Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Focus plus

Cifre şi perspective

Cifre şi perspective

Până acum câţiva ani aflam cele mai importante cifre din piaţa de utilaje pentru construcţii de la Asociaţia Distribuitorilor de Utilaje pentru Construcţii (ADUC) care avea o prezentare în cadrul Robuild – conferinţa noastră anuală de profil. Din 2020 lucrurile s-au schimbat, noi ne-am oprit din organizarea Robuild, care s-a transformat între timp în Cobuild (vezi www.cobuild.ro), iar ADUC nu mai este atât de activ ca altădată. Aşadar, unul dintre evenimentele emblematice anuale pe care îl aştept mereu cu interes este cel al Bergerat Monnoyeur, eveniment care face o analiză atât asupra activităţii grupului, dar şi asupra întregii pieţe, moment în care aflăm cifre relevante din piaţă.

Am fost bucuroasă să particip şi anul acesta la eveniment, desfăşurat într-o locaţie foarte potrivită din centrul vechi al Bucureştiului, la Hotel Marmorosh, care a adus în ecuaţie un element de heritage rafinat, potrivit brandului Caterpillar şi întregului grup Bergerat.

Realizările Bergerat în 2023, cât şi provocările pieţei au fost prezentate de dl Liviu Neagu – Director General Bergerat Monnoyeur, urmat de o analiză a piaței de construcții și de utilaje de construcții făcută de Iancu Guda, Consultant Financiar. Un alt highlight a fost reprezentat de o prezentare asupra evoluției absorbției fondurilor UE făcută de Dan Bold, Consultant Fonduri Europene – REI Grup.

Iată câteva cifre despre grupul Bergerat Monnoyeur România:

  • Creştere de 36% comparativ cu 2022;
  • Peste 1300 de utilaje care vor fi livrate până la final de 2023;
  • 150 MIL EUR cifra de afaceri estimată pentru 2023;
  • Ca şi poziţionare, Caterpillar este lider de piaţă, cu toate că este un brand mai scump, însă beneficiază de un element esenţial: încredere.


Despre evoluţia pieţei de utilaje din România:

  • Vânzări de utilaje noi în anul 2022 – 2122 unităţi;
  • Vânzări de utilaje noi în anul 2023 – 2806 unităţi (Q3);
  • Ne aflăm în acest moment la un maxim istoric de utilaje vândute pe piaţa din România, cu o creştere de 32% în Q3 2023 ca urmare a extensiei programelor de finanţare 2014 – 2020;
  • 10% din totalul de utilajele au fost vândute pe proiecte de infrastructură mare.

Estimarea companiei BM de vânzare până la final de an este de 3800 unităţi de utilaje vândute, acesta ar fi cel mai tare an după anul 1990, un nou vârf istoric!


Un alt element important care are un impact major asupra vânzărilor de utilaje este acela al subvenţiilor europene. Dacă în 2016 achiziţiile din fonduri europene erau la nivelul a 5% din totalul pieţei, procentul a urcat până la 68% în 2019, iar în 2023 ne aflăm la un solid 60%.

Evoluţia pieţei de utilaje din România în ultimii ani a fost una de tip yoyo, ca un roller coaster, cu suişuri şi coborâşuri destul de abrupte. Piaţa din România rămâne una cu predictibilitatea foarte redusă, ceea ce duce şi în viitorul apropiat la o creştere a costului produselor cu minim 2-3%. Cheltuiala efectuată pentru a suplini lipsa de predictibilitate poate influenţa creşterea de preţ a produselor chiar şi până la 5-6% creştere, ceea ce poate duce la provocări şi mai mari din punct de vedere al menţinerii competitivităţii.

Anul 2024 este încă un an al unei predictibilităţi aproape inexistente. Maturitatea, planificarea atentă şi atenţia sporită faţă de nevoile reale ale clienţilor pot fi elemente definitorii pentru a trece cu bine prin ape adânci şi tulburi.


“Nu există vânt prielnic pentru marinarul care nu ştie unde să meargă.” Seneca (motto preluat din prezentarea d-lui Neagu)

Cele bune,
Cornelia

Focus plus

Recent Posts:

Sala Ateneului Român s-a dovedit neîncăpătoare, la cel de-al șaselea eveniment emblematic pentru antreprenoriatul feminin și egalitatea de gen. Devenită tradiție, Gala CONAF „Women in Economy – We dream, we can, we lead!”, s-a desfășurat anul acesta, în pr...


Citeste mai mult

Cea de 7-a ediție a evenimentului Trenchless Romania Conference & Exhibition a avut loc în data de 28 iunie în București. Devenit deja o tradiție evenimentul a reunit și în acest an companii naționale și internaționale din industria de foraje orizontale dirijate. Și anu...


Citeste mai mult

După instalarea în iulie 2021 a lui Roberto Righi la conducerea Prometeon Tyre Group, acesta a ajuns în prezent singurul producător global care se concentrează exclusiv pe anvelope dedicate sectorului de vehicule profesionale, pentru aplicații industriale, rutiere, agricole și de co...


Citeste mai mult

Potrivit hotărârii Parlamentului European, autoturismele și autoutilitarele până în 3,5 tone, noi, nu vor mai avea voie să elibereze emisii de gaze poluante. Cu alte cuvinte, înmatricularea acestor mașini noi echipate cu motoare pe benzină și die sel nu va mai fi permi...


Citeste mai mult