Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Machinery

DOOSAN introduce pe piață primul excavator „smart”

DOOSAN introduce pe piață primul excavator „smart”


Doosan, producătorul de mașini de construcții din Coreea de Sud, a lansat recent noul model de excavator pe șenile DX225LC-7X - primul excavator pe șenile „inteligent” al companiei, conceput pentru a ajuta operatorii să lucreze mai rapid și mai eficient. La Bauma 2022, noul DX225LC-7X va fi unul dintre punctele de atracție ale standului Doosan.

Text: Valeriu BEZDEDEANU

Excavatoarele Doosan sunt bine cunoscute pentru că oferă standard mai multe caracteristici inovatoare decât alte utilaje de pe piață. Pe modelul standard DX225LC-7 și pe restul noilor excavatoare medii Doosan din gama DX-7, noile caracteristici oferă îmbunătățiri majore și importante în controlabilitatea și flexibilitatea mașinii, confortul operatorului, timpii de disponibilitate ai mașinii și rentabilitatea investiției, cu un accent deosebit pe creșterea productivității și a robusteței.

Dar noul model DX225LC-7X „Smart”, duce aceste caracteristici la un nivel și mai înalt.  Pentru a facilita creșterea productivității și a eficienței, în afară de tehnologia «Full Electric Hydraulic» (FEH), DX225LC-7X oferă o serie de noi caracteristici ca standard:
- sistem integrat de ghidare 2D a mașinii,
- sistem semi-automat de control 2D al mașinii,
- receiver laser,
- funcția de siguranță «E-Fence Virtual Wall»,
- sistem de cântărire.

Tehnologia «Full Electric Hydraulic» (FEH)
Tehnologia «Full Electric Hydraulic» (FEH) este similară cu sistemul de economisire a combustibilului D-ECOPOWER VBO (Virtual Bleed Off) încorporat acum pe modelul standard DX225LC-7 și pe toate excavatoarele pe șenile Doosan, de la DX350LC-7 și în continuare. De fapt, sistemul FEH este un sistem VBO fără conducte de presiune. Transmiterea comenzilor de la joystickuri și pedale se face complet electric, dar oferă operatorului aceeași senzație de operare ca și joystickurile hidraulice.

În sistemul FEH, un semnal electric este trimis către controlerul central și, ca atare, este mai precis și oferă informații mai rapide. Prin urmare, contrapresiunea și pierderile de energie hidraulice sunt eliminate, prin furnizarea exactă a cantității de ulei necesară. Deoarece sistemul nu utilizează presiune hidraulică de comandă, se economisește energie și rezultă o economie de combustibil.

În fapt, sistemul FEH, comparativ cu sistemul D-ECOPOWER VBO, oferă economii de combustibil semnificative, ce ajung până la 8%. Aceasta se adaugă scăderii cu 7% a consumului de combustibil deja realizată la modelul DX225LC-7 standard, comparativ cu predecesorul său, DX225LC-5.

Ghidarea și controlul mașinii
Sistemul integrat de orientare al excavatorului DX225LC-7X folosește senzori montați la partea frontală și pe corp pentru a detecta unde se află fiecare atașament de lucru și pentru a informa/ghida operatorul. Feedback-ul este furnizat operatorului prin martori vizuali și semnale sonore, permițând un control îmbunătățit al mașinii în raport cu direcția de deplasare prevăzută sau anticipată.

În sistemul de control al mașinii de la bord, senzorii montați la partea frontală și pe corpul excavatorului recunosc locul în care se află fiecare atașament de lucru și adaptează operarea frontală la lucru conform planificării. În acest fel, atunci când operatorul folosește balansierul, cupa sau brațul, acesta urmărește direcția stabilită de lucru.

Receptorul laser este disponibil ca opțiune. Datorită acestuia sistemul are întotdeauna un punct de referință, chiar dacă mașina își schimbă poziția. În acest fel, operatorul nu trebuie să reseteze punctul de referință de fiecare dată când mașina este mutată.

La livrarea către client, toți senzorii de pe DX225LC-7X sunt deja calibrați. Doar cupele ce urmează a fi folosite, mai trebuie calibrate de către client. Iar pentru acest proces nu sunt necesare instrumente speciale. Sistemul va solicita operatorului să introducă dimensiunile necesare pentru a finaliza procesul de calibrare. Procesul de calibrare pentru trei cupe diferite durează aproximativ o oră.

Trei funcții importante de control al mașinii
Noul excavator DX225LC-7X are implementate standard trei funcții principale de control al mașinii care pot fi activate prin apăsarea tastei funcționale corespunzătoare:
 „Assist” – pentru „Grade Assist” (asistență pentru o nivelare precisă și cicluri mai rapide. Operatorul excavatorului poate programa mașina să controleze funcțiile brațului și cupei în timp ce funcția balansierului este controlată de operator) și „Bucket Assist” (asistență la menținerea automată a cupei la un unghi specific),
• Swing Control – pentru Swing Assist (setarea unghiului de balansare pentru sarcini repetitive de săpare) și Swing Limit (asistență la balansarea brațului între limite prestabilite la stânga și la dreapta),
• Virtual Wall – Se setează pereți virtuali pentru deschiderea brațului, plus limitele de tavan și podea, pentru a lucra în spații restrânse. De asemenea, se pot seta pereți virtuali pentru a preveni deteriorarea cabinei, a trenului de rulare sau a lamei de nivelare.

Sistemul de cântărire și funcția de asistență la ridicare
Sistemul de cântărire și funcțiile de asistență la ridicare măsoară și afișează greutatea curentă a cupei în timp ce operatorul încarcă materialul în autobasculante. Senzorii de cântărire au o precizie de 3%. Dacă greutatea limită este depășită în timpul încărcării, șoferul este avertizat. Totodată, este monitorizat numărul total de cupe descărcate în benă, pentru a nu se depăși masa totală autorizată a autobasculantei.

Doosan lucrează în prezent pentru a adăuga și mai multe funcționalități la DX225LC-7X și dezvoltă în prezent funcții suplimentare care vor fi oferite pe această mașină în viitor. Printre acestea sunt incluse următoarele funcționalități:
• upgrade la sistemul complet Trimble GPS 3D (opțional),
• sistem de control Engcon Ready complet integrat din fabrică (Plug and Play),
• cupă basculabilă pentru sistemul de ghidare 2D a mașinii.

Machinery

Recent Posts:

Grupul Manitou, recunoscut la nivel mondial în domeniul echipamentelor specializate de manipulare și stivuire, a platformelor de lucru la înălțime și a utilajelor terasiere și de manipulare compacte, a anunțat la sfârșitul lunii februarie lansarea unei noi game de platforme ...


Citeste mai mult

HD Hyundai Construction Equipment (CE) a dezvăluit alte opt mini-excavatoare, cu greutăți de operare cuprinse între 1,7 și 5,5 tone, ce vor completă o gamă de 12 modele. Mini-excavatoarele din seria A, câștigătoare ale premiului RED DOT DESIGN, stabilesc noi niveluri de performan...


Citeste mai mult

Încărcătorul pe șenile este singura mașină pentru lucrări terasiere care poate face totul - curăță, încarcă, sapă, transportă, astupă și multe altele - chiar și în condiții de teren dificil, dur sau alunecos.Noul încărcător pe șenile Cat® 973 oferă o p...


Citeste mai mult

Un suflu energetic inovator impulsionează industria construcțiilor. Utilizarea pe scară tot mai largă a echipamentelor de concasare, sortare și transport acționate 100% de energia electrică este o veste bună pentru toată lumea. Investițiile în asemenea echipamente reprezintă o inves...


Citeste mai mult