Follow us


Aboneaza-te la newsleter

News

Efectul THOR: cum se poate mări intervalul la care se schimbă blindajele concasoarelor?

Efectul THOR: cum se poate mări intervalul la care se schimbă blindajele concasoarelor?

În data de 18 martie 2021 a fost încheiat un nou test cu blindajele THOR produse de Element pentru un concasor Uralmash care funcționează în cadrul companiei EVRAZ ZSMK. Un material mai dur și mai rezistent care a avut o durată de funcționare dublă. Utilizând exemplul concasoarelor cu cameră de concasare fină și medie (KSD2200 și KMDT2200) putem lua în considerare beneficiile economice ale trecerii la o compoziție fiabilă a materialului blindajelor.

Conform spuselor lui Alexey Kosach, inginer de vânzări la Element, decizia de a furniza clientului blindaje THOR în locul celor confecționate din oțel manganos standard a fost pe deplin justificată. În condițiile de operare ale concasoarelor Uralmash la mina EVRAZ blindajele produse la o turnătorie locală pentru modelul KSD2200 s-au uzat după o lună iar pentru modelul KMDT2200 s-au uzat după o lună și jumătate. Acestea au funcționat maxim 700 ore, respectiv 950 ore. De ce companiile continua să cumpere blindaje care dau rezultate atât de slabe?

"Uralmash nu produce piese de uzură pentru echipamentele sale. Companiile care utilizează aceste concasoare sunt nevoite să achiziționeze consumabile de la alți producători. În acest fel blindajele sunt turnate la turnătorii locale care utillizează oțel manganos “explică Tatiana Shayer, Manager de produse pentru concasare și sortare la Element.

În consecință acești factori determină o frecvență de schimbare a blindajelor de opt ori pe an pentru un singur concasor. Asta înseamnă nu numai un cost de 90.000 USD dar și costuri indirecte asociate cu întreruperi de producție și costuri indirecte cu personalul de mentenanță.

Cum se poate extinde durata de utilizare a blindajelor?

Stația de concasare menționată mai sus prelucrează minereu de fier dur și abraziv, fiind greu de concasat. Concasorul are nevoie de blindaje de înaltă calitate dar să fie și rentabile, care să rezolve două probleme simultan. Prima cerință este ca durata de funcționare a blindajelor să crească pentru a reduce frecvența schimburilor de blindaje și întreruperile cauzate de această operație. A doua cerință este cea referitoare la costuri, acestea trebuie reduse.

Element a început colaborarea cu EVRAZ ZSMK din anul 2020. Ca parte componentă a procesului de testare și achiziție, compania a livrat blindaje pentru concasoare cu con la exploatarea minieră Sheregesh. În anul 2020 la uzina de concasare-concentrare blindajele THOR pentru concasorul cu con KSD 2200 au avut o durată de funcționare dublă comparativ cu blindajele precedente turnate în turnătoriile din Rusia.

Într-adevăr, durata minimă de funcționare garantată de 1500 de ore oferită de Element a fost un stimulent pentru conducerea uzinei pentru a testa în practică blindajele THOR pentru diferite tipuri de concasoare. Timpul de funcționare garantat este doar pragul minim stabilit de Element. Timpul real de funcționare pentru blindaje a fost mai mare decât acest nivel cu 10-15%.

Blindaje pentru concasorul cu con KSD2200

Alexey Kosach, reprezentantul regional Element a subliniat faptul că blindajele pe acest concasor produse de către o turnătorie din Rusia au funcționat 600-650 ore.

"Blindajele producătorului rusesc au funcționat cu puțin peste 20 de zile lucrătoare. Uzina a trebuit să le înlocuiască în fiecare lună. Aceasta a dus la întreruperi frecvente și costuri ridicate de reparații. Timpul înseamnă bani " a spus Kosach.

Rezultatele testelor au depășit garanțiile oferite de Element. Comparativ cu blindajele rusești folosite, durata de funcționare a camerei de concasare a crescut de la 660 ore la 1333 ore.

Durata de funcționare a mantalei a crescut de la 850 ore la 1292 ore și aceasta nu este limita. După cum spune Kosach, durata de funcționare a blindajelor în condițiile din această uzină poate atinge 1450 ore.

Este important de știut faptul că un cost de operare al blindajelor THOR a fost cu 60 % mai scăzut comparativ cu costul de operare al blindajelor utilizate inițial în uzină. Acum se pot schimba blindajele la un interval de 1,5-2 luni comparativ cu 3 săptămâni cum se făcea înainte.

*Calculația este realizată de specialiștii Element pe baza prețului de piață mediu al blindajelor realizate în Rusia comparativ cu blindajele realizate de Element.

 

Blindaje pentru concasorul cu con KMDT2200

După ce blindajele THOR și-au demonstrat succesul în aplicația de concasare cu cameră medie, uzina a instalat un nou set de blindaje produs de Element din același aliaj pe concasorul KMDT (cameră de concasare fină). În timpul funcționării concasorului, reprezentanții clientului au monitorizat uzura lunară intermediară a blindajelor. În contract Element a stabilit o țintă de 1500 ore funcționare pentru setul de blindaje. Acest prag de uzură a fost atins în luna februarie. Conform certificatului, până la demontare, nu au fost semnalate deteriorări ale mantalei și camerei de concasare care să fi afectat calitatea produsului obținut.

După aproape patru luni, în 8 martie, blindajele au fost demontate. Durata lor de funcționare a fost de 1740 ore. După declarațiile lui Kosach, blindajele mai puteau funcționa încă 150-200 ore dar datorită caracteristicilor concasorului, respectiv imposibilitatea reglării fantei de concasare la o valoare adecvată, ar fi dus la producerea de fracții de produs necorespunzătoare. Dacă se calculează costul pe oră de funcționare, clientul poate economisi 30.0000 USD pe an pentru un singur concasor Uralmash KMDT2200 utilizând blindajele THOR. 

Blindajele THOR după demontare.

Până acum uzina a trebuit să schimbe blindajele concasorului KMDT2200 la fiecare șase săptămâni. În medie acestea au funcționat 900-950 ore. În cazul blindajelor THOR, chiar dacă acestea sunt supuse unei uzuri active și agresive, setul de blindaje poate funcționa și patru luni.


* Calculația este realizată de specialiștii Element pe baza prețului de piață mediu al blindajelor realizate în Rusia comparativ cu blindajele realizate de Element.

Tehnologia THOR

Potrivit lui Kosach, blindajele cu un preț mai mare din noua generație THOR sunt mult mai profitabile în operare comparativ cu blindajele mai ieftine.

Este vorba despre tehnologia specială de turnare a acestor aliaje care face structura metalică mai uniformă și mai densă. În același timp conținutul de impurități și incluziuni nemetalice este redus. Aceasta crește durabilitatea produsului. Element folosește această tehnologie pentru a produce blindaje pentru concasoare cu fălci, cu con, giratorii, precum și pentru piese de uzură pentru alimentatoare și buncăre de alimentare.

Aplicați pentru blindaje Element aici sau contactați reprezentatul companiei în România: Florin.Halmajan@element.global, telefon: 0040 743020281.

News

Recent Posts:

CoBuild este principalul eveniment anual naţional dedicat sectorului utilajelor și tehnologiilor pentru construcții. Scopul evenimentului este de a aduce împreună jucătorii pieței de construcții într-un cadru informal. CoBuild este organizat pe durata a 3 zile: joi, vineri și s&...


Citeste mai mult

Luni, 6 martie 2023, la Ateneul Român, a avut loc cea de-a V-a ediţie a Galei „Women in Economy – Day by day Heroes”, organizată de către Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin – CONAF*, cel mai mare eveniment de referință dedicat excelenței femin...


Citeste mai mult

Pe 17 februarie am organizat Auto Art Show – evenimentul care a avut printre oaspeţii noştri, pe lângă pasionaţii de auto, şi pasionaţii de auto şi artă din piaţa de utilaje, unii dintre aceştia fiind partenerii noştri de peste 15 ani. Ne-am bucurat că am putut să oferim at&...


Citeste mai mult

Anul trecut, Auto Art Show a fost doar o idee care a încolţit în mintea noastră, apoi totul a fost transpus într-un plan elaborat. Cu o zi înainte, cu excepția câtorva mici detalii, planul începea să capete contur, iar Griviţa Studio cu pereții ei de cărăm...


Citeste mai mult