În ciuda contextului economic dificil din industria auto, Grupul Bosch È™i-a menÈ›inut în 2019 volumul ridicat de vânzări din anul precedent. Conform datelor preliminare, furnizorul de tehnologie È™i servicii a generat vânzări în valoare de 77,9 miliarde de euro anul trecut. Aceasta înseamnă venituri echivalente cu cele din anul anterior. TotuÈ™i, luând în considerare ajustările în funcÈ›ie de cursul de schimb valutar, veniturile au scăzut cu 1,1 procente. Prezentând cifrele preliminare, Dr. Volkmar Denner, preÈ™edintele consiliului de administraÈ›ie al Robert Bosch GmbH, a spus: „O economie slabă È™i declinul puternic al producÈ›iei auto È™i-au pus amprenta È™i asupra companiei Bosch. Având în vedere provocările actuale, portofoliul diversificat al companiei are un efect stabilizator, care ne ajută atât să ne extindem activitățile curente, cât È™i să explorăm noi oportunități. În ciuda situaÈ›iei economice dificile, continuăm să investim în domenii importante de creÈ™tere”. Doar în acest an, Bosch plănuieÈ™te să investească peste un miliard de euro în mobilitatea electrificată, automatizată È™i conectată a viitorului. „În calitate de lider în inovaÈ›ie, contribuim la tranziÈ›ia către mobilitatea alternativă È™i profităm de oportunitățile care ni se arată”, a declarat Denner.
În anul fiscal 2019, profitul operaÈ›ional (EBIT) a fost de aproximativ trei miliarde de euro. Ceea ce însemnă o marjă estimată a profitului operaÈ›ional de puÈ›in sub patru procente. Profitul a fost afectat de declinul producÈ›iei auto, în special pe pieÈ›ele cheie din China È™i India, reducerea cotei de motoare diesel utilizate pentru autoturisme, costurile ridicate de restructurare (în special în segmentul de mobilitate) È™i creÈ™terea investiÈ›iilor directe în proiecte importante pentru viitor.
„Anul acesta rămâne unul dificil pentru multe companii, în special cele din industria auto È™i inginerie mecanică – aÈ™adar, È™i pentru Bosch”, a explicat prof. Stefan Asenkerschbaumer, director financiar È™i vicepreÈ™edintele Consiliului de AdministraÈ›ie al Bosch. „TotuÈ™i, în sectoarele È™i regiunile importante pentru noi, dorim să creÈ™tem din nou mai puternic decât pieÈ›ele în 2020”, a adăugat acesta, avertizând că Bosch va trebui să depună în continuare eforturi pentru creÈ™terea rentabilității È™i ajustarea capacității sale de producÈ›ie.
Mobilitatea viitorului: provocări generate de schimbare
Bosch are o imagine clară asupra mobilități viitorului È™i despre cum să asigure o tranziÈ›ie de succes către alternative. „Mobilitatea viitorului nu va fi doar electrificată È™i automatizată, ci È™i conectată È™i personalizată”, a afirmat Denner, adăugând că, prin portofoliul său diversificat, compania Bosch este mai bine pregătită pentru diferitele scenarii È™i evoluÈ›ii decât aproape orice altă companie. TotuÈ™i, acesta a avertizat că drumul către mobilitatea viitorului prezintă câteva provocări majore pentru industria auto. În primul rând, argumentele iraÈ›ionale legate de autovehicul au înăbuÈ™it orice dezbatere echilibrată, nuanÈ›ată cu privire la traficul rutier. În al doilea rând, industria are nevoie de mai mult timp pentru gestionarea acestei tranziÈ›ii. După cum a subliniat Denner: „În special în ceea ce priveÈ™te locurile de muncă, un proces atât de important precum trecerea la electromobilitate nu poate fi realizat peste noapte”. În al treilea rând, situaÈ›ia economică accentuează nevoia unei schimbări structurale în cadrul industriei. Bosch preconizează că producÈ›ia auto globală va scădea în 2020 pentru al treilea an consecutiv. Anul acesta, compania estimează un nou declin de 2,6 procente, până la circa 89 de milioane de autovehicule la nivel mondial – cu aproape 10 milioane de unități mai puÈ›in decât în 2017. Bosch se aÈ™teaptă ca acest nivel să rămână constant în următorii ani È™i nu anticipează o creÈ™tere în producÈ›ia auto globală înainte de 2025.
Compania intenÈ›ionează să îÈ™i adapteze structurile de cost È™i forÈ›a de muncă la schimbările dramatice È™i supracapacitatea din industrie într-un mod cât mai acceptabil din punct de vedere social. Denner: „Am ajuns deja la un acord pe acest subiect cu partenerii noÈ™tri sociali din locaÈ›ii importante, precum cele din Bamberg, Schwieberdingen È™i Stuttgart-Feuerbach.” Obiectivul este de a adopta o abordare care să permită menÈ›inerea oportunităților de creÈ™tere individuală în aceste locaÈ›ii È™i a unui număr cât mai mare de angajaÈ›i, cu competenÈ›ele lor.
Mobilitatea viitorului: oportunități de afaceri pentru Bosch
„Trecerea la mobilitatea alternativă nu va însemna sfârÈ™itul mobilității – È™i cu siguranță nu va însemna sfârÈ™itul autovehiculului”, a afirmat Denner, adăugând că Bosch este încă o companie bine poziÈ›ionată în demersul său de a deveni unul dintre cei mai importanÈ›i furnizori de soluÈ›ii de mobilitate. Acesta a continuat: „Transformarea fundamentală din industria auto oferă mari oportunități pentru Bosch”. Printre acestea se numără creÈ™terea cererii de soluÈ›ii de mobilitate în viitor. Conform Forumului InternaÈ›ional al Transporturilor (FIT), mobilitatea personală va creÈ™te cu aproape 50 de procente la nivel mondial în perioada 2015 - 2030. „În viitorul apropiat, autovehiculul va rămâne principalul mijloc de transport, cu perspective excelente de a deveni un mijloc de transport mai sigur, mai confortabil È™i mai ecologic”, a declarat Denner. Noi tehnologii precum internetul lucrurilor (IoT), inteligenÈ›a artificială (IA) È™i celulele de combustie vor impulsiona trecerea la mobilitatea alternativă. În calitate de lider în inovaÈ›ie, Bosch se va baza pe experienÈ›a sa în aceste domenii de dezvoltare. În plus, noi producători auto de pe piaÈ›a electromobilității cer tot mai frecvent soluÈ›ii complete È™i nu doar componente individuale. Acesta a continuat: „Pentru noi, în calitate de furnizor de servicii complete, dezvoltarea afacerii cu sisteme înseamnă un potenÈ›ial de vânzări de ordinul miliardelor”. În viitor, Bosch va beneficia È™i de tendinÈ›a de utilizare a mai multor sisteme electronice È™i software: compania estimează că piaÈ›a sistemelor electronice bazate în mare măsură pe software va creÈ™te anual cu 20 de procente până în 2030. Bosch investeÈ™te aproximativ 3,7 miliarde de euro anual în dezvoltarea de software, în cadrul companiei lucrând în prezent 30.000 de ingineri software.
PerfecÈ›ionarea forÈ›ei de muncă: program de instruire în IA pentru 20.000 de angajaÈ›i
Pentru Denner, un personal calificat este un factor strategic pentru a face față cu succes provocărilor actuale È™i viitoare. „Bosch se consideră o organizaÈ›ie care cultivă învățarea ca bază a progresului, aceasta fiind integrată în activitatea de zi cu zi”, a declarat acesta. Pe lângă investiÈ›iile obiÈ™nuite în perfecÈ›ionarea forÈ›ei de muncă, Bosch lansează un nou program de instruire în IA pentru aproape 20.000 de angajaÈ›i. Acesta include formate de instruire la trei niveluri diferite, pentru manageri, ingineri È™i dezvoltatori IA, È™i include orientări privind utilizarea responsabilă a inteligenÈ›ei artificiale.
Dezvoltarea afacerii: investiÈ›ii de circa 3 miliarde de euro în domeniile de creÈ™tere
Bosch intenÈ›ionează să îÈ™i extindă afacerea È™i să exploreze noi domenii de activitate. „Dorim să facem acest lucru prin investiÈ›ii directe substanÈ›iale în tehnologiile viitorului”, a spus Denner. „În perioada 2013 È™i până în 2020, Bosch a investit aproximativ 3 miliarde de euro în domenii de creÈ™tere complet noi”. Anul acesta, Bosch va investi 500 de milioane de euro doar în electromobilitate, inclusiv în celule de combustie, 600 milioane de euro în conducerea automatizată È™i alte 100 de milioane de euro în soluÈ›ii de mobilitate conectată. Mai mult, începând din 2015, Bosch a investit 600 de milioane de euro în extinderea activităților sale referitoare la Internetul lucrurilor. Acestea includ noul Campus IoT Bosch din Berlin È™i extinderea afacerii sale din segmentul industriei conectate.
Exploatarea avantajelor competitive: conducere și neutralitate tehnologică
Prin explorarea de noi tehnologii, Bosch îÈ™i securizează un potenÈ›ial de vânzări important, de ordinul miliardelor. De exemplu, înainte ca viziunea conducerii automatizate sigure să devină realitate, pe lângă camera video È™i radar este nevoie de un al treilea principiu de senzori. De aceea, Bosch îÈ™i completează portofoliul de senzori È™i lansează producÈ›ia senzorilor Lidar cu rază lungă de acÈ›iune. După cum a explicat Denner, „Acum portofoliul de senzori este complet pentru a transpune în realitate viziunea conducerii automatizate”. Dispozitivul de măsurare a distanÈ›ei cu laser poate detecta cu precizie chiar È™i obiecte nemetalice aflate la o distanță mare, cum ar fi pietre pe drum, ceea ce înseamnă un timp suficient pentru a iniÈ›ia manevre de evitare precum frânarea sau ocolirea.
Bosch face paÈ™i importanÈ›i È™i înspre comercializarea sistemului de propulsie pe bază de celule de combustie, dezvoltând împreună cu Powercell componenta de bază a acestuia, ansamblul de baterii, pe care plănuieÈ™te să o lanseze în 2022. De asemenea, compania continuă să investească în motoarele cu combustie internă deosebit de eficiente. Conform unui studiu de piață Bosch, două din trei autovehicule noi înmatriculate în 2030 vor fi echipate în continuare cu un motor diesel sau cu aprindere prin scânteie, cu sau fără o opÈ›iune hibrid. Acesta a continuat: „Calea către o mobilitate fără emisii trebuie să fie neutră din punct de vedere tehnologic. Este singurul mod în care putem face mobilitatea accesibilă pentru publicul larg”. SoluÈ›ia este o combinaÈ›ie între motoarele cu combustie internă deosebit de eficiente È™i motoarele electrice de ultimă generaÈ›ie. În plus, Denner încurajează utilizarea carburanÈ›ilor sintetici obÈ›inuÈ›i din surse regenerabile: „Și autovehiculele mai vechi aflate încă în circulaÈ›ie trebuie să contribuie la reducerea emisiilor de CO2. CarburanÈ›ii sintetici obÈ›inuÈ›i din surse regenerabile de energie pot contribui la un proces de combustie neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon”. În acest scop, Denner solicită factorilor de decizie politică implementarea cadrului pentru un mediu neutru din punct de vedere tehnologic È™i, prin urmare, un mediu care încurajează inovaÈ›ia. Este un pas necesar spre o tranziÈ›ie reuÈ™ită către mobilitatea alternativă, menÈ›inând locurile de muncă existente È™i creând altele noi, a spus Denner.
Dincolo de mobilitatea viitorului: dezvoltarea de noi tehnologii
Bosch doreÈ™te să meargă dincolo de mobilitatea viitorului, să dezvolte noi tehnologii È™i să încurajeze acÈ›iunile climatice. Prin aceasta, compania urmăreÈ™te să păstreze un echilibru între economie, mediu È™i responsabilitatea socială. În demersul său de a deveni un lider în materie de IoT, Bosch se bazează pe inteligenÈ›a artificială (IA). „Dorim să folosim inteligenÈ›a artificială industrială pentru a transforma produsele noastre în veritabili asistenÈ›i pentru clienÈ›ii noÈ™tri – lucru care, sperăm noi, ne va ajuta să devenim un lider global în acest domeniu”, a afirmat Denner. În acest scop, Bosch investeÈ™te 100 de milioane de euro doar în campusul IA din Tübingen. Compania îÈ™i promovează, de asemenea, acÈ›iunile climatice: la finalul anului 2019, Bosch a atins neutralitatea din punctul de vedere al emisiilor de carbon în toate locaÈ›iile sale din Germania; acelaÈ™i lucru se va întâmpla cu toate locaÈ›iile Bosch din întreaga lume până la finalul anului 2020. „AcÈ›iunile climatice È™i eficienÈ›a energetică oferă companiei Bosch oportunități de afaceri”, a declarat Denner. Doar în Germania, până la 45 de procente din energia electrică va fi obÈ›inută din surse regenerabile până în 2025 (sursa: BMWi). „De aceea, vom investi 100 de milioane de euro în următorii ani pentru dezvoltarea afacerii noastre cu pompe de căldură”.
Dezvoltarea afacerii în 2019 per sector de activitate
Diferitele sectoare de activitate Bosch au avut o evoluÈ›ie similară în 2019. În cadrul diviziei SoluÈ›ii de mobilitate, care generează cele mai mari vânzări, creÈ™terea a depășit producÈ›ia auto globală. Cifra vânzărilor s-a situat la nivelul înregistrat în anul precedent, adică 47 de miliarde de euro. În termeni nominali, aceasta reprezintă o scădere cu 0,1 procente, sau 1,5 procente după ajustarea în funcÈ›ie de cursul de schimb valutar. Sectorul Bunuri de larg consum a înregistrat vânzări de 17,8 miliarde de euro, o scădere cu 0,2 procente, sau 0,6 procente după ajustarea în funcÈ›ie de cursul de schimb valutar. Diviziile BSH Hausgeräte È™i Bosch Scule electrice s-au descurcat bine într-un mediu cu concurență acerbă, Bosch Scule electrice înregistrând o creÈ™tere peste medie. Sectorul Tehnologie industrială a înregistrat vânzări de 7,4 miliarde de euro, în creÈ™tere cu 0,1 procente față de anul anterior, în ciuda unei scăderi importante, de peste patru procente, a comenzilor în sectorul ingineriei mecanice. Vânzările au scăzut cu 1,2 procente după ajustarea în funcÈ›ie de cursul de schimb valutar. Sectorul Tehnologie pentru construcÅ£ii ÅŸi energie a înregistrat o creÈ™tere de 1,5 procente, generând vânzări de 5,6 miliarde de euro, echivalentul unei creÈ™teri de 0,8 procente după ajustarea în funcÈ›ie de cursul de schimb valutar.
Dezvoltarea afacerii în 2019 per regiune
În Europa, afacerea Bosch s-a dezvoltat într-un ritm stabil. Cifra vânzărilor s-a situat la nivelul de anul trecut, È™i anume 41 de miliarde de euro. În America de Nord, vânzările au crescut cu 5,3 procente, ajungând la 13 miliarde de euro. După ajustarea în funcÈ›ie de cursul de schimb valutar, aceasta înseamnă o scădere de 0,5 procente. În America de Sud, vânzările au crescut până la 1,4 miliarde de euro, echivalentul unei creÈ™teri de 1,1 procente, sau 5,3 procente după ajustarea în funcÈ›ie de cursul de schimb valutar. În Asia Pacific, evoluÈ›ia a fost una negativă per ansamblu. Vânzările au scăzut cu 3,1 procente ajungând la 22,5 miliarde de euro, o scădere cu 4,5 procente după ajustarea în funcÈ›ie de cursul de schimb valutar. EvoluÈ›ia vânzărilor a fost afectată îndeosebi de declinul pieÈ›elor auto din China È™i India. În schimb, Japonia È™i Asia de Sud-Est au fost pe o pantă ascendentă.
Aproximativ 403.000 de angajați la nivel global
La 31 decembrie 2019, Grupul Bosch avea aproximativ 403.000 de angajaÈ›i la nivel mondial. Personalul a fost redus cu 6.800 de angajaÈ›i, sau 1,7 procente, ca urmare a schimbărilor majore care au avut loc în China È™i Germania.
Perspective pentru 2020: creÈ™terea profitului în ciuda economiei globale slabe
În 2020, Bosch estimează o creÈ™tere a economiei globale de numai două procente. „Având în vedere continuarea declinului economic, ritmul de creÈ™tere la nivel global va încetini”, a declarat Asenkerschbaumer. În special industriile de bază importante, precum producÈ›ia de autovehicule È™i de utilaje, îÈ™i vor continua declinul. În plus, previziunile sumbre sunt alimentate de conflictul comercial dintre S.U.A. È™i China, precum È™i Brexit-ul iminent. Având în vedere supracapacitatea din industria auto È™i schimbările la nivelul tehnologiilor de propulsie, Bosch continuă să îÈ™i revizuiască structurile de cost. Dacă este necesar, ajustările de personal vor fi realizate într-un mod cât mai acceptabil din punct de vedere social. Asenkerschbaumer a continuat: „Ne aÈ™teptăm la un an foarte dificil È™i pentru Bosch, în care vom depune eforturi pentru creÈ™terea rentabilității afacerii noastre”. Un nivel ridicat de rentabilitate este esenÈ›ial pentru a permite companiei Bosch să facă investiÈ›ii directe semnificative în tehnologiile viitorului È™i în transformarea companiei.