale industriei de prefabricate din beton?
Bogdan Băbuşanu: Din ce în ce mai mult se simte nevoia unei industrializări rapide, cât şi a unei urbanizări. Cel puţin în următorii 5 ani focusul va fi pe dezvoltarea infrastructurii de înaltă calitate. Accentul va fi pus pe proiectele de construcţii cu un impact redus asupra mediului. În plus, este de aşteptat ca materiile prime să aibă costuri mai reduse. Toţi aceşti factori vor produce o creştere a cererilor.

Maşini şi Utilaje: Ce soluţii aţi identificat pentru problema lipsei forţei de muncă cu care ne confruntăm din ce în ce mai acerb? Cum s-a schimbat piaţa în ceea ce priveşte disponibilitatea forţei de muncă, după începutul pandemiei Covid-19?
Bogdan Băbuşanu: Pentru noi lucrurile s-au întâmplat puţin diferit. Toată această perioadă a schimbat puţin paradigma. Dacă la început cantitatea prevalează în faţa calităţii, contextul actual ne-a pus în situaţia în care plaja opţiunilor s-a diversificat atât pe orizontală, cât şi pe verticală. Ceea ce înseamnă că avem acces la forţa de muncă mult mai bine pregătită, la care nu aveam înainte.

Maşini şi Utilaje: Care sunt schimbările petrecute în piaţa construcţiilor, datorate pandemiei? (volum lucrări, condiţii de muncă, relaţii cu clienţii, încasări, facilităţi din partea statutului de care aţi beneficiat).
Bogdan Băbuşanu: Pentru segmentul căruia ne adresăm nu sunt schimbări majore datorate pandemiei, termenul mediu de încasare a crescut uşor faţă de aşteptările noastre în acest context dar consider că se vor rezolva atâta timp cât proiectele de investiţii au sursa de finanţare asigurată.

Maşini şi Utilaje: Ce utilaje aţi achiziţionat de la Gabor Concrete şi de ce I-aţi ales ca furnizori?
Bogdan Băbuşanu: Am chizitionat un utilaj produs în Italia, de la Mario Croci & Figli, de produs elemenete de canalizare. Alegerea ca furnizor a venit în prisma vechii colaborări şi a optimizării ofertei în funcţie de nevoile noastre.

Maşini şi Utilaje: Cum caracterizaţi parteneriatul cu societatea Gabor Concrete până în prezent?
Bogdan Băbuşanu: Parteneriatul este unul corect, cu multă comunicare, consultanţă şi totodată promptitudine în livrarea şi montajul echipamentelor.

Maşini şi Utilaje: Ce anume v-a determinat să alegeţi Gabor Concrete ca şi partener/furnizor, comparativ cu alţi furnizori din piaţă?
Bogdan Băbuşanu: Aşa cum v-am comunicat mai devreme, am avut o colaborare mai veche şi momentul deciziei nu a fost decât de a optimiza oferta cost vs. beneficiu. Noul sediu al Boma Prefabricate - Strejnic, Jud. Prahova

Maşini şi Utilaje: Care este misiunea şi viziunea Boma Prefabricate, updatate la anul 2020?
Bogdan Băbuşanu: Misiunea este acceasi cu care am pornit: să oferim pieţei din România produse calitative, servicii rapide şi preţuri corecte. Viziunea a suferit mici modificări în contextul actual. Dacă avântul lui 2019 presupunea rapiditate şi perseverenţa, 2020 vine cu o aşezare a ideilor, a pieţei şi a felului în care toată lumea priveşte acum diferit mediul de business. Cred cu tărie că etapizarea şi consecvenţa reprezintă pilonii oricărei viziuni pentru a trece într-o nouă eră de dezvoltare, creştere şi productivitate.

Maşini şi Utilaje: Care consideraţi că sunt trendurile generale ale industriei de prefabricate din beton?
Bogdan Băbuşanu: Din ce în ce mai mult se simte nevoia unei industrializări rapide, cât şi a unei urbanizări. Cel puţin în următorii 5 ani focusul va fi pe dezvoltarea infrastructurii de înaltă calitate. Accentul va fi pus pe proiectele de construcţii cu un impact redus asupra mediului. În plus, este de aşteptat ca materiile prime să aibă costuri mai reduse. Toţi aceşti factori vor produce o creştere a cererilor.

Maşini şi Utilaje: Ce soluţii aţi identificat pentru problema lipsei forţei de muncă cu care ne confruntăm din ce în ce mai acerb? Cum s-a schimbat piaţa în ceea ce priveşte disponibilitatea forţei de muncă, după începutul pandemiei Covid-19?
Bogdan Băbuşanu: Pentru noi lucrurile s-au întâmplat puţin diferit. Toată această perioadă a schimbat puţin paradigma. Dacă la început cantitatea prevalează în faţa calităţii, contextul actual ne-a pus în situaţia în care plaja opţiunilor s-a diversificat atât pe orizontală, cât şi pe verticală. Ceea ce înseamnă că avem acces la forţa de muncă mult mai bine pregătită, la care nu aveam înainte.

Maşini şi Utilaje: Care sunt schimbările petrecute în piaţa construcţiilor, datorate pandemiei? (volum lucrări, condiţii de muncă, relaţii cu clienţii, încasări, facilităţi din partea statutului de care aţi beneficiat)
Bogdan Băbuşanu: Pentru segmentul căruia ne adresăm nu sunt schimbări majore datorate pandemiei, termenul mediu de încasare a crescut uşor faţă de aşteptările noastre în acest context dar consider că se vor rezolva atâta timp cât proiectele de investiţii au sursa de finanţare asigurată.

Maşini şi Utilaje: Cum puteţi caracteriza utilajele Mario Croci & Figli, dpdv al eficienţei practice, după ce le-aţi pus la lucru? Au îndeplinit exact toate aşteptările?
Bogdan Băbuşanu: Este firesc să ai aşteptări foarte mari de la un echipament în vremurile noastre, dar ca intodeauna diferenţa o fac doar oamenii care lucrează şi operează echipamentele şi nu în ultimul rând expertiza în domeniu.

Maşini şi Utilaje: Vă gândiţi să mai faceţi achiziţii de echipamente în viitor? Care anume şi de ce?
Bogdan Băbuşanu: Deocamdată ne dorim cristalizarea echipei, clienţilor - furnizorilor şi totodată să fim identificaţi ca un producător de materiale de construcţii de calitate.

Maşini şi Utilaje: Ce inovaţii tehnice consideraţi că v-ar face activitatea mai eficientă şi pe care le targetati în viitor spre a le pune în aplicare?
Bogdan Băbuşanu: Este prea devreme să vorbim de inovaţii, atâta timp cât am achiziţionat ultima generaţie de echipament de producţie care corespund tuturor aşteptărilor noastre.


DESPRE MARIO CROCI & FIGLI Srl
Societatea italiană Mario Croci & Figli Srl, fondată în 1927, în provincia Varese, este o întreprindere familială care a început să se dezvolte rapid și să-și consolideze poziția în industria betonului în urmă cu peste 60 de ani. Dacă la început activitatea întreprinderii se axa pe producerea matrițelor pentru producția manuală de plăci de bet on, spre sfârșitul celui de al doilea război mondial societatea producea deja primele matrițe pentru producerea manuală a tuburilor de beton.

Anii au trecut și în următoarele decenii, în baza know-how-ului acumulat de specialiștii societății, mașini, utilaje și tehnologii specializate pentru execuția automată a conductelor de beton de diferite diametre și lungimi de până la 3.000 mm, au fost dezvoltate continuu, multe dintre ele fiind patentate.

De-a lungul anilor, la întreprinderea Mario Croci & Figli, producția de mașini și utilaje robuste, fiabile, care garantează clienților o productivitate ridicată și costuri minime de întreținere, asigurând totodată realizarea de produse din beton la standarde internaționale, a fost în mod semnificativ perfecționată prin integrarea de noi tehnologii. Astăzi această întreprindere italiană este prezentă în industria de mașini și utilaje pentru realizarea de tuburi și c onducte din beton vibro-presat, cu sau fără armătură, cămine, tuburi cu racorduri și a altor elemente din beton destinate rețelelor de apă și canalizare.

 

Industry

Recent Posts:

Companiile care reciclează asfaltul vechi creează noi surse de venit.Această industrie se confruntă cu numeroase provocări, cum ar fi costurile ridicate de îndepărtare a pavajului și de transport a materialului, în condițiile în care se asigură în același timp prote...


Citeste mai mult

Bianchi Casseforme, prin dealer exclusiv Gabor Concrete, își afirmă din nou prezența în România prin furnizarea de standuri autoportante pentru construcția de grinzi ‘’I’’ pentru poduri și două utilaje Speedy pentru distribuția betonului.Sediul PORR C...


Citeste mai mult

Conceput în secolul 17 și cu o istorie de peste 400 de ani, Sumitomo a dezvoltat mai multe sub-companii de succes, printre care și Sumitomo Heavy Industries.Înființată în anul 1888 cu scopul confecționării și reparării utilajelor, Sumitomo Heavy Industries s-a dezvoltat mai...


Citeste mai mult

Volvo Construction Equipment este lider în domeniul sustenabilității și economiei circulare în industria utilajelor pentru construcții, remarcându-se printre ceilalți producători de utilaje prin focusul pe inovație. Despre tendințele generale de digitalizare și electrifica...


Citeste mai mult