Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Machinery

ECHIPAMENTELE METSO LOKOTRACK® S-AU MUUUTAT LA O FERMĂ ECOLOGICĂ DE VACI

ECHIPAMENTELE METSO LOKOTRACK® S-AU MUUUTAT LA O FERMĂ ECOLOGICĂ DE VACI

O fermă ecologică din estul Finlandei, din dorința de a construi cu forțe proprii un nou adăpost și a un depo zit de furaje pentru turma sa de vaci, a închiriat de la o companie locală mașinile necesare lucrărilor de nivelare a unui vârf stâncos, unde trebuia creat spațiul liber necesar ridicării construcțiilor. Între aceste mașini au fost închiriate și echipamente de concasare și sortare Metso.

O FERMĂ FAMILIALĂ DE PESTE 300 DE ANI
În regiunea Savonia de Sud, din Finlanda, în mica localitatea Pihlajalahti, din aproprierea orășelului Savonlinna, Petri Temonen conduce o afacere de familie foarte diversificată. El și soția sa Ulla exploatează terenurile agricole ale fermei Sydänmaa, ce aparțin familiei încă din anii 1700. Urmând principiile creșterii animalelor în sistem ecologic, familia Temonen are în grijă, în prezent, aproape 200 de capete de vaci din rasa Eastern Finncattle, o rasă rară de vaci finlandeze, ce numără aproximativ 300 de capete, care pășunează pe un deal pitoresc ce se ridică la aproximativ 500 de metri deasupra nivelului mării.

Familia Temonen deține, de asemenea, o companie de recoltare și export lemn, cherestea și utilaje recoltare a lemnului, Timber Agency Finland Oy, înființată în anul 1990. Recoltarea și prelucrarea de-a lungul timpului a copacilor doborâți în timpul unor puternice furtuni a permis ca de-a lungul unui deceniu compania să exporte lemnul în Suedia și Franța. În acest context, faptul că cei de la ferma ecologică au hotărât să-și construiască cu forțe proprii un adăpost pentru animale pentru 100 de vaci și un depozit de furaje, nu a constituit o noutate, iar lucrările nu au deranjat prea mult animalele. Pe terenul deluros, ales pentru amplasarea construcțiilor, exista un vârf stâncos ce trebuia dinamitat și nivelat. Pentru această lucrare s-au închiriat mașini de la compania finlandeză Rotarent, inclusiv echipamente de concasare și sortare Metso, pe care le-au operat singuri.

„Operațiile de concasare par să se potrivească surprinzător de bine chiar și unei ferme ecologice de bovine. Când am pornit pentru prima dată concasorul Lokotrack, vacile s-au oprit din rumegat doar două secunde” PETRI TEMONEN, FERMIER

Avantajele închirierii echipamentelor pentru construcții, includ lucrul cu echipamente noi, așa cum fost și concasorul mobil cu con Lokotrack® LT200HP, ușor de mutat.

EFICIENȚĂ ȘI ECONOMIE, PRIN ÎNCHIRIEREA ECHIPAMENTELOR
„Închirierea de echipamente a fost cu siguranță cea mai rentabilă soluție pentru noi. Merită să ne amintim că a trebuit să plătesc chiria doar pentru lunile în care am folosit efectiv mașinile. Dacă le-aș fi cumpărat, aș fi făcut plăți chiar și atunci când nu foloseam mașinile”, spunea Petri Temonen „Antreprenorii ce au ca activitate principală concasarea sunt de obicei ocupați în timpul verii, așa că a lucra singuri a fost cea mai bună alternativă pentru noi, deoarece a însemnat că, până la începutul toamnei, am pregătit șantierul pentru construcția clădirilor. Cu ajutorul echipamentelor Metso, am început să producem cantități respectabile de agregate, la scurt timp după ce am început lucrările. Sistemul de control al procesului a făcut ca diferitele mașini să funcționeze bine împreună, ceea ce, pe noi ca operatori debutanți, ne-a ajutat foarte mult.”, completa Temonen.


SĂ POȚI SĂ PRODUCI 1.000 T/ZI
În cea de-a doua săptămână de lucru în noul rol de operatori de echipamente, reprezentanții fermei Sydänmaa, contractorul echipamentelor, ajunseseră să lucreze cu cele două concasoare mobile și ciurul mobil, ca niște operatori adevărați. Asigurând funcționarea mașinilor de la șase dimineața până seara târziu, s-a ajuns la o producție de agregate de aproximativ 1.000 t/zi. Fii lui Petri Temonen, Niko și Henri, au completat echipa de lucru la linia de concasare cu încă trei oameni, care aveau ca experiență anterioară de muncă, exploatarea mașinilor agricole și, mai mult timp, a celor forestiere. După o scurtă școlarizare la compania de închiriere Rotarent, aceștia au putut să opereze echipamentele Metso ca niște profesioniști.

Procesul tehnologic de concasare era format din trei etape, o concasare primară, urmată de o concasare secundară și o sortare finală. Roca dinamitată, cu dimensiuni de până la 600 mm, alimenta pentru prima oară concasorul mobil, cu fălci, Lokotack® LT106, apoi granulele rezultate erau din nou sfărâmate în concasorul mobil, cu con, Lokotrack® LT200HP, iar la sfârșit, granulele erau sortate de ciurul mobil ST3.8.

Distanța dintre fălci a fost reglată la 85 mm, iar distanța dintre conuri la 28 mm. Petri Temonen estima că vor putea produce aproximativ 20.000 t de agregate din stânca dinamitată. Din această cantitate, 4.000 de tone o reprezintă pietrișul de 3 – 8 mm, care putea fi utilizat de către orășelul Savonlinna pe perioada iernii, pentru acoperirea suprafeței carosabile a drumurilor, precum și pietriș de 0 – 16 mm, pentru utilizabil la construcția fundației drumurilor. Pietrișul, fără nisip fin, a fost de asemenea produs într-un cadru restrâns.

CONSUM DE COMBUSTIBIL SURPRINZĂTOR DE REDUS
Consumul de combustibil este un detaliu foarte important atunci când sunt închiriate utilaje pentru construcții. Petri Temonen a fost surprins de cât de redus era consumul orar de combustibil al echipamentelor Metso Lokotrack®: „Concasorul cu fălci consuma 27 de litri de combustibil pe oră, concasorul cu con 25 de litri pe or ă, iar ciurul 10 litri pe or ă. Acestea subt valori surprinzător de mici în comparație cu excavatoarele, de exemplu.” „Un alt avantaj al închirierii de e chipamente a fost că am putut lucra întotdeauna cu echipamente noi, care nu s-au defectat și nu a trebuit să pierdem timp reparându-le”, a completat Temonen.

Ciurul mobil Lokotrack® ST3.8™ cu două site, a asigurat o sortare de mare precizie a granulelor.

Machinery

Recent Posts:

Grupul Manitou, recunoscut la nivel mondial în domeniul echipamentelor specializate de manipulare și stivuire, a platformelor de lucru la înălțime și a utilajelor terasiere și de manipulare compacte, a anunțat la sfârșitul lunii februarie lansarea unei noi game de platforme ...


Citeste mai mult

HD Hyundai Construction Equipment (CE) a dezvăluit alte opt mini-excavatoare, cu greutăți de operare cuprinse între 1,7 și 5,5 tone, ce vor completă o gamă de 12 modele. Mini-excavatoarele din seria A, câștigătoare ale premiului RED DOT DESIGN, stabilesc noi niveluri de performan...


Citeste mai mult

Încărcătorul pe șenile este singura mașină pentru lucrări terasiere care poate face totul - curăță, încarcă, sapă, transportă, astupă și multe altele - chiar și în condiții de teren dificil, dur sau alunecos.Noul încărcător pe șenile Cat® 973 oferă o p...


Citeste mai mult

Un suflu energetic inovator impulsionează industria construcțiilor. Utilizarea pe scară tot mai largă a echipamentelor de concasare, sortare și transport acționate 100% de energia electrică este o veste bună pentru toată lumea. Investițiile în asemenea echipamente reprezintă o inves...


Citeste mai mult