Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Machinery

POVESTEA UNUI CONSTRUCTOR DE SUCCES DIN BANAT, Partea a II-a

POVESTEA UNUI CONSTRUCTOR DE SUCCES DIN BANAT, Partea a II-a

Tehnica modernă de care beneficiază industria mondială de construcții a fost adoptată treptat, cu succes, și de dezvoltatorii acestui sector în România. Proiectele mici, până la cele mai mari și complexe, pot fi executate astăzi cu o viteză mai bună și cu o c alitate mai mare, date fiind, nu numai pregătirea inginerilor, ci și tehnica avansată de care dispune flota de utilaje a României.

Din 2011, am mizat pe utilajele pe care le aveam în flotă, ne-am concentrat să le întreținem, iar din 2016 am început colaborarea cu Titan Machinery România, achiziționând utilaje marca CASE Construction.

Reporter: Cum a început parteneriatul cu Titan Machinery?
Alin Popa: Colaborarea a început acum mai bine de 3 ani. Am luat prima dat ă un miniexcavator CASE CX 26C, după aceea am făcut și câteva proiecte europene, pentru care am obținut finanțare. Am luat un e xcavator pe șenile CASE CX210D, excavator pe roți CASE WX168, două buldoexcavatoare CASE 695 ST HS. Am continuat cu achiziționarea unui pachet format din buldoexcavator CASE 580ST HS și miniexcavator CASE CX18C, dedicate anumitor lucrări pe care le aveam în desfășurare, precum construirea unor rețele de apă și c analizare. Am încercat să modernizăm parcul nostru de utilaje. Degeaba alte utilaje au prețuri foarte mari dacă nivelul acestora depășește mult calitatea intrinsecă.

Reporter: De ce ați ales CASE Construction Equipment?
Alin Popa: Am ales CASE în primul rând datorită raportului calitate – preț pe care l-am considerat foarte bun. Am încercat și alte branduri și nu mi-au plăcut cum se mișcă, poate la prețuri la fel sau mai mari, dar nu mi-au plăcut, mai al es pe segmentul de buldoexcavatoare. Una peste alta, raportul calitate-preț de la Titan Machinery a fost foarte bun. Degeaba alte utilaje au prețuri foarte mari dacă nivelul acestora depășește mult calitatea intrinsecă.

Reporter: Din punct de vedere tehnic, ce anume ați aprecia la utilajele CASE, din ceea ce ați observat în acești trei ani de zile de când lucrați cu ele? Ce aspecte tehnice puteți scoate în evidență?
Alin Popa: Specific utilajelor Case este forța de împingere și de încărcare pentru segmentul de încărcătoare. De asemenea, puterea hidraulică specifică excavatoarelor Case este foarte bună. Pe segmentul de mini excavatoare, se evidențiază rapiditatea, se mișcă foarte repede, precizia și productivitatea. Eu sunt o per soană atentă la detalii și țin la rigur ozitatea cu care efectuez lucrările. Pot să spun că sunt mulțumit de utilajele CASE.  Dacă lucrurile la nivel național se schimbă, se schimbă
și la nivel local.
CASE Construction Equipment este un producător vechi pe piața mondială, dar destul de nou pe piața românească.

Reporter: Ne puteți spune câteva proiecte pe care le-ați executat cu aceste utilaje în ultimii trei ani?
Alin Popa: Am construit, de exemplu, infrastructura unei hăli de supermarket, am modernizat străzi, la care am folosit buldoexcavatoarele. Avem suficiente proiecte de reabilitare de drumuri. Acum lucr ăm la o nouă reabilitare de drumuri, cu ac ces la proprietăți folosind buldoexcavatoarele, dar și excavatoarele pentru săpături.

Reporter: Cum caracterizați dezvoltarea infrastructurii în această zonă în care aveți si dumneavoastră proiecte?
Alin Popa: Eu zic că lucrurile se mișcă spre bine, ne modernizăm. Dacă lucrurile la nivel național se schimbă, se schimbă și la niv el local. Experiențele pe care le-am avut pentru a obține fonduri europene pentru proiectele în derulare au fost relativ bune, nu mi s-au cerut absurdități. Totuși, din punct de vedere al procedurilor de lucru, este de dorit ca lucrurile să devină mai simple, mai ales în ceea ce privește birocrația, unde momentan se cere foarte multă justificare inutilă. Din punct de vedere al mediului de afaceri, în zona Timișoarei avem foarte mult de câștigat, chiar și cu această criză generată de pandemie, proiectele sunt în desfășurare până în 2021. Sunt proiecte destul de multe în derulare.

Reporter: Cum vă descurcați cu forța de muncă în zonă?
Alin Popa: Avem și noi două probleme majore. Una dintre ele este calificarea forței de muncă. Unii stau bine cu t eoria, dar le lipsește practica, alții stau bine la practică dar le lipsește teoria. În general le lipsește calificarea. Apoi, aici în zonă, c osturile cu angajații sunt destul de mari. Avem angajați care sunt cu noi înc ă de la început, dar și salariile s-au triplat. Însă av em și un beneficiu, pentru ca ni s-au redus taxele la stat, ceea ce e foarte bine pentru noi. O alt ă problemă este migrația. Ne luptăm să formăm oameni, lucru care nu e deloc usor, apoi migrează în cel mai fericit caz la o firmă din zonă, care reușește să plătească salarii puțin mai bune, sau pleacă în diaspora.

Reporter: Ce părere aveți de colaborarea cu departamentele de service, piese de schimb și GPS?
Alin Popa: Având în vedere colaborarea cu mai multe firme, pot să fac o comparație. Una peste alta este o colaborare bună spre foarte bună. CASE Construction Equipment este un producător vechi pe piața mondială, dar destul de nou pe piața românească. Cu toate acestea, cei de la Titan Machinery se mișcă destul de bine și fac progrese. Mă bucur de cobaborarea noastră și de roadele acesteia. Când apar probleme le discutăm și le rezolvăm împreună.

Reporter: Cum descrieți relația cu reprezentantul zonal Bogdan Marian (n.r. Manager de zonă Titan Machinery)?
Alin Popa: Bogdan este responsabil nu numai de partea de vânzări, ci cu orice ai nevoie, îl suni pentru orice și răspunde oricând. Mă bucur că l-am cunoscut și că punem împreună umărul la dezvoltarea infrasctructurii din această zonă. Este o relație foarte bună, bazată pe respect reciproc, încredere și onestitate.

Reporter: Cum descrieți acest an pe care îl parcurge afacerea dumneavoastră?
Alin Popa: Anul a început bine. Nu am simțit criza generată de pandemie așa de put ernic, poate doar în ceea ce privește deplasările, pentru că a trebuit să ne mișcăm foarte mult, în multe localități și județe și a fost nevoie să documentăm fiecare traseu pe care îl aveam de făcut. Am trecut cu bine peste aceste lucruri. Lucrările se desfășoară de la bine la f oarte bine în acest moment. În ceea ce privește încasările, lucrurile se mișcă puțin îngreunat, dar din experiențele crizei financiare din 2008-2011, în construcții criza vine cel mai greu, pentru că sunt proiecte în desfășurare, care au fost deja bugetate. Momentan nu simțim criza, dar ne aș teptăm spre sfârșitul anului să o simțim, poat e chiar spre începutul anului viitor. Mai ales că, de regulă, în lunile noiembrie-decembrie activitatea încetinește din cauza vremii.
La licitații, trebuie să prezentăm anii de fabricație ale utilajelor noastre, orele de funcționare și pozele cu acestea, iar pretențiile sunt foarte mari.

Reporter: Ce planuri de viitor aveți?
Alin Popa: Îmi doresc să ne dezvoltăm și asta depinde de felul în care noi vom gestiona situația, dar și de Dumnezeu. Avem deja în discuții achiziționarea unor noi utilaje, spre sfârșitul acestui an, apoi anul viitor, înainte de începerea sezonului de lucru. În următorii 3-4 ani, ne dorim să achiziționăm și mai multe, să le înlocuim pe cele vechi. Pentru că sunt cerințe destul de mari la nivelul prestărilor de servicii, unde, la licitații, trebuie să prezentăm anii de fabricație ale utilajelor noastre, orele de funcționare și pozele cu acestea, iar pretențiile sunt foarte mari. Și atunci, treptat, ne gândim să schimbăm din cele achiziționate anterior.

Reporter: Ce sfaturi aveti pentru tinerii antreprenori care doresc să înceapă o afacere în domeniul construcțiilor?
Alin Popa: În primul rând trebuie să aibă pasiune. Apoi totul ține de adaptare la mediu și la condiții. Lucrările pe care le facem se modifică frecvent, tot timpul sunt alți beneficiari, iar pentru a păs tra relațiile bune cu oamenii, implică foarte multă muncă și răbdare. Desigur, îi incurajez pe toți tinerii care au posibilitate, pe cei din România, sau pe cei care sunt plecați, să se întoarcă pentru a-și face propria afacere aici, în infrastructura din România. Eu cred că se poate reuși, dacă îți dorești să înveți și să ai răbdare. Apoi, ai nevoie să acumulezi experiență, pentru că dacă nu ai experiență îți trebuie să investești foarte mulți bani din start.

Machinery

Recent Posts:

Producător specializat care activează exclusiv în domeniul furnizării soluţiilor din industria de sortare cu spălare agregate şi recuperare nisip, Terex Washing Systems oferă echipamente mobile şi modulare pentru spălarea şi separarea sorturilor, decontaminări de piatră şi sisteme...


Citeste mai mult

Caterpillar își extinde gama Tilt Rotate System (TRS) – sistem cu rotator basculant, pentru a putea fi utilizate și de mini-excavatoare. Cat®. Sistemul este conceput pentru a economisi timp, ajutând operatorii să manevreze atașamentele în jurul obstacolelor fără a r...


Citeste mai mult

Powerscreen înseamnă lucruri diferite pentru diferiţi oameni. Pentru unii, înseamnă echipamente robuste şi fiabile de concasare şi sortare, proiectate, construite şi susţinute de experţi pasionaţi.Pentru alţii, Powerscreen înseamnă o vastă moştenire de experienţă şi...


Citeste mai mult

Datorită proprietăților unice ale bazaltului local și creșterii cererii, compania RF Sand-Baggerarbeiten und Steingewinnungsgesellschaft GmbH, din Germania, avea nevoie de un concasor primar mobil puternic, care să poată face față provocărilor. Pentru a crește producția, conducerea compa...


Citeste mai mult