Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Machinery

EXPLOATAREA CALCARULUI, ÎN DEPLINĂ SIGURANȚĂ ȘI FĂRĂ VIBRAȚII, CU FREZA MINIERĂ DE SUPRAFAȚĂ WIRTGEN VARIO 2500 SM

EXPLOATAREA CALCARULUI, ÎN DEPLINĂ SIGURANȚĂ ȘI FĂRĂ VIBRAȚII, CU FREZA MINIERĂ DE SUPRAFAȚĂ WIRTGEN VARIO 2500 SM

Calcarul a fost extras din cariera Ube Isa din Yamaguchi, Japonia, încă din 1948. Totuși, ceea ce face ca această mină să fie deosebită, este faptul că ea se află în imediata apropriere de o zonă rezidențială. Acesta a fost motivul pentru care societatea Ube Industries, proprietara carierei, a angajat compania Okumura Engineering Corporation pentru a exploata calcarul într-un mod ecologic, fără a afecta zona limitrofă carierei. Pentru realizarea acestui deziderat, Okumura a luat decizia de a folosi frezele miniere de suprafață Wirtgen 2500 SM și 2500 SM Vario.

PROFIT SAU GRIJĂ FAȚĂ DE OAMENI?
Cariera de calcar Ube Isa este situată în prefectura Yamaguchi, la aproximativ 10 km de parcul geologic Akyoshidai, renumit în întreaga lume. Compania Ube Industries Ltd., care deține cariera încă din 1948, exploatează aici calcarul la suprafață. De-a lungul anilor însă, exploatarea minieră de suprafață a calcarului, în trepte, a devenit tot mai dificilă pentru Ube Industries Ltd., proprietarul minei. Acest lucru se datorează faptului că exploatarea minieră este înconjurată de o zonă rezidențială, iar cele mai apropiate case au ajuns să fie situat e la aproxiaproximativ 150 de metri de zona de e xploatare.

Compania Okmura Engineering Corporation folosește de mulți ani frezele miniere de suprafață de la Wirtgen pentru exploatările miniere și infrastructura rutieră. La cariera de calcar Ube Iza compania este activă din 2012.


„Zona dens populată din jurul c arierei a reprezentat dintotdeauna o provocare pentru noi, deoarece efectele, cum ar fi trepidațiile și nivelul sonor ridicat generate de operațiunile miniere, se dovedesc nefaste pentru riverani, astfel că zona exploatabilă este limitată”, declara domnul Tomoyuki Shodai, directorul general al departamentului minier al companiei Ube Industries. Datorită situării în imediata vecinătate a populației rezidente, companiei i-a fost imposibil să-și extindă în trecut exploatarea de suprafață. Procedurile convenționale de exploatare de suprafață a calcarului, prin explozii controlate, nu mai erau o opțiune, deoarece mișcările pământului generate erau prea mari, iar rezultatele imprecise. În plus, ar fi fost imposibil să se garanteze siguranța populației contra căderii pietrelor. În consecință, compania s-a confruntat cu perspectiva de a nu mai putea exploata la întreaga capacitate cariera deschisă, ceea ce ar fi însemnat pentru Ube Industries pierderi de mai multe milioane de tone de calcar.

EXPLOATAREA LA CAPACITATE MAXIMĂ A ZĂCĂMÂNTULUI, DATORATĂ FREZELOR MINIERE DE SUPRAFAȚĂ DE LA WIRTGEN
Soluția problemei a apărut ca evidentă o dată ce a fost luată în considerare colaborarea cu compania Wirtgen. Frezele miniere de suprafață de la Wirtgen pot fi folosite pentru a extrage mineralele fără a se utiliza explozibili. Prin utilizarea metodei de extracție a minereului prin frezare se simplifică procedurile de extracție și de procesare a materiei prime. Extragerea, concasarea și depozitarea materiei prime se efectuează într-o singură operație. În plus, frezele miniere de suprafață sunt perfecte pentru extragerea materiilor prime situate în straturi geologice dificile și în spații restrânse, așa cum se arăta a fi situația în cariera Ube Isa. Acesta a
fost motivul pentru care, în 2012, Ube Industries a decis să încredințeze companiei Okumura Engineering Corporation lucrările de frezare în trepte a pereților carierei pentru extragere a calcarului, întru-cât această companie folosea cu succes, de mai mulți ani, freze miniere de suprafață de la Wirtgen GmbH pentru lucrări de infrastructură rutieră în zone stâncoase. Pentru exploatarea calcarului în cariera de la Ube Isa, furnizorul de servicii Okumura a folosit din 2012 freza de suprafață Wirtgen 2500 SM, lângă care, din 2018, a decis să adauge o a doua freză minieră de suprafață Wirtgen, model 2500 SM Vario.

Cu frezele miniere de suprafață de la Wirtgen, cei de la Okumura sunt capabili să realizeze, în cariera Ube Isa, pereți de abataj extrem de stabili și de abrupți și căi de acces și de exploatare înguste, astfel încât zona de exploatare s-a putut extinde fără nici un pericol, iar cariera poate fi azi exploatată la întreaga sa capacitate de producție.Până acum, peretele exterior al carierei a putut fi extins treptat cu până la 10 m în direcția zonei rezidențiale. Potrivit lui Gaku Watanabe, director general Wirtgen Japonia, acest lucru ar putea crește potențialul carierei de mai multe ori. Compania japoneză de vânzări și servicii a grupului Wirtgen sprijină compania Okumura Engineering Corporation, încă de la începutul colaborării.

CU 2500 SM VARIO, EXTRAGEREA CALCARULUI ESTE MAI PRIETENOASĂ CU MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
Un avantaj important al frezei de suprafață este conceptul de tambur de frezare centrat. Tamburul cilindric este situat aproape de centrul de greutate al mașinii, asigurând astfel performanțe maxime de tăiere și adâncimi optime de frezare în roca tare. Rezultatul, după trecerea mașinii, este un material uniform și o suprafață plană care, datorită stabilității sale, poate fi utilizată în siguranță pentru deplasarea utilajelor pentru construcții de pe șantier. În plus, folosirea frezelor miniere de suprafață de la Wirtgen se dovedesc extrem de prietenoase cu mediul înconjurător în comparație cu metodele clasice de extragere a mineralelor. Exploatarea carierei fără execuția de foraje și detonarea de explozibili, fără producerea de trepidații, a redus semnificativ cantitatea de praf și nivelul de zgomot produse. Freza de suprafață Vario 2500 SM utilizată în cariera Ube Iza a fost adaptată special pentru a satisface această solicitare a clientului. Carcasa tamburului de frezare complet închisă, precum și echipamentul special de izolare fonică și sistemul de colectare a prafului, au contribuit în mod egal la reducerea în plus a prafului și zgomotului în imediata apropriere a zonei rezidențiale.

SPECIALISTUL PENTRU TOATE TIPURILE DE ROCI DURE
Modelul de freză minieră de suprafață 2500 SM, adus pe șantier în 2017, este echipat cu un tambur de frezare cu diametrul de 2,5 m. El a fost utilizat 210 zile pe an pentru a freza rocile de pe o suprafață de 4.000 m2 și a extrage aproximativ 60.000 tone de calcar anual. Prin includerea în procesul de producție și a unei freze miniere de suprafață Vario 2500 SM, compania a reușit în 2018 să exploateze în total un volum de 32.000 m3 de calcar, ceea ce reprezintă o creștere semnificativă față de anul 2017, când a fost extras un volum de 22.000 m3 de calcar. Freza de suprafață Vario 2500 SM se pretează foarte bine la extragerea rocilor dure, așa cum este și situația în cariera Ube Iza. Datorită conceptului de dispunere a tamburului de frezare central, acesta este situat foarte aproape de centru de greutate al mașinii de 135 de tone, ceea ce îi permite să pătrundă mai ușor în straturile de rocă mai dure. Numele «Vario» primit
de freza de suprafață 2500 SM vine de la sistemul său de control variabil, care îi permite adaptarea cuplului tamburului de frezare la proprietățile rocilor cu care intră în contact. Această caracteristică previne uzura excesivă a sculelor tăietoare pentru frezare, prelungind durata lor de serviciu. În plus, la freza minieră Vario tamburul de frezare poate fi acționat cu turații diferite, ceea ce îi asigură o adaptabilitate sporită atunci când este utilizat în condiții externe diferite. O caracteristică importantă este antrenarea directă, care asigură mașinii o
eficacitate foarte ridicată, iar cuplajul de antrenare turbo, montat înaintea unității de transmisie pentru amortizarea vibrațiilor, este extrem de rezistent la uzură și necesită o întreținere redusă.

SIGURANȚĂ ÎMBUNĂTĂȚITĂ A OPERATORULUI MAȘINII GRAȚIE UNEI TELECOMENZI INOVATOARE
Modelul de freză de suprafață Vario 2500 SM utilizat în cariera Ube Iza a fost, de asemenea, adaptat special în ceea ce privește siguranța operatorului mașinii, pentru a lucra în această carieră. În loc să controleze mașina din cabină, pe o pantă abruptă, operatorul poate opera cu ușurință mașina, cu o telecomandă, din afara mașinii.
Această facilitate reprezintă un avantaj uriaș, în special pe pante pronunțate, cu o înclinare care poate ajunge la 70O, nu numai pentru că operatorul mașinii este situat într-o locație mai sigură, ci și pentru că acesta beneficiază de o vizibilitate mai bună asupra zonei de exploatare.

RATĂ MAXIMĂ DE UTILIZARE A SCULELOR TĂIETOARE DE FREZARE CU SISTEMUL DE SUPORT-SCULĂ INTERSCHIMBABIL HT15
Inițial, Okumura a folosit pentru frezarea suprafețelor de rocă, scule tăietoare standard cu diametrul tijei de 38 mm. Dar, datorită durității ridicate a calcarului, asociată cu o rezistență la compresiune de 40 – 80 Mpa, uzura sculelor tăietoare a devenit atât de importantă încât compania a decis să utilizeze scule cu diametrul tijei mai mare. Pentru aceasta, Wirtgen avea deja o soluție tehnică bună: scule tăietoare cu diametrul tijei de 42 mm, f olosite în asociere cu sistemul de suport-sculă interschimbabil HT15, mult mai convenabil pentru a fi utilizat în aplic ațiile cu roci dure și care garantează o utilizare maximă a sculelor tăietoare. Partea superioară a suportului-sculă fiind interschimbabilă, timpii necesari pentru înlocuirea sculelor tăietoare a fost redus considerabil, iar disponibilitatea mașinii pentru extragerea calcarului a crescut.

Machinery

Recent Posts:

Producător specializat care activează exclusiv în domeniul furnizării soluţiilor din industria de sortare cu spălare agregate şi recuperare nisip, Terex Washing Systems oferă echipamente mobile şi modulare pentru spălarea şi separarea sorturilor, decontaminări de piatră şi sisteme...


Citeste mai mult

Caterpillar își extinde gama Tilt Rotate System (TRS) – sistem cu rotator basculant, pentru a putea fi utilizate și de mini-excavatoare. Cat®. Sistemul este conceput pentru a economisi timp, ajutând operatorii să manevreze atașamentele în jurul obstacolelor fără a r...


Citeste mai mult

Powerscreen înseamnă lucruri diferite pentru diferiţi oameni. Pentru unii, înseamnă echipamente robuste şi fiabile de concasare şi sortare, proiectate, construite şi susţinute de experţi pasionaţi.Pentru alţii, Powerscreen înseamnă o vastă moştenire de experienţă şi...


Citeste mai mult

Datorită proprietăților unice ale bazaltului local și creșterii cererii, compania RF Sand-Baggerarbeiten und Steingewinnungsgesellschaft GmbH, din Germania, avea nevoie de un concasor primar mobil puternic, care să poată face față provocărilor. Pentru a crește producția, conducerea compa...


Citeste mai mult