Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Machinery

BORAL ÎȘI SPOREȘTE PRODUCȚIA DE AGREGATE PENTRU A RĂSPUNDE NEVOILOR CRESCÂND ALE INFRASTRUCTURII DIN QUEENSLAND

BORAL ÎȘI SPOREȘTE PRODUCȚIA DE AGREGATE PENTRU A RĂSPUNDE NEVOILOR CRESCÂND ALE INFRASTRUCTURII DIN QUEENSLAND

Compania Boral, cel mai mare furnizor de materiale integrate pentru construcții și produse de construcție din Australia, deține o rezervă de materiale, de aproximativ un miliard de tone, în carierele sale situate strategic în aproprierea piețelor sale cheie. O nouă fabrică de prelucrare, de ultimă generație, instalată la cariera Ormeau a companiei, va spori producția de agregate cu 400%.

ÎNLOCUIREA VECHILOR INSTALAȚII ALE FABRICII DE PRELUCRARE DE LA ORMEAU
Ormeau este una dintre cele 12 cariere deținute de compania multinațională Boral în statul Queensland, din nord-estul Australiei. Situată central, la aproximativ 30 km de litoralul Mării Coralilor și la 40 km de Brisbane, cariera este plasată într-o zonă geomorfologică de roci metamorfice majore numite straturile Neranleigh-Fernvale. Deținută inițial de Quarry Industries, exploatarea acestei cariere a început în 1981, iar în 1987 s-a format o asociere între BMG Resources și Quarry Industries. Aceasta a durat până în 1994, când Boral a achiziționat Quarry Industries. De atunci, Boral a fost singurul producător – operator al carierei.

Capitala statului Queensland, Brisbane, este al treilea oraș ca mărime din Australia, cu o populație de aproximativ 1,2 milioane de locuitori. Între Brisbane și granița cu statul New South Wales este situat orașul Gold Coast, al doilea ca mărime din Queesland. Creșterea rapidă a populației din regiune și nevoia asociată mega-proiectelor de infrastructură determină o cerere de cantități imense de agregate. Pentru a veni în întâmpinarea acestei solicitări, în 2017 compania Boreal a demarat un amplu program de înlocuire a vechilor echipamente de prelucrare a rocilor din cariera Ormeau, menit să crească cu 400% capacitățile de producție.

Neil Bellamy, șef operațiuni de găurire și pușcare la Boral, în Queesland și Teritoriul de Nord, a fost strâns implicat în modernizarea și extinderea fabricii, gestionând pregătirea operațională a proiectului și interacțiunea noilor instalații cu locul de montaj.

PROIECTAREA NOII FABRICI ÎN VEDEREA SATISFACERII NOILOR CERINȚE LIMITAREA INTERVALULUI DE LUCRU
Una dintre provocările cărora a trebuit să le facă față compania Boral Ormeau pentru a extinde afacerea a fost aceea că uzina trebuia să funcționeze numai în intervalul orar 7:00 – 18:00, de luni până sâmbătă.

„Din cauza restricțiilor impuse intervalului orar de lucru și a f aptului că întreținerea echipamentelor trebuia făcută în același interval de timp, instalația trebuia să aibă o capacitate mai mare de producție pe oră, pentru a ne atinge obiectivul de 2 milioane de tone pe an”, a spus Bellamy.
„De asemenea, a fost nevoie să ținem cont de variațiile de cerere de materiale de construcții, dar și de e ventualele întreruperi neplanificate.”
„La final, a trebuit să proiectăm o nouă uzină pentru prelucrarea a 1.000 de tone pe oră materie primă. Aceasta a reprezentat o provocare, deoarece proiectarea ciclului de fabricație și a echipamentelor uzinei a însemnat o creștere exponențială costurilor.”
„Când va ajunge la capacitatea maximă de producție, noua uzină de prelucrare va fi cea mai mare exploatare de carieră a lui Boral din Queensland”, a declarat Liam Elsworth, directorul carierei Ormeau. „Ea va juca un rol cheie în furnizarea de materii prime pentru industria construcțiilor din regiunea sudestică a Queesland-ului, dat mai ales pentru nevoile crescând ale infrastructurii statului.”

METSO S-A ANGAJAT DE LA ÎNCEPUT ÎN REALIZAREA PROIECTULUI
În 2017, compania Boral a atribuit lui Metso contractul de proiectare, fabricare și furnizare a unei instalații de concasare și sortare a agregatelor care să susțină creșterea planificată a producției. Metso a fost puternic implicat în întregul proces de proiectare. Personalul de la Boral și Metso au conlucrat pentru elaborarea proiectului fluxului de producție al uzinei în ansamblu și apoi au selectat echipamentele de pe linia tehnologică.

„Metso a adus o serie de inovații în proiectarea liniei noastre de producție”, a spus Bellamy. „Un exemplu a fost includerea unui buncăr de compensare după stația terțiară de concasare, care permite dozarea materialului la ieșirea din concasor spre un circuit terțiar paralel de cernere. Această inovație asigură o performanță optimă de sortare, care oferă la final un produs foarte consistent. Din punct de vedere al distribuției mărimii particulelor, obținem unele dintre cele mai scăzute valori ale deviației standard din rețeaua de cariere a lui Boral.”
„Este ceva la care m-aș fi gândit, dar aceasta a fost o caracteristică excelentă pentru calitatea produselor noastre. Abaterea standard a dimensiunii produsului pe ciur este una dintre cele mai bune pe care am văzut-o vreodată”, adaugă Bellamy.

PREZENTAREA GENERALA A SOLUȚIILOR - INOVAȚII ÎN CIRCUITUL DE CONCASARE
Concasoarele cu con Nordberg® MX4 Multi-Action, cele mai recente modele de concasoare dezvoltate de Metso, optimizează automat reglajul parametrilor de concasare și compensează uzura plăcilor blindate în timp real, ceea ce reduce costurile de exploatare, crește timpul de disponibilitate și asigură o dimensiune constantă la ieșire a materialului concasat.

„Ne-am hotărât să cumpărăm noile concasoare MX4, aceasta fiind prima instalație la nivel mondial în care MX4 s-au folosit în paralel, ca și concasoare terțiare finale. Până acum, ele au depășit toate așteptările noastre”, a spus Elsworth.
„Mult timp și multe eforturi au fost consacrate pentru a controla întru totul procesul tehnologic – este mai complicat decât pare. Pentru a obține produsul final am optat pentru ciururile Metso”, a adăugat Bellamy. „Ciururile Metso, cu suporții lor din cauciuc Trellex, sunt performante. Am făcut câteva ajustări de precizie ale deschiderilor sitelor și am obținut o eficiență foarte bună.”

PREZENTAREA GENERALĂ A INSTALAȚIEI
Linia de concasare este un sistem în trei etape format din concasoare Metso: un concasor cu fălci Nordberg® C160™, un concasor giratoriu GP500S și trei concasoare cu con MX4. De asemenea, Metso a furnizat ciururi vibratorii și coșuri de alimentare, transportoare cu bandă, silozuri și buncăre de alimentare. Uzina este în întregime automatizată.

„Intenția este ca în sala de control să nu fie nici o persoană, iar sistemul de automatizare să urmărească funcționarea instalației la întreaga capacitate pe parcursul fiecărui schimb de lucru, fără a fi nevoie de intervenția umană”, a declarat Elsworth.

SIGURANȚA ȘI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR - BENEFICII ÎN TERMENI DE SIGURANȚĂ ȘI EFICIENȚĂ
Modernizarea fabricii a presupus refacerea completă a vechii fabrici de prelucrare, care a fost proiectată în anii '60 și care a fost mutată lângă cariera Ormeau de pe vechiul amplasament, din Australia de Sud.
„Deoarece noua fabrică a fost construită conform standardelor actuale, aceasta oferă o siguranță îmbunătățită”, a spus Bellamy.
„Concepția actualei fabrici include cele mai recente cerințe de siguranță în ceea ce privește sistemele de protecție pe căile de acces, la intrarea materiei prime și la ieșirea materiei prelucrate etc. Modernul sistem de automatizare și control este prevăzut cu o mulțime de funcționalități de siguranță. De exemplu, nu există nici un risc de suprasolicitare deoarece sistemul poate executa intensificări sau opriri controlate ale producției.”

Nu numai că instalația în totalitatea ei a fost proiectată pentru a îmbunătății siguranța șantierului, dar a fost configurată și pentru o întreținere facilă.
„Fabrica a fost proiectată cu acces complet și ușor la concasoare și sitele de sortare. Toate clădirile au macarale tip pod rulant, pentru întreținere”, a declarat managerul de proiect
Kai Kane, de la compania Boral. „Pentru a reduce stocul de piese de schimb, au fost utilizate un număr minim de site de sortare, toate echipate cu suporturi de cauciuc.”
Eficiența energetică a fost, de asemenea, îmbunătățită. Unul dintre criteriile avute în vedere la proiectarea noii instalații a fost acela ca, alimentarea cu energie electrică a echipamentelor să nu depășească actualul consum.
„Nu am vrut ca modernizarea instalației să conducă la un consum de energie mai mare decât cel existent, de 4 MW”, a declarat Kane.
„Implementarea celor mai noi tehnologii în fabrică ne-au permis atingerea acestui obiectiv, în timp ce, în continuare, ne propunem să creștem producția instalației noastre la 1.000 de tone pe oră.”

CERINȚE DE MEDIU - RESPECTAREA MEDIULUI ESTE ASTĂZI O NECESITATE
Pentru a obține aprobarea pentru extinderea carierei, compania Boral a trebuit să respecte mai multe cerințe riguroase de mediu. Un plan de mediu, care includea menținerea unei zone compensate de pădure pe terenurile companiei la sud de carieră, a fost pus în aplicare pentru a reduce impactul asupra populației locale de urși koala.
Totodată, Boral a câștigat premii pentru planul de gestionare a apei pluviale în cariera Ormeau, una dintre cerințe fiind aceea de a se asigura că exploatarea poate face față unei furtuni puternice ce ar avea loc o dată la zece ani.

„Pe partea de sud și est a exploatării avem râul Pimpama”, spunea directorul carierei, Liam Eisworth. „Anterior, felul cum era amenajat terenul exploatării făcea ca, în eventualitatea unei furtuni puternice, să se producă inundații semnificative. Așa că, a trebuit să creștem practic înălțimea părții adâncite a terenului, cu aproximativ 3 m, asigurându-ne astfel că exploatarea va fi ferită de inundații. De asemenea, am stabilit o zonă tampon de 60 m între râu și limita de lucru, pe care am plantat-o cu peste 40.000 de copaci.”
„Am construit și un sistem de captare a apei de ploaie, cu instalații de pompare care ne permit să pompăm apa înapoi într-o groapă cu apă, pe care tot noi o utilizăm.”
Deșeurile, zgomotul și praful au fost, de asemenea, cerințe majore de mediu.
„În legătură cu deșeurile, ele nu există”, a explicat Kane. „Cu noua tehnologie de concasare și sortare nu se pierde nimic. Tot aportul de rocă brută este transformat în produs finit.”

Iar, în ceea ce privește întregul proces de concasare și sortare, acesta este se desfășoară în interiorul unor clădiri pentru a limita zgomotul și praful. „Toate ciururile și concasoarele sunt în incinte închise
pentru controlul zgomotului și există zone din fabrică unde folosim sisteme automate pentru pulverizarea apei, pentru a controla praful”, spunea Bellamy.
„Toate transportoarele cu bandă sunt acoperite, iar sitele de sortare sunt la rândul lor acoperite, pentru a nu se împrăștia praful, chiar dacă ele sunt instalate în interiorul clădirilor. Concasoarele secundare și terțiare au, de asemenea, un sistem de dozare a spumei, care funcționează bine, este reglabil și automatizat.”
„Viteza transportoarelor cu bandă este scăzută, așa că, chiar dacă volumul de material transportat este mare, viteza scăzută nu creează multă presiune în incinta închisă, reducând suplimentar nivelul de praf și de zgomot.”

ÎNDEPLINIREA AȘTEPTĂRILOR
Noua fabrică, cu tehnologia ei de ultimă oră, a jucat un rol esențial în sporirea eficienței carierei, care a atins astfel cerințele de performanță.

„Investiția în sine este performantă așa cum am sperat și ne-am așteptat”, a spus Bellamy. „Am îndeplinit cerințele minime de performanță mai devreme decât neam așteptat și am reușit să creștem rapid producția carierei până la 90% din capacitate.”
„Avem o relație foarte bună cu echipa locală Metso”, a continuat el. „Supervizorul de la Metso ce a supravegheat montajul instalației s-a dovedit a fi foarte bun. Pentru a se asigura că totul este în regulă, el a lucrat multe ore alături de noi.”

Machinery

Recent Posts:

Alegerea unui tocător de crengi nu este o sarcină ușoară, mai ales pentru că oferta este destul de vastă în acest sector. Trebuie să luați în calcul forța și viteza de tocare a materialului lemnos, ușurința în operare și rezistența la uzură. Forst este un tocător de...


Citeste mai mult

Excavatoarele CASE au fost întotdeauna foarte apreciate pentru fiabilitatea lor excelentă, cea mai bună potrivire din sector între viteză și controlabilitate, confort optim și consum foarte scăzut de combustibil. Lansate în UE la începutul lunii martie 2023 și în...


Citeste mai mult

Stewart Gregory, director comercial la compania FAUN-Zoeller (FZ UK), prezintă argumentele pro pentru echipamentul Rotopress. Din interviurile revistei britanice LAPV (Local Authority Plant & Vehicles).Text: Ing. Valeriu BEZDEDEANUEchipamentul Rotopress de colectare a deșeurilor produs de comp...


Citeste mai mult

Toți antreprenorii doresc să-și maximizeze profiturile într-un mod durabil. Pentru producătorii de agregate, provocarea cheie este de a minimiza cheltuielile și de a maximiza producția la cel mai mic cost posibil pe tona de agregate produsă. Dar care sunt toate aceste provocări de prod...


Citeste mai mult