Follow us


Aboneaza-te la newsleter

News

PODUL SUSPENDAT DE LA BRĂILA, UN SPECTACULOS PROIECT DE INFRASTRUCTURĂ DIN ROMÂNIA

PODUL SUSPENDAT DE LA BRĂILA, UN SPECTACULOS PROIECT DE INFRASTRUCTURĂ DIN ROMÂNIA

Podul peste Dunăre de la Brăila, cel mai mare din România şi al treilea din Europa ca dimensiune, este un pod rutier suspendat aflat în construcție între municipiul Brăila și satul Smârdan (județul Tulcea) din România. Contractul pentru construirea podului a fost semnat la 15 ianuarie 2018, de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) ca beneficiar și asocierea Astaldi – IHI Infrastructure Systems ca antreprenor.

Investiția presupune amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri vor fi pe teritoriul județului Tulcea. Deasupra Dunării va fi podul suspendat în lungime de 1,9 kilometri. Podul va avea trei deschideri: o deschidere centrală (1120 m) și două deschideri laterale de 489,65 m pe malul Brăila și de 364,65 m pe malul Tulcea.

În cadrul Master Planului General de Transport podul figurează ca parte a Drumului Expres Buzău – Brăila – Tulcea – Constanța și care va conecta Nordul Munteniei și Sudul Moldovei de Nordul Dobrogei, unde se află Delta Dunării.

Project Managerul impresionantului proiect este domnul Masaaki Nakayama care are 28 de ani de înaltă experiență și expertiză în construcția și reabilitarea diferitelor tipuri de poduri, inclusiv poduri suspendate, printre care și faimosul Pod Bosfor, cunoscut oficial ca “Podul Martirilor din 15 iulie” care se întinde peste strâmtoarea Bosfor. Stadiul lucrărilor la podul suspendat peste Dunăre a ajuns la 60%.

Recent s-a încheiat una dintre cele mai importante operațiuni ale construirii podului de la Brăila, finalizarea întinderii cablurilor principale între blocurile de ancoraj şi au început operațiunile de poziționare a grinzilor necesare realizării viaductului de acces Brăila. În perioada următoare va începe montarea tablierului metalic al podului. Pentru aceste lucrări de amploare vor fi folosite utilaje speciale și o macara de circa 600 de tone de la DEME Macarale, lider pe piața serviciilor cu macarale mobile şi şenilate.

Inițial s-a lucrat la elementele din structură metalică pentru Petran Holzmetal, în incinta şantierului Naval de la Brăila cu o macara Grove RT de 35 t. În aproximativ 2 luni de la începere toată activitatea a fost mutată în site şi s-a început asamblarea.

Pentru instalarea elementelor din metal s-au folosit 2 automacarale, macaraua Grove RT de 35 t forță care a fost relocată şi o a doua macara nouă în flotă, LIEBHERR LTM 1060 de 60 t forță ce are calare variabilă fiind foarte versatilă şi care se pretează pentru lucrul în spații înguste.

Lucrarea de ridicare a început să fie pregătită de către Deme Macarale împreună cu Petran Holzmetal din septembrie 2021. Au fost făcute planurile de ridicare, discutate şi aprobate de către beneficiarul lucrării. În decursul lunii octombrie s-a stabilit tipul de macara şi configurația acesteia: Macaraua pe şenile model Terex CC2800-1 (capacitate de ridicare de 600 t) în configurația SSL – braț de 54 m şi 30 m contrabraț, cu 100 t greutate suplimentară pentru Superlift (contragreutăți suplimentare pentru creşterea capacității de ridicare a macaralei).

Primele componente ale macaralei CC2800-1 au sosit în şantier în data de 2 decembrie venind de la Mintia unde a fost implicată într-un alt mare proiect de infrastructură. La asamblarea echipamentului a participat o echipă formată din 5 profesionişti (macaragii specializați în manevrarea echipamentelor de mare tonaj şi montatori) care au finalizat macaraua în decursul a doar două zile.

“Echipa Deme Macarale a lucrat îndeaproape cu domnul Masaaki Nakayama, care s-a ocupat foarte amănunţit de toate detaliile de ridicare şi soluţiile tehnice, fiind unul dintre puţinii specialişti din lume pentru acest tip de lucrare, urmând ca din luna ianuarie să demarăm lucrările la cel de al 3 lea pod ca mărime din Europa. Acesta a fost doar începutul.” - CONSTANTIN BUTA, AREA MANAGER DEME MACARALE

A fost finalizată prima rampă a podului dintr-un total de 3. S-au ridicat primele 4 piese din Faza 1 cea mai grea fiind de 190 t fără dispozitivele de ridicat. Următoarele două faze sunt programate la jumătatea anul viitor.

Macaraua de 600 a fost contractată de IHI Infrastructure Systems Co., Ltd. Osaka Sucursala Bucureşti, în vedere ridicării elementelor metalice ce vor face parte din calea de rulare a podului, începând cu luna ianuarie 2022.



 

DEME MACARALE, IMPLICAT ȘI ÎN PROIECTUL DE LA MINTIA

Macaraua pe şenile Terex CC2800-1 (de 600 t capacitate) a fost extrem de solicitată, înainte de lucrarea de la podul de peste Dunăre a fost implicată într-un alt mare proiect de infrastructură la Mintia.

În luna noiembrie a anului 2021, în zona Mintia s-au montat 2 bucăţi tabliere metalice peste Calea Ferată având ca sprijin un turn metalic provizoriu, care se va demonta după asamblarea celor 2 tabliere.

Primul tablier în partea de Sud a avut o greutate de 328 t şi, împreună cu dispozitivele de ridicat şi cârligul, s-a ridicat greutatea de 343 t la o rază de 18,6 m. Macaraua a fost echipată cu un braţ de 54 m cu 180 to contragreutăţi şi superlift cu 300 t contragreutăţi pe superlift.

După montarea primului tablier, macaraua pe şenile s-a demontat complet şi s-a transportat pe partea cealaltă a căii ferate pentru montarea tablierului al doilea. Pentru montare şi demontare s-au folosit
2 automacarale de 100 t. Macaraua a fost demontata, transportată pe trailer şi montată din partea de Sud în partea de Nord în numai 3 zile.

Tablierul al doilea din partea de Nord a avut o greutate de 200 t şi s-a ridicat la o rază de 25 m. Macaraua a fost în acceasi configuraţie ca şi la primul tablierul, braţ 54 m cu superlift şi 300 t contragreutăţi pe superlift.

În ambele cazuri macaraua a fost poziţionată pe traverse de lemn şi pe table speciale de oţel pentru a distribui presiunea exercitată asupra solului. Pentru acest proiect a fost nevoie de o echipă de 4 legători de sarcină şi 2 macaragii cu cel mai înalt nivel de calificare.

Sursa foto Pod Braila: Radu ARAMĂ

Sursa foto Mintia: Bogdan IOSIFARU

News

Recent Posts:

IVECO, nume de referință în industria vehiculelor comerciale, anunță deschiderea unui nou punct de vânzare și service în orașul Deva, alături de partenerul Dutch Truck Services. Alături de echipa IVECO Romania, Dutch Truck Services și AIC Services, la ceremonia de inaugura...


Citeste mai mult

Evenimentul unde se dezbat și analizează ultimele tendințe în administrarea eficienta a flotelor auto revine cu o noua ediție pe 19 septembrie, la Crowne Plaza Bucharest. Fleet Management Conference va aduce în prim-plan cele mai bune practici pentru creșterea performanțelor flotei...


Citeste mai mult

ATP Trucks Automobile, compania românească producătoare de autovehicule de transport rutier și persoane, anunță livrarea cu succes a primului lot de 10 autobuze electrice ATP Bus către orașul Vișeu de Sus, marcând un moment important în angajamentul către o mobilitate urba...


Citeste mai mult

Podul suspendat de la Brăila, cel mai mare din România și cel mai mare de peste Dunăre, a intrat deja în topul celor mai lungi poduri din Europa, ocupând locul cinci cu o lungime totală de 1974 de metri și fiind al treilea pod suspendat după deschiderea centrală dintre pilon...


Citeste mai mult