Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Machinery

CONSTRUCŢIE RUTIERĂ INTELIGENTĂ ÎN CEL MAI MARE TUNEL DIN ELVEŢIA

CONSTRUCŢIE RUTIERĂ INTELIGENTĂ ÎN CEL MAI MARE TUNEL DIN ELVEŢIA

Așternerea unui covor asfaltic de 11,5 m lățime în tunelul autostradă Gubrist a necesitat o coordonare optimă și o eficiență maximă, motiv pentru care compania de construcții Marti AG Solothurn Bauunternehmung - forța motrice a digitalizării șantierului - a optat pentru soluția de optimizare a proceselor tehnologice de asfaltare bazată pe software-ul WITOS Paving Plus de la VÖGELE. Aceasta conectează într-o rețea în timp real pe toți cei implicați în construcția rutieră și garantează multe beneficii, mai ales atunci când se lucrează la proiecte importante de construcții rutiere.

Tunelul autostradă Gubrist este unul dintre cele mai complexe proiecte de infrastructură din Elveția. Deschiderea celui de-al treilea tub al tunelului, lung de 3,20 km, este programată pentru 2022, ca parte a șoselei de centură nordice a orașului Zurich. Cu un diametru de 16 m, este cel mai mare tub de tunel din El veția și își propune să reducă aglomerația cronică a acestei secțiuni de drum, oferind trei benzi rutiere suplimentare în direcția St. Gallen-Bern.

”Grupul Marti este una dintre cele mai mari companii de construcții din Elveția și, ca atare, introduce în mod activ tehnologiile digitale, de ani de zile, în toate sectoarele de construcții, de la construcții structurale la construcții civile. Pentru un proiect de această amploare, era evident că trebuia să folosim o soluție care să ne servească nu numai la crearea documentației electronice a proiectului, ci și la gestionarea activă a cursului operațiunilor pe șantier.” - CEDRIC BERRUT, MANAGER AL DEPARTAMENTULUI DE CONSTRUCȚII SUBTERANE MARTI AG SOLOTHURN BAUUNTERNEHMUNG

În consecință, cerințele de asfaltare erau stricte: în ciuda logisticii complexe a tunelului, a densității traficului și a necesității lucrărilor paralele, aproximativn20 000 de tone de asfalt trebuiau așternutenîntr-un interval de timp foarte strict, lacele mai înalte standarde de calitate. Prin urmare, antreprenorul, compania de construcții, Marti AG Solothurn Bauunternehmung, a decis să abordeze proiectul folosind o soluție digitală pentru construcția de drumuri.

SOLUȚIA DE SISTEM ÎN REȚEA A PRODUCĂTORULUI FINISORULUI DE ASFALT
Produsul WITOS Paving Plus de la VÖGELE a fost cel selectat. Această soluție software de optimizare a proceselor conectează toți specialiștii și lucrătorii dintr-o rețea, care sunt implicați în proiect - managerul de șantier, operatorul instalației de mixare, responsabilul cu asfaltarea și operatorul finisorului de asfalt - și constă din cinci module: planificarea șantierului, pregătirea și transportul amestecului, turnarea asfaltului și analiza ulterioară a proceselor, toate pot fi integrate într-un singur sistem pentru a fi gestionate în timp real.

Acest lucru asigură, printre altele, ca mixtura asfaltică să fie livrată pe șantier la timp și asfaltarea să fie continuă, fără oprirea finisorului de asfalt. În plus, echipa de asfaltare poate reacționa în mod specific la perturbările neașteptate ale cursului normal al procesului tehnologic de asfaltare. „Din punctul nostru de vedere, WITOS Paving Plus, ca soluție integrată, reprezintă un avantaj tocmai pentru că este complet adaptată la procesul de asfaltare, chiar de producătorul mașinii”, adaugă Berrut. „Iar acest lucru ne oferă acces direct la toate datele mașinii.”

CONTROL INTELIGENT AL PROCESELOR ȘI TEHNOLOGIE DE ULTIMĂ GENERAȚIE
Totodată, pentru companie lucrarea a reprezentat o premieră din alte puncte de vedere: cu o lățime de 11,50 m, a fost cel mai larg covor asfaltic executat și finalizat până acum în Elveția, la o singură trecere a finisorului de asfalt. Din acest motiv, Marti AG și-a extins parcul de mașini cu alte două mașini VÖGELE: un alimentator de înaltă performanță MT 3000-2i Offset și un finisor de asfalt SUPER 2100-3i, în combinație cu o șapă fixă SB 300.

A doua cea mai mare șapă de la producătorul VÖGELE realizează, în combinație cu cel mai mare finisor din clasa Highway, lățimi de pavaj de până la 13 m, făcându-l foarte potrivit pentru asfaltarea secțiunii cu trei benzi la o singură trecere. Proiectul urmărea ca, în două secțiuni de lucru cu o lungime totală de 3,20 km, să fie așezat un strat de fundație, un strat de bază și un strat intermediar, cu o grosime de 8 cm fiecare, precum și un strat de uzură de 4 cm grosime. „Astfel, pe de o parte, am depins de o combinație de mașini de înaltă performanță, constând din un alimentator, un finisor și o șapă, capabile să ofere un rezultat de planeitate perfectă a suprafeței, chiar și pe o lățime mare. Iar pe de altă parte, aveam nevoie de un sistem inteligent de control al proceselor, care să ne garanteze cea mai netedă suprafață de asfalt turnat”, spunea Berrut.

WITOS PAVING PLUS SIMPLIFICĂ LOGISTICA
Pentru întregul proiectul de asfaltare a secțiunilor de autostradă din tunelul Gubrist, planificatorii, managerul șantierului și echipa de asfaltare au trebuit să se confrunte cu o problemă logistică dificilă: centrala de producție a mixturii asfaltice a companiei Marti AG Solothurn Bauunternehmung este situată în Walliswil, lângă Niederbipp, la aproximativ 100 km de ș antier. Pentru a evita blocajele de trafic pe acest drum aglomerat și pentru a reduce la minimumîntârzierile cauzate de lucrările efectuate simultan în tunel, Marti AG a optat pentru o instalație nocturnă și efectuarea lucrărilor de asfaltare pe timp de no apte.

Soluția de optimizare a proceselor de la VÖGELE a simplificat apoi coordonarea logistică a acestui proces: prin utilizarea modulului de planificare și control, proiectantul a fost capabil să înregistreze și să monitorizeze toți parametrii cheie, precum, mașinile disponibile și cantitățile de material, precum și programarea lor. Sistemul a transmis numărul estimat de autobasculante către centrala de producție a mixturii asfaltice, l-a comparat cu datele de pe șantier și, pe baza acestor informații, a calculat cadența vehiculelor, precum și orele de sosire a acestora pe șantier. „Planificarea și producția mixturii asfaltice s-au dovedit a fi mult mai precise”, a spus Berrut. „În acest fel, am reușit să coordonăm în mod optim procesele de asfaltare și compactare cu livrările de mixtură asfaltică.”

ASFALTARE NEÎNTRERUPTĂ, O RATĂ MAI BUNĂ DE UTILIZARE A MAȘINII
Prin utilizarea modulului „Șantier”, pe toată durata lucrării supraveghetorul operațiunii, managerul de șantier și operatorul finisorului, au avut, pe tot parcursul desfășurării etapelor de lucru, o imagine de
ansamblu în timp real a progresului lucrării, performanței turnării, precum și a livrării mixturii asfaltice. Aceștia puteau detecta imediat pe tableta PC sau pe panoul de control al operatorului finisorului orice abatere de la planul de operare în ceea ce privește durata și distanța de asfaltare sau cantitățile de mixtură și puteau să reacționeze, dacă este necesar. „În acest fel, am realizat o asfaltare neîntreruptă și astfel am obținut calitatea adecvată”, spunea Berrut. În plus, evaluarea datelor din modulul de analiză a arătat în continuare că sincronizarea precisă a redus semnificativ timpii de așteptare și că au fost necesare mai puține autobasculante cu mixtură asfaltică decât pe alte șantiere de lucru comparabile. „La urma urmei, acest lucru înseamnă costuri reduse de material și transport, emisii mai mici, o ocupare mai bună a timpului de lucru, oferind în același timp o calitate superioară a lucrării.”

SISTEM PRACTIC, CU MARE POTENȚIAL
Un alt avantaj al sistemului WITOS Paving Plus este acela că poate fi utilizat și în condiții dificile, cum a fost cazul tunelului Gubrist. Pentru a asigura transmiterea fiabilă a datelor, Marti a folosit o rețea GSM, amplificând și direcționând semnalul în tunel cu antene suplimentare. „Acest proiect de construcție a arătat că WITOS Paving Plus este pentru noi o s oluție practică, cu un mare potențial”, a adăugat Berrut. „Se integrează perfect în infrastructur noastră digitală și furnizează date pe care le putem folosi pentru modelele noastre BIM. Acesta este principalul aspect pentru noi și vom continua să-l extindem împreună cu VÖGELE.” În viitor, Marti AG intenționează să implementeze sistemul în toate proiectele de infrastructură de pe drumurile cantonale și naționale din Elveția, precum și în proiectele de anvergură.

 

Machinery

Recent Posts:

Eficiență garantată până și în cele mai grele condiții de lucru! Este dificil să anticipezi fiecare pas pe care un nou proiect te îndeamnă să îl faci. Cu ce tip de teren va trebui să lucrezi? Va trebui să utilizezi cilindrul în pantă? Vei putea controla grad...


Citeste mai mult

Compania germană de închiriere CR Construction Rental GmbH, cu sediul central în Urmitz, în apropriere de Coblenz și o sucursală în Stuttgart, tocmai și-a întărit flota sa de mașini pentru construcții cu 50 de utilaje Hyundai, de la un mini-excavator de 1 tonă p...


Citeste mai mult

Încă de la început, intenția celor de la JCB a fost de a construi o nouă gamă de excavatoare pe șenile, avansate din punct de vedere tehnic și adaptate la cerințele clienților săi. Seria X de la JCB, lansată în 2018, se concentrează pe fiabilitate. Primul model al noii s...


Citeste mai mult

Nacelele sunt echipamente absolut necesare pentru lucrări de construcții, de întreținere, mentenanță, renovări, inspecții, amenajări și alte activități conexe. Când deții o nacelă pe autoșasiu, devii și mai productiv pentru că te poți deplasa cu utilajul de ridicat oriun...


Citeste mai mult