Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Industry

Intrebari si raspunsuri privitoare la tehnologia de macinare a minereurilor

Intrebari si raspunsuri privitoare la tehnologia de macinare a minereurilor

Pentru ca noi sa cunoastem unele dintre tendintele si provocarile din industria miniera, cu care se confrunta astazi procesatorii de minereuri, un grup de experti ai companiei Metso au explicat pe larg modul in care noile echipamente si tehnologii de procesare a minereurilor pot avea impact asupra industriei miniere.

Grupul de experti de la Metso, ce a raspuns celor mai frecvente intrebari puse de clienti, a fost reprezentat de:

  •  Alan Boylston (AB) – Director Dezvoltare Inginerie Procese si Vanzari
  •  Suzy Lynch-Watson (SLW) – Manager Consultanta Internationala si Laboratoare
  •  Håkan Ståhlbröst (HS) – Manager Instalare Echipamente, Mori Macinare
  •  André Vien (AV) – Doctor Inginer, Inginer Principal Procese


Intrebare: Care sunt principalele provocari cu care se confrunta azi procesatorii de minereuri?

AB: O provocare majora pentru clientii nostri, pe care am remarcat-o pe pietele de profil de azi, este: cum sa gasim un echilibru intre sporirea productia necesara pentru a satisface cererea tot mai mare de metale, avand in vedere ca in intreaga lume concentratia de metale din componenta minereurilor este tot mai scazuta. Aceasta inseamna ca, pentru a fi rentabile si a mentine nivelele de productie actuale, procesatorii de minereuri trebuie sa prelucreze din ce in ce mai mult minereu brut, ceea ce necesita o energie suplimentara pe masura ce productia se mareste. Totodata, in multe cazuri, investitiile in echipamente si costurile de exploatare sunt mai mari. Pentru a fi profitabile, exploatarile miniere trebuie  cu adevarat sa se concentreze pe modalitati de imbunatatire a eficientei operationale.

I: Care sunt tendintele pentru abordarea acestor provocari, in industria miniera?

AB: Principalele tendinte sunt legate de analizarea numeroaselor optiuni care pot contribui la scaderea costurilor cu energia, pe masura ce devine evidenta necesitatea sporirii capacitatii de productie. Totodata, devine important sa se analizeze oportunitatile de imbunatatire a intregului proces tehnologic pentru a gasi modalitati de reducere si a celorlalte costuri de exploatare. In ceea ce priveste echipamentul folosit, exista mai multa deschidere spre folosirea in noile aplicatii a unor tehnologii mai vechi. De exemplu, tehnologia HGPR (High Pressure Grinding Rolls – role de macinare cu inalta presiune) a fost folosita de mult in aplicatii ce necesitau macinarea calcarului, cimentului si kimberlitului, dar in aplicatii ce implica macinarea mineralelor dure folosirea acestei tehnologii este relativ noua. Gratie eficacitatii energetice superioare, morile ce integreaza tehnologia HGPR sunt in curs sa devina o a doua solutie tehnica de inlocuire a macinarii traditionale, in anumite aplicatii. Metso HRC™ 3000, este o moara de macinare lansata in 2015 care reprezinta un important salt tehnologic pentru industria miniera, cu a sa conceptie simpla dar robusta, ce maximizeaza eficienta energetica, disponibilitatea si fiabilitatea. Prin feedbackul pe care il primim mereu de la clientii nostri ni se solicita in permanenta imbunatatirea tehnologiei de macinare. Procesele de productie din exploatarile miniere necesita imbunatatirea practicilor de puscare la suprafata, pentru a reduce dimensiunea minereului cu care se alimenteaza concasoarele primare, precum si optimizarea blindajelor morii de macinare pentru o durata de viata mai lunga si pentru economie de energie. Totodata, tendinta de digitalizare se raspandeste in tot mai multe exploatari miniere, prin folosirea de sisteme de control avansat ale proceselor de productie, pentru a le face mai eficiente si pentru a reduce consumul de energie. Toate aceste abordari se concentreaza pe imbunatatirea eficientei operationale si pentru utilizarea mai eficace a energiei, scopul fiind micsorarea costurilor de productie.

HS: As adauga, de asemenea, ca exista o tendinta de a inlocui morile de macinare de talie mica si mijlocie cu mai putine mori de macinare, dar de talie semnificativ mai mare, pentru a face fata capacitatilor ridicate de productie necesare. Instalatii de o asemenea marime necesita o intretinere care trebuie sa poata fi facuta rapid si sigur, iar aceste caracteristici vom continua sa le imbunatatim. Cu toate acestea, morile de macinare de talie mare necesita cantitati mari de energie pentru a functiona, iar din acest punct de vedere eu gandesc ca accentul pus pe eficienta va creste. Energia este costisitoare si, in numeroase domenii, devine tot mai scumpa cu trecerea timpului.

I: Ce imbunatatiri tehnice a lansat Metso in ceea ce priveste tehnologia de macinare?

HS: In general, morile orizontale traditionale nu sunt deosebit de eficiente din punct de vedere energetic. La aceste mori doar o foarte mica cantitate de energie este transformata intr-o operatiune eficienta de macinare, restul cantitatii de energie fiind disipata prin uzura, caldura si zgomot in captuseala morii si corpurile de maruntire. In ceea ce priveste tehnologia folosita, nu se poate face prea mult cu moara in sine, cu exceptia motorului si a transmisiei, dar de multe ori este posibil sa se controleze mai bine procesul. De exemplu, morile de macinare echipate cu comenzi pentru reglarea turatiilor de lucru va permit sa utilizati instalatia atat de rapid cat este necesar, in combinatie cu un sistem de comanda care regleaza automat viteza si cantitatea de materie prima alimentata functie de parametrii, cum ar fi masa morii si zgomotul in moara. Aveti intotdeauna posibilitatea sa va asigurati ca moara functioneaza in modul cel mai eficace posibil, ceea ce contribuie la reducerea consumului de energie.

De asemenea, noi programe de simulare, mai rapide, ne permit sa ne asiguram ca, de fiecare data, alimentarea morii se face cu cantitatea de minereu necesara, ceea ce contribuie la sporirea randamentului operatiunii de macinare. Programele de simulare mai vechi necesitau mai mult timp de rulare, dar acum avem posibilitatea sa simulam aproape toate modelele de mori de macinare de talie mare.

SLW: Metso cauta mereu sa aduca echipamentelor imbunatatiri care sa aiba un impact asupra procesului de macinare si ii ajuta pe clienti sa-si atinga obiectivele, in special de a spori disponibilitatea echipamentelor si de a reduce costurile de exploatare. In acest sens, conceptul inovativ Metso Megaliner™ , de placi de blindaj fabricate din Poly-Met si otel, recent lansat pe piata, face obiectul unui avans considerabil in domeniul blindajelor morilor de macinare, bucurandu-se de numeroase aprecieri. La noile blindaje se pot utiliza mai putine materiale decat inainte, deoarece utilizam conceptul „skip row” (salt peste rand) in designul captuselilor care, astfel, nu dispun decat de cel mult doua treimi din numarul de sisteme de ridicare. Prin utilizarea acestui design al placilor de blindaj, putem obtine insa aceeasi traiectorie de ridicare si incarcare, dar cu o greutate redusa a captuselii. Greutatea redusa a captuselii poate face posibila o incarcare a morii de macinare cu mai mult minereu situatie care, asociata cu un design optimizat a blindajului, va permite sporirea productiei cu mai multe tone si, in unele cazuri, va conduce la cresterea eficientei.

Dincolo de produsele in sine, noi am adus si imbunatatiri tehnice prin combinarea numeroaselor noastre oferte de servicii pentru a gasi solutii care sa ajute clientii nostri sa reduca consumul de energie si sa obtina niveluri mai ridicate de productie. Pentru aceasta, am analizat produsele noastre si, bazandu-ne pe experienta noastra in materie de procese de productie, instrumentatie si control, am propus cea mai buna combinatie de servicii pentru a satisface cerintele clientilor. De exemplu, atunci cand solicitam echipei noastre sa evalueze de ce un anumit circuit de macinare este slab performant, in fapt incercam sa facem o abordare dintr-o perspectiva mai holistica. De asemenea, intrebari precum «sunt optimizate procedurile de foraj si de puscare?» si «exista o mare variatie a caracteristicilor minereului cu care este alimentata moara?» sunt la fel de importante. Desigur, moara de macinat in sine trebuie evaluata, dar etapele procesului de productie inainte si dupa moara joaca un rol in stabilirea performantei generale a circuitului de productie.

I: Vedeti vreo tendinta in ceea ce priveste modul in care echipamentele sunt proiectate si utilizate, mai ales ca ratele de productie continua sa creasca?

SLW: Am constatat ca pentru instalatiile de productie au existat optiuni diferite in ceea ce priveste selectia echipamentului, scopul fiind mentinerea sub control a costurilor energetice, pe masura ce cererile de productie continua sa creasca. De exemplu, am constatat un interes pentru tehnologia Metso Vertimill®, de macinare cu agitare, in special in situatia in care intr-o instalatie de productie se simte nevoia unei capacitati suplimentare de macinare sau se doreste sa se obtina o maruntire mai fina. In trecut, pentru a adauga o capacitate suplimentara de productie, s-ar fi investit intr-o a doua moara cu bile, ce ar fi functionat in paralel cu cea existenta. Insa aceasta solutie tehnica nu constituie intotdeauna un mijloc eficient din punct de vedere energetic de a rezolva aceasta problema. Cercetarile recente efectuate de Malcolm Powell si Sam Palandiandy la JKMRC (Centrul de Cercetari a Mineralelor Julius Kruttschnitt) au aratat ca utilizarea unei mori de macinare cu agitare, ca echipament tertiar pentru a spori productia, poate fi cu 25% mai eficienta in comparatie cu adaugarea in paralel a unei capacitati suplimentare de macinare cu bile. Concluzia a fost ca analizarea performantelor doar a unei singure mori sau a unei piese a echipamentului nu este intotdeauna o abordare corecta. Pentru a gasi combinatia de echipamente cea mai eficienta din punct de vedere energetic, este absolut necesara o analiza a modului in care functioneaza impreuna diferitele echipamente din componenta unei instalatii de prelucrare a mineralelor.

I: Care considera Metso ca sunt punctele slabe in aplicatiile de macinare si cum pot fi acestea depasite?

AV: Un lucru esential de retinut este faptul ca, chiar si cu cele mai moderne si mai actualizate echipamente, performantele pe teren sunt mereu dependente de modul cum este utilizat echipamentul. Grupul nostru de experti pentru optimizarea proceselor la nivel mondial a vizitat sute de instalatii de concentrare a minereurilor, analizand linia de productie, evaluand modul de configurare a instalatiilor si cautand permanent sa aduca imbunatatiri in ceea ce priveste eficienta energetica sau capacitatea de productie. Majoritatea blocajelor pe linia de productie cu care ne confruntam nu sunt cauzate de masinile insasi, ci mai degraba au ca rezultat modul in care a fost configurata linia de productie sau felul cum se opereaza cu echipamentele din dotare. Patru dintre cele mai frecvente probleme intalnite graviteaza in jurul materialului de macinare utilizat la alimentarea morii, modul cum sunt asociate turatia de regim a tamburului si unghiul de inclinare a placilor de blindaj, bazandu-se prea mult pe reguli empirice legate de productie si, in final, pe lipsa de comunicare intre exploatarea miniera si centrala de tratare a minereului.

I: Puteti sa ne dati cateva exemple?

AV: Ei bine, in ceea ce priveste corpurile de maruntire, ne gasim deseori in situatii in care constatam ca acestea sunt prea mari pentru a asigura o macinare corespunzatoare specificatiei. Rezultatul final este o rata mai mare de uzura atat a captuselii, cat si a corpurilor de maruntire si o utilizare deosebit de ineficienta a energiei. De asemenea, putem intalni corpuri de maruntit de calitate slaba, care se sparg sau se uzeaza intr-un asemenea mod incat forma lor devine discoidala si nu mai pot sa se roteasca uniform in interiorul morii. Aceste corpuri consuma din volumul si puterea morii, iar macinarea este cu totul ineficace datorita modului in care se misca incarcatura. Toti acesti factori contribuie la o utilizare ineficienta a energiei. Solutia pentru aceasta problema este de a efectua in permanenta calcule necesare pentru a garanta utilizarea unor corpuri de macinare cu dimensiuni optime si de a controla fizic calitatea acestora.

In ceea ce priveste asocierea incorecta dintre turatia tamburului si unghiul de inclinare a placilor de blindaj, ne aflam de multe ori in situatia unor corpuri de maruntire ce doar se rostogolesc in interiorul tamburului, cauzand deteriorarea captuselii si a corpurilor de maruntire in sine. Prin supravegherea problemelor cauzate de alegerea necorespunzatoare a turatiei de regim si a gradului de umplere a tamburului, putem obtine o imagine mai buna a ceea ce se intampla in interiorul morii. Acest lucru se poate face in mai multe moduri. O metoda ar fi monitorizarea nivelului de zgomot din interiorul morii de macinat utilizand o tehnologie acustica, cum ar fi Metso SmartEar™ OCS, care masoara impactul otel pe otel din interiorul tamburului. Prin masurarea nivelului de zgomot din interiorul morii, puteti ajusta turatia tamburului pana la atingerea turatiei critice la care corpurile de maruntire produc sfaramarea eficienta a materialului, cu un consum optim de energie.

De asemenea, ne confruntam cu situatii in care activitatea intr-o moara de macinare se bazeaza prea mult pe reguli empirice sau ipoteze generale de lucru, fara a se gandi mai departe. De exemplu, adesea credem ca daca crestem consumul de energie, deci avem mai multa putere, atunci va spori si capacitatea de productie. Dar ce se intampla daca problema nu este de la viteza unghiulara a tamburului ci de la comasarea namolurilor? In acest caz nu este vorba despre eficacitatea rostogolirii corpurilor de maruntire, ci despre eficienta instalatie de pompare. Pentru corectarea acestei probleme, trecerea de la o evacuare radiala a namolului la o evacuare centrifugala ar putea fi o solutie, ce ar conduce la sporirea capacitatii de productie, cu acelasi consum de energie, deoarece o pompa centrifugala ar spori capacitatea de evacuare a sistemului.

In cele din urma, lipsa comunicarii dintre exploatarea miniera si centrala pentru prelucrarea minereului poate fi considerata ca o activitate de macinare de slaba calitate. Intr-o centrala de prelucrare a minereului trebuie sa existe o buna vizibilitate asupra materiei prime ce alimenteaza instalatiile, in special in ceea ce priveste raportul dintre minereul brut si cel de maruntire fina, care poate varia semnificativ. Fara asigurarea unei bune vizibilitati, este posibil ca instalatia sa nu poata reactiona suficient de repede pentru a-si ajusta parametrii de functionare si, prin urmare, isi va pierde din eficienta, iar performanta globala scade.

HS: Uneori, totul se reduce la a nu avea o privire de ansamblu asupra procesului de productie. Numeroase intreprinderi incearca sa realizeze, la un moment dat, un singur lucru, scaderea pretului sau prelungirea duratei de viata a echipamentului, fara a lua in considerare cresterea randamentului procesului de macinare si reducerea costurilor pe tona de minereu procesata. Noi ne implicam in a ajuta clientul sa creasca eficienta pornind de la conditiile existente. In unele cazuri pot fi necesare investitii, cum ar fi un nou utilaj de manipulare a placilor de blindaj, pentru a maximiza dimensiunile / greutatea placilor si pentru a reduce timpii de intretinere. Pentru rezolvarea problemelor si atingerea obiectivelor stabilite, pot fi necesare si modificari ale procesului de productie sau ale echipamentului. Pentru toate problemele nu exista o solutie unica. Lucrand impreuna ca o echipa, noi putem gasi combinatia potrivita de echipamente si servicii pentru a-i ajuta pe clientii nostri sa-si atinga obiectivele de afaceri. De-a lungul anilor, clientii nostri au asteptat de la noi rezultate si asta incercam sa le oferim.

Industry

Recent Posts:

Conceput în secolul 17 È™i cu o istorie de peste 400 de ani, Sumitomo a dezvoltat mai multe sub-companii de succes, printre care È™i Sumitomo Heavy Industries.ÎnfiinÈ›ată în anul 1888 cu scopul confecÈ›ionării È™i reparării utilajelor, Sumitomo Heavy Industries s-a dezvoltat mai...


Citeste mai mult

Volvo Construction Equipment este lider în domeniul sustenabilității È™i economiei circulare în industria utilajelor pentru construcÈ›ii, remarcându-se printre ceilalÈ›i producători de utilaje prin focusul pe inovaÈ›ie. Despre tendinÈ›ele generale de digitalizare È™i electrifica...


Citeste mai mult

Cu peste 4 ani de experiență ca producător în industria auto românească, ATP Trucks redefineÈ™te azi mobilitatea printr-o gamă diversificată de produse.Camionul Truston Echipat în variante de basculantă È™i betonieră, Truston 8x4 cu 430 CP impresionează pe piaÈ›a rom&acir...


Citeste mai mult

Anul 2023 a fost unul plin de provocări È™i realizări pentru echipa AIC TRUCKS importator exclusiv al brandului Ford Trucks în România. Ford Trucks s-a menÈ›inut în topul alegerilor clienÈ›ilor, în România, atât pe segmentul de vehicule specializate, cât È...


Citeste mai mult