PiaÈ›a de leasing operaÈ›ional a crescut în linie cu piaÈ›a auto, depășind la finalul anului 2021, potrivit estimărilor ASLO, nivelul de 77.000 de unități în administrare, ceea ce reprezintă o creÈ™tere de peste 8.000 de autovehicule, respectiv 12%, față de finalul anului 2017, ultimul an cu informaÈ›ii disponibile despre volume.
În aceeaÈ™i perioadă (2017-2021) înmatriculările de autoturisme È™i autovehicule utilitare uÈ™oare au crescut cu 13%.
Ponderea produsului full-service a crescut spre 90%, demonstrând că aceasta variantă asigură cele mai mari beneficii oferite de externalizarea administrării flotelor auto.
„PiaÈ›a de leasing operaÈ›ional a trecut prin mai multe provocări pe parcursul ultimilor 5 ani: investigaÈ›ia Consiliului Concurentei, pandemia, termenele prelungite de livrare a autovehiculelor, peste toate suprapunâdu-se È™i incertitudinile rezultate din situaÈ›ia din Ucraina. Cu toate acestea, piaÈ›a È™i-a continuat creÈ™terea, confirmând importanÈ›a acestui serviciu în achiziÈ›ia È™i utilizarea autovehiculelor.” declară Bogdan Apahidean, preÅŸedinte ASLO.
Conform datelor centralizate de AsociaÈ›ia Societăților de Leasing OperaÈ›ional, în topul primelor 5 companii membre intră: LeasePlan România, Arval Service Lease România, ALD Automotive, Autonom Services È™i BCR Fleet Management.
Asociația Societăților de Leasing Operațional (ASLO) aniversează 10 ani de activitate.
InfiinÅ£ată pe 17 noiembrie 2010 ca o asociaÅ£ie profesională, neguvernamentală, non-profit ÅŸi apolitică, ASLO are ca principal scop reprezentarea intereselor industriei de leasing operaÈ›ional în comunitatea de afaceri prin promovarea conceptului de leasing operaÈ›ional, a celor mai bune practici È™i standarde profesionale, precum È™i educarea È™i dezvoltarea comunității de afaceri în domeniul leasingului operaÈ›ional È™i crearea unei interfeÈ›e oneste între comunitatea de leasing È™i terÈ›e părÈ›i.
Membrii cu drepturi depline ai ASLO reunesc principalele companii de leasing operaÅ£ional de pe piaÅ£a românească: ALD Automotive, Arval Service Lease România, Autonom Services, Autotechnica Fleet Services, BCR Fleet Management, Business Lease Romania, LeasePlan România, New Kopel Romania, Premium Leasing, RCI FinanÅ£are România, Unicredit Leasing Fleet Management.
Membrii asociaÈ›i sunt: Autovista Romania, Dekra Certification, Marsh Broker de Asigurare-Reasigurare ÅŸi SGS România.
Dintre acÈ›iunile în care ASLO s-a implicat sau pe care chiar le-a iniÈ›iat, amintim:
• a creat È™i menÈ›inut canale de comunicare cu partenerii de afaceri È™i autoritățile (cea mai importantă fiind Ministerul FinanÅ£elor Publice), urmărind È™i analizând reglementările care vizează domeniul auto È™i fiscal;
• 2013 – a obÈ›inut exceptarea companiilor de leasing operaÈ›ional de la limitarea deductibilității costurilor cu amortizarea la 1.500 RON pe lună;
• 2015 - a susÅ£inut Ministerul FinanÅ£elor Publice în demersul de a acÅ£iona împotriva evaziunii fiscale practicate de anumiÅ£i comercianÅ£i de vehicule rulate;
• 2016 – a sprijinit iniÅ£iativa parlamentară prin care se propunea incriminarea distinctă a înÅŸelăciunii privind date sau caracteristici tehnice ale autovehiculelor, oferind, prin membrii săi, suport pentru crearea ÅŸi implementarea mecanismelor necesare aplicării reglementărilor în mod corect È™i eficient.
• 2017-2021 – a susÈ›inut È™i documentat activitatea ASLO în faÈ›a Consiliului ConcurenÈ›ei, ceea ce a dus la încheierea procesului prin procedura angajamentelor, fără amendă.
• 2022 – pregăteÈ™te un demers pe lângă Autoritatea Fondului de Mediu în vederea extinderii accesului la eco-tichete
”AsociaÈ›ia intenÈ›ionează să construiască o propunere legislativă pentru a permite accesul direct al clienÈ›ilor de leasing operaÈ›ional la eco-tichete, întrucât astăzi aceastea sunt disponibile doar pe firma de leasing È™i nu pe utilizator”, spune Bogdan Apahidean. „Dacă acest demers ar avea succes È™i tichetele ar fi oferite per utilizator È™i nu per firma de leasing, parcul auto green din România ar avea È™anse suplimentare de extindere.”
Consiliul ConcurenÈ›ei a închis în 2021, pe baza angajamentelor oferite de membri, investigaÈ›ia începută în noiembrie 2017. InvestigaÈ›ia a avut ca obiect posibila încălcare a art. 5, alin. (1) din Legea ConcurenÈ›ei privind practicile anticoncurenÈ›iale È™i a vizat schimbul de informaÈ›ii realizat prin presă È™i intermediul asociaÈ›iei.
Astfel, AsociaÅ£ia Societăţilor de Leasing OperaÈ›ional (ASLO) È™i 14 companii s-au angajat să adopte un set de măsuri de conformare cu legislaÈ›ia din domeniul concurenÈ›ei, care să asigure, în acelaÈ™i timp, confidenÈ›ialitatea colectării, prelucrării È™i distribuirii de informaÈ›ii privind activitatea de leasing operaÈ›ional.
Aceste angajamente au fost asumate de cele 14 companii È™i ASLO pentru a elimina îngrijorările de natură concurenÈ›ială din cadrul investigaÈ›iei derulate de Consiliul ConcurenÈ›ei privind o posibilă coordonarea a politicilor comerciale, prin fixarea preÅ£ului ÅŸi/sau împărÅ£irea pieÈ›ei, realizată printr-un schimb de informaÈ›ii referitoare la volumele realizate pe piață de fiecare societate de leasing operaÈ›ional.
“S-a confirmat faptul că ASLO a acÈ›ionat pe tot parcursul activității sale cu diligență în sensul respectării legii concurenÈ›ei È™i în conformitate cu prevederile statutare. Ne bucurăm că eforturile noastre au dus la finalizarea investigaÈ›iei fără amendă” a mai declarat Bogdan Apahidean, PreÈ™edinte ASLO.