Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Industry

EPIROC - Performanță totală

EPIROC - Performanță totală

Epiroc joacă un rol esențial în îmbunătățirea serviciilor de foraj din Cehia. Compania Explosia duce performanța și sustenabilitatea forajului la un alt nivel în carierele din Republica Cehă.


Cu câțiva ani în urmă, divizia Fospol a companiei cehe Explosia A.S. a luat decizia de a-și reînnoi flota de utilaje de foraj și, de atunci, a renunțat în mod continuu la echipamentele mai vechi și le-a înlocuit cu echipamente moderne, ajungând astăzi, după ce au achiziționat o nouă flotă de echipamente Epiroc, să furnizeze cu succes servicii de foraj de suprafață și de pușcare de primă clasă carierelor din întreaga țară.

Compania are în prezent șase echipamente de foraj, dintre care trei sunt de la Epiroc, inclusiv cea mai performantă SmartROC D50 MKII, și își propune să își mărească capacitatea la cinci platforme Epiroc până la sfârșitul anului 2023. Cele două noi platforme de la Epiroc sunt de tipul SmartROC T40 MKII și sunt echipate cu Hole Navigation System (HNS) - un sistem de navigare prin satelit, iar livrarea acestora este prevăzută pentru a doua jumătate a anului 2023. În plus, întreaga flotă va fi susținută de contractul de service și întreținere «Epiroc - ROC Care», care include inspecții de service regulate folosind tehnologia de scanare RigScan de la Epiroc.

Îmbunătățire majoră a productivității

Přemysl Gromada, Coordonator șef al Grupului de foraj, a subliniat că atunci când primul SmartROC D50 a sosit în țară acesta a reprezentat o etapă importantă pentru compania Explosia. „A fost o platformă de foraj DTH diferită de oricare alta din întreaga țară, iar achiziția ei a reprezentat un mare succes pentru compania noastră”, spunea el. „S-a simțit ca o recompensă pentru o treabă bine făcută în ceea ce privește planul de modernizare și de investiții al companiei.”

„De atunci, am crescut productivitatea cu aproximativ treizeci de procente, nu numai ca urmare a modernizării flotei, ci și pentru că am înlocuit personalul platformelor de foraj”, a continuat Gomada.

Performanță totală

Flota de platforme de foraj de la Epiroc se descurcă bine în carierele de piatră dură din Litice-Plzeň, atingând rate de avans de 0,3-0,5 m/min, precum și în carierele de calcar din Velké Hydcice, o rocă mai moale ce permite o rată medie de avans de 1,3 m/min.

La forajele de percuție cu ciocan de suprafață (THD), platformele execută găuri cu diametrul de 89, 95 și 102 mm, iar la cel cu ciocan de fund (DTH), găurile au diametrul de 100 și 105 mm. În mod normal, găurile sunt forate la adâncimi de 15-20 m.

„În general, o gaură cu o adâncime de 15 - 29 m este finalizată în 30 - 60 de minute, spre satisfacția echipei de foraj”, spunea Gromada, continuând apoi: „Deoarece echipamentele anterioare pe care le aveam erau cu aproximativ 15 ani mai vechi decât cele mai recente modele achiziționate, echipele noastre de foraj văd îmbunătățiri la aproape toate nivelurile. Dar probabil că ceea ce ei apreciază cel mai mult sunt procesele automate, cum ar fi automatizarea completă a ciclului de foraj DTH, asistența la extragerea tijei cu ciocan de suprafață, telecomanda și sistemul de ghidare a găurilor de foraj. Acest nivel ridicat de automatizare face ca intervenția operatorului de foraj să fie superfluă și accelerează întregul proces de foraj.”

Eficiență sporită

Echipele de foraj așteaptă cu nerăbdare noile echipamente de la Epiroc pentru a obține progrese în materie de eficiență cu ajutorul unor funcțiuni precum automatizarea unei singure găuri și sistemul HNS (Hole Navigation System), dar compania spune că este încă la început și că toate beneficiile nu vor fi realizate pe deplin până în 2024 cel mai devreme. Cu toate acestea, monitorizarea performanțelor cu ajutorul sistemului Epiroc Certiq și-a dovedit deja utilitatea.

Iată ce declara Přemysl Gromada: „Folosim Certiq din toamna anului 2021, când am achiziționat platformele de foraj Epiroc SmartROC T40 și T45, iar aceasta a fost o schimbare majoră pentru noi. A fost o tranziție către o monitorizare mai eficientă a producției și o simplificare a înregistrărilor. Acest lucru ne-a oferit o imagine de ansamblu mult mai bună asupra consumului de combustibil și performanțelor fiecărei instalații de foraj în parte, ceea ce ne-a ușurat calculele.”

„Același lucru se poate spune și despre aplicația My Epiroc, pe care Explosia a adoptat-o în operațiunile sale de foraj în a doua jumătate a anului 2020. Acest program de lucru s-a dovedit a fi deosebit de util în special în ceea ce privește monitorizarea producției și planificarea activităților de service regulate”, preciza, de asemenea, Gromada.

În plus, compania a remarcat îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește consumul general de combustibil. Consumul mediu de motorină cu precedenta instalație de foraj Epiroc ROC L6 a fost de aproximativ 1,9 litri pe metru de foraj. Odată ce vechea instalație de foraj a fost înlocuită cu Epiroc SmartROC D50 MKII, în 2023, consumul mediu de combustibil a scăzut la 0,96 litri pe metru de foraj - aproape la jumătate. În prezent, economiile lunare la motorină se ridică în medie la aproximativ 3000 de litri.

Afaceri care arată bine

„În trecut, din cauza flotei sale îmbătrânite și a lipsei de servicii de reparații și întreținere, compania Explosia a trebuit să solicite frecvent asistență de urgență de la concurenții săi pentru a finaliza proiectele de foraj, dar acum nu mai este cazul”, explica Přemysl Gromada.

„Situația s-a schimbat semnificativ în ultimii trei ani, iar acesta este primul an în care avem capacitatea de a oferi lucrări de foraj companiilor din Republica Cehia care, în mod neașteptat, se află într-o situație în care nu pot respecta termenele limită.”

„Din fericire, compania Explosia și-a dat seama la timp că fără modernizare și investiții nu va fi posibil să continue să-și îndeplinească obligațiile existente sau viitoare, cu atât mai puțin să fie un competitor cu drepturi depline în fața altor companii care activează în domeniul forajelor. Calitatea forajului este complet diferită acum și la un nivel mult mai bun.”

Sustenabilitatea în centrul atenției

Explosia este o companie cu o strategie globală de sustenabilitate care se extinde la toate domeniile ei de activitate. Prin punerea în funcțiune a noilor platforme de foraj Epiroc, echipa de foraj a redus consumul de combustibil cu 30-50% și implicit amprenta de carbon.

„Fie că este vorba despre materii prime, energie, producție sau orice altă resursă, sustenabilitatea este un aspect care preocupă și care contează pentru toată lumea”, a continuat Přemysl Gromada, care susține cu mândrie un angajament personal puternic față de protecția mediului.

„Epiroc a contribuit în acest sens prin reducerea semnificativă a gazelor de eșapament, în primul rând pentru că noile platforme au un consum de combustibil mai bun decât cele vechi, precum și prin reducerea în continuare a emisiilor prin utilizarea de AdBlue. Așadar, în ultimii patru ani, am putut constata că Explosia a evoluat în mod semnificativ în domeniul ecologiei, în direcția conservării și a acordării unei mai mari considerații pentru natură”, a concluzionat Přemysl Gromada.

Industry

Recent Posts:

Cu o tradiţie de peste 28 de ani, AIC Trucks dezvoltă permanent serviciile integrate pe care le oferă,bdovedind că este permanent aproape de client, reușind nu numai să asigure servicii de calitate de vânzare camioane noi sau uzate, respectiv de întreţinere și reparaţii, dar și...


Citeste mai mult

Mike Gidaspow, vicepreședinte al departamentului de produse, servicii și soluții Komatsu, și-a făcut timp pentru a discuta la începutul anului cu o echipă de jurnaliști de la „Equipment Today” despre industria construcțiilor, reflectând asupra anului 2023 și privind ...


Citeste mai mult

Companiile care reciclează asfaltul vechi creează noi surse de venit.Această industrie se confruntă cu numeroase provocări, cum ar fi costurile ridicate de îndepărtare a pavajului și de transport a materialului, în condițiile în care se asigură în același timp prote...


Citeste mai mult

Bianchi Casseforme, prin dealer exclusiv Gabor Concrete, își afirmă din nou prezența în România prin furnizarea de standuri autoportante pentru construcția de grinzi ‘’I’’ pentru poduri și două utilaje Speedy pentru distribuția betonului.Sediul PORR C...


Citeste mai mult