Follow us


Aboneaza-te la newsleter

News

Propunerea UE privind permisele de conducere ajută la reducerea deficitului de șoferi de camion

Propunerea UE privind permisele de conducere ajută la reducerea deficitului de șoferi de camion

Elementele-cheie ale pachetului de mobilitate european au intrat în vigoare în 2022. Pachetul de noi a cte legislative are ca scop crearea unor standarde coerente care să sprijine siguranța conducătorilor auto și practici comerciale corecte. Modificările au dus la o reducere a capacității de transport de mărfuri și au intensificat și mai mul t lipsa acută de șoferi în Europa, care a fost exacerbată suplimentar de războiul în curs de desfășurare din Ucraina.

Conform rapoartelor oficiale, deficitul de șoferi profesioniști pentru anul 2022 în Europa este de aproximativ 600 000 de a oferi (70 000 în România) și se estimează că acesta ar putea ajunge la aproape 2 milioane până în 2026, având în vedere tendințele actuale. Creșterea prognozată se datorează îmbătrânirii populației de șoferi, la care se adaugă o pondere scăzută a șoferilor tineri. În întreaga UE, doar 6% dintre șoferii profesioniști au mai puțin de 25 de ani.

Dar, propunerea Comisiei Europene de revizuire a Directivei UE privind permis ele de conducere oferă multe aspecte promițătoare care pot rezolva problema lipsei cronice de șoferi în sectorul transportului de mărfuri. Însă, în ceea ce privește transportul de pasageri, aceasta este complet deficitară.

Revizuirea permisului de conducere al UE oferă posibilitatea de a elimina una dintr e principalele bariere care îi împiedică pe tineri să se angajeze în această profesie: diferența dintre vârsta la care termină școala și cea la care pot deveni șoferi profesioniști. De asemenea, acest lucru are potențialul de a facilita accesul șoferilor din țările terțe pe piața UE, mărind astfel numărul de conducători auto profesioniști din UE.

Prin propunerea UE s-a cl arificat fără niciun dubiu f aptul că vârsta minimă de conducere pentru șoferii de camion este de 18 ani. Acesta este un pas pozitiv major, solicitat de mult timp de indus tria transporturilor rutiere. Comisia a recomandat, de asemenea, să se permită tinerilor de 17 ani să înceapă formarea prin îns oțirea șoferilor experimentați și prin uc enicie. Însă, un astfel de amendament, care să stabilească 18 ani ca vârstă minimă de conducere fără echivoc pentru serviciile de transport cu autobuzul și autocarul, nu a incl us și sectorul transportului de pasageri, cu toate că în unele state membre, bărbați și femei de 18 ani, bine pregătiți, conduc autobuze în siguranță, în timp c e în multe altele vârsta minimă este între 21 și 2 4 de ani.

O problemă majoră pentru România, în condițiile scăderii limitei de vârstă pentru șoferii profesioniști, o reprezintă siguranța rutieră scăzută din România, țara europeană cu cele mai multe persoane decedate în accidente de circulație, cu cea mai slab dezvoltată rețea de autostrăzi și drumuri e xpres și cu mari carențe de educație rutieră.

Conduceți în siguranță,
Redactor Șef
Ing. Valeriu BEZDEDEANU
Audiență Generală AG

News

Recent Posts:

IVECO, nume de referință în industria vehiculelor comerciale, anunță deschiderea unui nou punct de vânzare și service în orașul Deva, alături de partenerul Dutch Truck Services. Alături de echipa IVECO Romania, Dutch Truck Services și AIC Services, la ceremonia de inaugura...


Citeste mai mult

Evenimentul unde se dezbat și analizează ultimele tendințe în administrarea eficienta a flotelor auto revine cu o noua ediție pe 19 septembrie, la Crowne Plaza Bucharest. Fleet Management Conference va aduce în prim-plan cele mai bune practici pentru creșterea performanțelor flotei...


Citeste mai mult

ATP Trucks Automobile, compania românească producătoare de autovehicule de transport rutier și persoane, anunță livrarea cu succes a primului lot de 10 autobuze electrice ATP Bus către orașul Vișeu de Sus, marcând un moment important în angajamentul către o mobilitate urba...


Citeste mai mult

Podul suspendat de la Brăila, cel mai mare din România și cel mai mare de peste Dunăre, a intrat deja în topul celor mai lungi poduri din Europa, ocupând locul cinci cu o lungime totală de 1974 de metri și fiind al treilea pod suspendat după deschiderea centrală dintre pilon...


Citeste mai mult