Specializată în proiectarea, dezvoltarea și producția de macarale dedicate, HIAROM Invest a realizat un nou utilaj cu graifer după specificațiile clientului. Noua macara HIAROM HCP-12/64 se adaugă unei game de macarale portuare „custom made” care include HCS 690, HCS 640 și HCL 69.
Grație unor departamente inovatoare și performante de proiectare și execuție, HIAROM Invest a câștigat contracte importante în domeniul macaralelor portuare. În prezent, utilajele companiei românești deservesc șantierele navale din Mangalia, Varna sau Cernavodă și, din vara lui 2024, instalația de cocsare a uneia dintre cele mai mari rafinării din România.
HCP-12/64 este o macara portal cu deschidere mare și graifer. Are două console și deservește o instalație de cocsare pentru care transportă materialul rezultat către zona de depozitare și apoi îl încarcă în vagoane sau camioane.
Proiect realizat în totalitate de specialiștii HIAROM, noua macara a fost dezvoltată după cerințele beneficiarului adaptându-se la suprafața de rulare existentă care deservea un utilaj învechit. Deși este o macara unică prin caracteristici, proiectul său poate fi adaptat și la activitățile altor potențiali clienți.
O macara pentru condiții grele de lucru
Realizată din materiale moderne și oțeluri de înaltă calitate care, alături de echipamentele electrice și electronice de ultimă generație, macaraua are o greutate mult mai mică față de cea utilizată anterior pentru aceeași activitate.
HIAROM HCP-12/64 este proiectată și fabricată astfel încât să reziste unor condiții de mediu severe, aferente zonelor de coastă. Astfel, utilajul suportă o viteză maximă a vântului de 45 m/s în timpul staționării sau de 20 m/s în cel al utilizării, temperaturi cuprinse între -30 și +40 de grade Celsius și are o înaltă rezistență la coroziunea indusă de aerul salin și de praful de cocs.
Specificațiile tehnice ale noului utilaj includ o grindă superioară de 63,8 m, un ecartament de 30 m, o masă totală de 122 tone și o sarcină nominală de 12,5 tone. Înălțimea de ridicare deasupra nivelului șinei este 8 m, iar adâncimea de coborâre sub nivelul acesteia este de 4,5 m.
Pentru desfășurarea activității HCP-12/64 folosește echipamente electrice de înaltă calitate și performanță puse la dispoziția HIAROM de furnizori cu renume în domeniu. Translația macaralei este asigurată de patru motoare electrice VEM (Germania) de 5,5 kW, iar cea a căruciorului de un motor tot de 5,5 kW cu reductor cu arbori paraleli. Ridicarea și coborârea troliului sunt realizate cu ajutorul unui motor de 75 kW a cărui viteză variabilă este controlată de un convertizor de frecvență EATON.
Graiferul cu patru fire produs de STEMM (Italia), dotat cu plăci de uzură HARDOX 500, este destinat ridicării și transportului de materiale vrac cu densitatea medie de 1,1 T/mc. Are o capacitate de 8 mc/8800 kg și un timp de închidere de 8 secunde.
Echipamente de înaltă calitate
Un avantaj major al noii macarale HIAROM HCP-12/64 este ușurința în operare. Utilajul poate fi comandat fie din cabina mobilă amplasată pe cărucior, fie de la distanță, prin intermediul unei radiocomenzi. Operatorul macaralei are la dispoziție un afișaj performant care, prin ferestre așezate în funcție de dorință, prezintă toate detaliile necesare, precum și eventualele erori. Sistemul de control și siguranță are în componență o multitudine de senzori care informează operatorul despre starea macaralei și a zonei de protecție. Astfel, pot fi monitorizate poziția căruciorului, sarcina, capetele de cursă, viteza vântului, temperatura exterioară, starea motoarelor electrice și a convertizoarelor, alimentarea cu energie și intervalele de revizie.
Sistemul electronic este dotat și cu un înregistrator de date care memorează condițiile de lucru ale macaralei. De asemenea sunt înregistrate eventualele erori apărute. Și, dacă tot vorbim despre erori, grație unui soft performant realizat tot de HIAROM, eventualele probleme sunt prezentate detaliat, inclusiv cu instrucțiuni de depanare. Mai mult chiar, fiind conectat tot timpul la internet, utilajul poate fi depanat over-the-air, sau i se pot schimba, la cerere, parametri, chiar de la sediul HIAROM din București, fără ca o echipă de tehnicieni să se deplaseze la fața locului. Această caracteristică îmbunătățește mult ritmul în care utilajul își desfășoară activitatea.
În acest context, eventualele intervenții tehnice care necesită prezența tehnicienilor la macara sunt reduse la minimum.
Întregul proces de proiectare, dezvoltare și asamblare a durat circa 10 luni. Pentru a grăbi punerea în funcțiune a utilajului, încă de la faza de proiectare au fost comandate echipamentele necesare și chiar a început, acolo unde a fost posibil, construcția. În plus, în același interval de timp, echipa HIAROM a demontat șinele vechi și macaraua depășită, montând și noua instalație electrică aferentă.
Companie 100% românească, HIAROM Invest reprezintă în România companii de renume din mai multe domenii de activitate, de la macarale și nacele pentru lucrul la înălțime până la utilaje de transport și industriale. De asemenea, HIAROM proiectează și produce macarale portuare, remorci specializate, vehicule multifuncționale și de sudare a șinei de cale ferată precum și drezine cu tehnologie de ultimă oră.
Macaraua HIAROM HCP-12/64 face parte dintr-un proiect de modernizare a instalației de cocsare a uneia dintre cele mai mari rafinării din România. Grație acestei modernizări a fost îmbunătățită siguranța în exploatare, precum și protecția angajaților. Întregul proiect implică o automatizare majoră, senzori, astfel încât instalația să poată fi operată, parțial, de la distanță.
Follow us
Aboneaza-te la newsleter
Industry
HIAROM, MACARALE PORTUARE MADE IN ROMANIA

Recent Posts:
Cea de-a 10-a ediție a evenimentului ROBUILD a fost martorul unei participări de excepție din partea Wirtgen România, unul dintre liderii industriei echipamentelor pentru construcții. În cadrul acestui eveniment prestigios, dedicat atât mediului academic, cât și profesio...
Citeste mai mult
La început de an 2025 mateco România, lider pe piața închirierii de echipamente pentru construcții, plănuiește să își extindă echipa cu până la 9% în 2025 și să investească în instrumente digitale pentru a crește eficiența și a susține dezvolt...
Citeste mai mult
În toamna acestui an compania Chrono Flex a inaugurat oficial noul său sediu în România, marcând un moment important în extinderea sa pe piața est-europeană. Chrono Flex, recunoscută la nivel internațional pentru soluțiile sale inovatoare în domeniul repara...
Citeste mai mult
Schimbările climatice ce pun presiune pe infrastructura invechită a orașelor, precum și creșterea numărului de locuitori - sunt cele mai mari două provocări cu care se confruntă operatorii rețelelor edilitare în ultimii ani. Orașele poloneze, în special cele mai mari, au colec...
Citeste mai mult