Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Focus plus

CUM SA RAMAI CONSTANT INTR-O PIATA IMPREDICTIBILA

CUM SA RAMAI CONSTANT INTR-O PIATA IMPREDICTIBILA

Terra Romania este unul dintre cei mai importanti dealeri de utilaje din Romania si a reusit sa se mentina de-a lungul timpului pe o traiectorie constanta in crestere, chiar daca sectorul de constructii a trecut in ultimii ani printr-o perioada dificila. Respectand standarde ridicate de performanta si productivitate atat pentru solutiile si produsele promovate, cat si pentru intreaga activitate desfasurata de catre angajati, compania
a reusit sa se dezvolte armonios. In prezent Terra Romania dispune de o retea de distributie formata dintr-un sediu central la Bucuresti si 3 sedii teritoriale (Cluj, Timisoara si Brasov) si 9 puncte de service care acopera zonal solicitarile din toata tara.

Anul 2019 vine cu noi provocari pentru toti cei ce lucreaza in acest sector, iar despre masurile si planurile ce trebuie realizate pentru a raspunde prompt si eficient acestor situatii am discutat cu Petre Babiceanu, Director General Terra Romania.

Masini&Utilaje: Care a fost evolutia pietei pentru segmentul de utilaje terasiere in decursul anului 2018? Cum ati inchis anul trecut?
Petre Babiceanu: Din analizele noastre piata de utilaje s-a bucur at de o crestere spectaculoasa. Cresterea mentionata se datoreaza in primul rand accelerarii fara precedent a absorbtiei fondurilor europene. Ne mandrim sa spunem c a in 2018 am reusit sa crestem mai repede decat piata.

Masini&Utilaje: Piata a fost si este in continuare impredictibila. Care au fost provocarile si dificultatile cu care v-ati confruntat in decursul anului trecut? Au existat si oportunitati de care ati putut profita?
Petre Babiceanu: In doar 5-6 luni au intrat in faza de implementare proiecte ofertate inca din finalul lui 2016 sau pe intreg percursul anului 2017. Aceasta crestere accelerata si distorsionata in raport cu nevoile reale ale pietei de constructii (stagnanta sau chiar in scadere) pune o presiune foarte mare pe dealeri dar si pe furnizori care nu au putut anticipa un astfel de salt. Castigatori in aceasta perioada sunt cei care au avut curajul si capacitatea de a comanda stocuri importante de utilaje.

Masini&Utilaje: In anul 2018 ne-am confruntat cu o criza a lipsei de forta de munca? V-ati lovit de aceasta problema? Ce masuri ati luat pentru a o combate?
Petre Babiceanu: Avem astfel de probleme insa reusim sa avem o retentie foarte buna a personalului care da dovada de o loialitate mult peste media pietei. Probabil ca se datoreaza culturii organizationale a companiei noastre.

Masini&Utilaje: In anul 2017 JCB s-a lansat in segmentul platformelor dedicate lucrului la inaltime. Cum se prezinta activitatea pe aceasta divizie, ati ofertat catre clienti si aceste noi produse din portofoliu?
Petre Babiceanu: Suntem la inceput si inca nu ne-am pozitionat ca jucator important in aceasta piata. JCB intentioneaza sa completeze gama cu echipamente telescopice si in acel moment vom putea discuta de un portofoliu complet.

Masini&Utilaje: La inceputul anul 2018 JCB a reusit sa lanseze 220X, cel mai avansat excavator pe senile de 20 de tone.
Petre Babiceanu: Primele masini au fost livrate in Romania deja in august 2018 si suntem mandri sa mentionam ca s-au numarat printre primele livrari in Europa. Modelul 220X este un adevarat succes si este cel mai vandut model in piata noastra.

Masini&Utilaje: Care sunt perspectivele si estimarile pentru anul care tocmai a inceput?
Petre Babiceanu: Este posibil, ca cel putin pentru trimestrele 1 si 2 ale anului 2019, volumele sa se mentina ridicate. Chiar in crestere fata de aceeasi perioada a anului 2018 cand volumele inca nu crescusera foarte mult. In cea de a doua jumatate a anului ne a steptam la o calmare a pietei care probabil va insemna un 2019 foarte bun insa nu mai “voluminos”decat 2018.

Masini&Utilaje: In prezent se fac foarte multe demersuri pentru dezvoltari in zona digitalizarii. Aveti proiecte in aceasta directie?
Petre Babiceanu: Terra Romania se pregateste sa implementeze solutiaERP de la Microsoft dupa ce o parte a grupului a trecut de momentul GO Live. Mai mult, Terra utilizeaza o solutie de Sales Automation dezvoltata cu un partener IT local inca din anul 2012.

Masini&Utilaje: Ce noutati ne asteapta la standul JCB in cadrul Bauma 2019?
Petre Babiceanu: Pentru prima data in istoria recenta a companiei JCB nu va fi prezent la Bauma, si a ales sa isi prezinte numeroasele lansari de produs in cadrul unor evenimente de casa dedicate clientilor sai pe tot parcursul anului 2019. Referitor la Bauma, Sennebogen va avea un site impresionant in cadrul targului si va fi prezent cu noutati in domeniul incarcatoarelor telescopice dar si al echipamentelor electrice si hibride.

Focus plus

Recent Posts:

Un nou an, un nou Cities of Tomorrow – Camera de Comert si Industrie Romano-Germana organizeaza editia a 11-a a evenimentului pentru dezvoltarea sustenabila a oraselor si regiunilor din Romania. De peste un deceniu conferinta de top ofera o platforma pentru schimbul de idei si know-how, reunin...


Citeste mai mult

În urmă cu mai bine de zece ani, Jungheinrich a marcat începutul unei noi ere în segmentul echipamentelor logistice, atunci când a introdus primul utilaj în serie cu baterie litiu-ion din industria intralogistică.Acum a venit timpul să vă prezentăm un nou concept p...


Citeste mai mult

Cristina Chiriac: „Dividendul nostru este impulsul pentru egalitatea de gen” Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF* organizează cea de-a cincea ediţie a Galei „Women in Economy”, cu tema „Day by Day Heroes”, cel mai mare evenimen...


Citeste mai mult

Una dintre primele întrebări ale noilor proprietari de cariere care doresc să obțină produse granulometrice finale utilizabile pentru producerea betonului sau asfaltului este: “De câte concasoare am nevoie? De două sau de trei?”. Vă prezentăm mai jos modul de calcul (e...


Citeste mai mult