Follow us


Aboneaza-te la newsleter

News

PODUL SUSPENDAT DE LA BRĂILA, UN SPECTACULOS PROIECT DE INFRASTRUCTURĂ DIN ROMÂNIA

PODUL SUSPENDAT DE LA BRĂILA, UN SPECTACULOS PROIECT DE INFRASTRUCTURĂ DIN ROMÂNIA

Podul peste Dunăre de la Brăila, cel mai mare din România şi al treilea din Europa ca dimensiune, este un pod rutier suspendat aflat în construcție între municipiul Brăila și satul Smârdan (județul Tulcea) din România. Contractul pentru construirea podului a fost semnat la 15 ianuarie 2018, de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) ca beneficiar și asocierea Astaldi – IHI Infrastructure Systems ca antreprenor.

Investiția presupune amenajarea a 23 kilometri, dintre care 17 kilometri vor fi pe teritoriul județului Tulcea. Deasupra Dunării va fi podul suspendat în lungime de 1,9 kilometri. Podul va avea trei deschideri: o deschidere centrală (1120 m) și două deschideri laterale de 489,65 m pe malul Brăila și de 364,65 m pe malul Tulcea.

În cadrul Master Planului General de Transport podul figurează ca parte a Drumului Expres Buzău – Brăila – Tulcea – Constanța și care va conecta Nordul Munteniei și Sudul Moldovei de Nordul Dobrogei, unde se află Delta Dunării.

Project Managerul impresionantului proiect este domnul Masaaki Nakayama care are 28 de ani de înaltă experiență și expertiză în construcția și reabilitarea diferitelor tipuri de poduri, inclusiv poduri suspendate, printre care și faimosul Pod Bosfor, cunoscut oficial ca “Podul Martirilor din 15 iulie” care se întinde peste strâmtoarea Bosfor. Stadiul lucrărilor la podul suspendat peste Dunăre a ajuns la 60%.

Recent s-a încheiat una dintre cele mai importante operațiuni ale construirii podului de la Brăila, finalizarea întinderii cablurilor principale între blocurile de ancoraj şi au început operațiunile de poziționare a grinzilor necesare realizării viaductului de acces Brăila. În perioada următoare va începe montarea tablierului metalic al podului. Pentru aceste lucrări de amploare vor fi folosite utilaje speciale și o macara de circa 600 de tone de la DEME Macarale, lider pe piața serviciilor cu macarale mobile şi şenilate.

Inițial s-a lucrat la elementele din structură metalică pentru Petran Holzmetal, în incinta şantierului Naval de la Brăila cu o macara Grove RT de 35 t. În aproximativ 2 luni de la începere toată activitatea a fost mutată în site şi s-a început asamblarea.

Pentru instalarea elementelor din metal s-au folosit 2 automacarale, macaraua Grove RT de 35 t forță care a fost relocată şi o a doua macara nouă în flotă, LIEBHERR LTM 1060 de 60 t forță ce are calare variabilă fiind foarte versatilă şi care se pretează pentru lucrul în spații înguste.

Lucrarea de ridicare a început să fie pregătită de către Deme Macarale împreună cu Petran Holzmetal din septembrie 2021. Au fost făcute planurile de ridicare, discutate şi aprobate de către beneficiarul lucrării. În decursul lunii octombrie s-a stabilit tipul de macara şi configurația acesteia: Macaraua pe şenile model Terex CC2800-1 (capacitate de ridicare de 600 t) în configurația SSL – braț de 54 m şi 30 m contrabraț, cu 100 t greutate suplimentară pentru Superlift (contragreutăți suplimentare pentru creşterea capacității de ridicare a macaralei).

Primele componente ale macaralei CC2800-1 au sosit în şantier în data de 2 decembrie venind de la Mintia unde a fost implicată într-un alt mare proiect de infrastructură. La asamblarea echipamentului a participat o echipă formată din 5 profesionişti (macaragii specializați în manevrarea echipamentelor de mare tonaj şi montatori) care au finalizat macaraua în decursul a doar două zile.

“Echipa Deme Macarale a lucrat îndeaproape cu domnul Masaaki Nakayama, care s-a ocupat foarte amănunţit de toate detaliile de ridicare şi soluţiile tehnice, fiind unul dintre puţinii specialişti din lume pentru acest tip de lucrare, urmând ca din luna ianuarie să demarăm lucrările la cel de al 3 lea pod ca mărime din Europa. Acesta a fost doar începutul.” - CONSTANTIN BUTA, AREA MANAGER DEME MACARALE

A fost finalizată prima rampă a podului dintr-un total de 3. S-au ridicat primele 4 piese din Faza 1 cea mai grea fiind de 190 t fără dispozitivele de ridicat. Următoarele două faze sunt programate la jumătatea anul viitor.

Macaraua de 600 a fost contractată de IHI Infrastructure Systems Co., Ltd. Osaka Sucursala Bucureşti, în vedere ridicării elementelor metalice ce vor face parte din calea de rulare a podului, începând cu luna ianuarie 2022. 

DEME MACARALE, IMPLICAT ȘI ÎN PROIECTUL DE LA MINTIA

Macaraua pe şenile Terex CC2800-1 (de 600 t capacitate) a fost extrem de solicitată, înainte de lucrarea de la podul de peste Dunăre a fost implicată într-un alt mare proiect de infrastructură la Mintia.

În luna noiembrie a anului 2021, în zona Mintia s-au montat 2 bucăţi tabliere metalice peste Calea Ferată având ca sprijin un turn metalic provizoriu, care se va demonta după asamblarea celor 2 tabliere.

Primul tablier în partea de Sud a avut o greutate de 328 t şi, împreună cu dispozitivele de ridicat şi cârligul, s-a ridicat greutatea de 343 t la o rază de 18,6 m. Macaraua a fost echipată cu un braţ de 54 m cu 180 to contragreutăţi şi superlift cu 300 t contragreutăţi pe superlift.

După montarea primului tablier, macaraua pe şenile s-a demontat complet şi s-a transportat pe partea cealaltă a căii ferate pentru montarea tablierului al doilea. Pentru montare şi demontare s-au folosit
2 automacarale de 100 t. Macaraua a fost demontata, transportată pe trailer şi montată din partea de Sud în partea de Nord în numai 3 zile.

Tablierul al doilea din partea de Nord a avut o greutate de 200 t şi s-a ridicat la o rază de 25 m. Macaraua a fost în acceasi configuraţie ca şi la primul tablierul, braţ 54 m cu superlift şi 300 t contragreutăţi pe superlift.

În ambele cazuri macaraua a fost poziţionată pe traverse de lemn şi pe table speciale de oţel pentru a distribui presiunea exercitată asupra solului. Pentru acest proiect a fost nevoie de o echipă de 4 legători de sarcină şi 2 macaragii cu cel mai înalt nivel de calificare.

Sursa foto Pod Braila: Radu ARAMĂ

Sursa foto Mintia: Bogdan IOSIFARU

News

Recent Posts:

Miercuri, 11 mai 2022, se deschide METAL SHOW & TIB, expoziţia de referinţă pentru prelucrarea metalelor, tehnologiilor şi echipamentelor industriale organizată de EUROEXPO Fairs şi Romexpo. După o pauză de 3 ani cauzată de pandemie, liderii şi profesioniştii industriei se vor reuni t...


Citeste mai mult

Toată situaţia din ultimii doi ani şi a lăsat amprenta asupra mea poate chiar mai mult decât conştientizez. Stau în permanenţă cu inima strânsă şi văd că parcă vin una după alta şi nu s e mai termină. De la început de 2020 a u tot venit: valuri după valuri de ...


Citeste mai mult

Care este intervalul de schimb al uleiului, de ce ar trebui să țineți seama de el și ce se va întâmpla cu camionul dvs. dacă îl ignorați?Conducătorilor de camioane le pasă de camioanele lor. Indiferent dacă sunteți un manager de flotă care își întreține veh...


Citeste mai mult

În perioada 4-8 aprilie a avut loc cea de-a V-a ediție a ConstructFEST, eveniment de referință pentru piața de construcții, care creează un canal important de comunicare și networking între cele mai reprezentative companii de construcții din domeniu, nouă țări europene, studen...


Citeste mai mult