Follow us


Aboneaza-te la newsleter

News

Sectorul locuințelor și construcțiilor trebuie protejat de criza Covid-19

Sectorul locuințelor și construcțiilor trebuie protejat de criza Covid-19

Build Europe, cea mai importantă asociație pan-europeană care reprezintă profesioniștii din sectorul construcțiilor de locuințe din Europa, salută cu căldură acțiunile întreprinse de Comisia Europeană în a solicita guvernelor statelor membre să dezvolte măsuri de protecție pentru cetățenii UE și sectoarele amenințate de actuala criză Covid-19.

Criza Covid-19 afectează în prezent toate țările din Europa și va avea un impact fundamental asupra economiilor naționale, asupra întreprinderilor și asupra cetățenilor pe termen scurt, mediu și lung. Mai multe țări europene au adoptat deja diverse măsuri de izolare care limitează sever libera circulație a oamenilor și stabilesc reguli stricte pentru interacțiunile sociale (cum ar fi măsurile de distanțare socială).

“În ceea ce privește sectorul locativ, credem că vânzările de locuințe vor fi extrem de reduse, timp în care cererea pentru locuințe suplimentare rămâne in mod obiectiv ridicată, mai cu seama în zonele urbane” declara Marc Pigeon, Presedintele BUILD EUROPE.

În fapt, membrii Build Europe cred că - având în vedere scenariul actual - construcția de noi locuințe va încetini sau chiar se va opri temporar în anumite locuri și că vânzările de locuințe vor scădea și ele, din cauza scăderii cererii consumatorilor și a incertitudinii economice. Mai mult, vor fi probleme legate de livrarea autorizațiilor de construcție de către autoritățile publice, de furnizarea de materiale de construcție, în special transfrontaliere, precum și de condițiile de muncă ale lucrătorilor (detașați). Prin urmare, există un risc ridicat ca această epidemie să provoace o recesiune economică care să conducă la o scădere a ofertei de locuințe. Potrivit lui Filiep Loosveldt, directorul general al Build Europe, este posibil ca toți acești factori să agraveze actuala criză de accesibilitate a locuințelor din Europa, așa cum a fost subliniat în cel mai recent document strategic - MANIFESTO - al Build Europe.

BUILD  EUROPE și membrii săi sunt îngrijorați de consecințele viitoare ale acestei crize sanitare mondiale fără precedent și sunt ușurați să vadă că se iau deja măsuri importante de catre Comisia Europeană pentru a limita impactul focarului Covid-19 asupra întreprinderilor, în special prin a permite autorităților naționale mai multă flexibilitate în aplicarea normelor privind ajutorul de stat. Totuși, în același timp, BUILD EUROPE îndeamnă instituțiile europene și autoritățile naționale să meargă mai departe în măsuri pentru a ajuta cetățenii și întreprinderile, luând în considerare cele mai bune practici deja implementate în întreaga Uniune Europeană, cum ar fi:

1. Asigurarea fluxului de numerar și a lichidității pentru companii, cumpărători de locuinte și chiriași;
2. Garantarea acoperirii costurilor pentru șomaj temporar;
3. Amânarea și economisirea parțială a plăților de TVA, securitate socială și impozit pe profit;
4. Sprijinirea schemelor de „ajutor pentru a cumpăra” în toată Europa;
5. Stimularea fondurilor de investiții pentru a cumpăra blocuri de apartamente pe piața privată in scopul de a oferi opțiuni de închiriere accesibile persoanelor fizice;
6. Asigurarea faptului ca toate unitațile administrative sa ofere un serviciu constant, fără perioade inutile de oprire. În mod special, supravegherea și obtinerea autorizatiilor de construire sunt cruciale pentru păstrarea lichidității pe piață și asigurarea salariilor angajaților.

Conform BUILD EUROPE, sunt necesare politici efective și eficiente din punct de vedere al ofertei, in scopul de a reduce costurile producției, pentru a face față provocării actuale și a asigurarii accesibilității ulterioare perioadei de criza a locuințelor, ca o cale pentru îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor europeni.

Marc Pigeon spune: “Sperăm că autoritățile publice din toată Europa vor profita de acest moment pentru a aborda în continuare constrangerile care apar și pentru a simplifica reglementările existente, in scopul de a facilita furnizarea necesară de locuințe suplimentare în Europa, fără a pierde din vedere sprijinul necesar acordat beneficiarilor.”

Filiep Loosveldt adaugă: “Dezvoltatorii imobiliari si constructorii de locuinte profesioniști sunt la sursa unui întreg lanț a proceselor economice, cum ar fi tranzacții funciare, servicii de proiectare arhitecturală, inginerie, demolări / construcții, comercializare și întreținere de bunuri imobile, locuințe, în special. Pentru a preveni o recesiune economică, este de asemenea de o importanță extremă ca autoritățile publice să faciliteze și sa stimuleze acordarea autorizațiilor de construire peste tot Europa în zilele și săptămânile următoare.”

Președintele BUILD EUROPE concluzionează: “Suntem cei mai buni atunci când acționăm împreună pentru a susține binele comun: îndemn instituțiile europene și guvernele naționale să acționeze fără întârziere, să ia măsurile urgente necesare pentru a împiedica alunecarea Europei in recesiune. Acestea sunt vremuri dificile, dar trebuie să infruntăm si vreme de furtuna. Numai solidaritatea Europeana poate asigura sustenabilitatea viitoare a sectorului nostru pentru a oferi un cămin fiecărui cetățean al UE care are nevoie de unul.”

BUILD EUROPE este organizația-umbrelă pentru federațiile naționale ale statelor membre ale Uniunii Europene, dezvoltatori și constructori de locuințe, reprezentând peste 30.000 de companii afiliate federațiilor din 11 state membre. Principalul obiectiv al BUILD EUROPE, înainte de toate, este să indeplineasca aspirațiile sociale și de mediu ale cetățenilor europeni. BUILD EUROPE actioneza împreună cu Membrii săi să promoveze abordări practice de a livra locuinte mai multe, de o calitate mai bună și la un preț mai accesibil.


Membrii săi sunt:
• Belgia: Union Professionnelle du Secteur Immobilier - Beroepsvereniging van de
Vastgoedsector (UPSI-BVS);
• Franța: Fédération Promoteurs Immobiliers (FPI);
• Franța: Les Constructeurs-Aménageurs de la Fédération Française du Bâtiment (LCA-FFB);
• Franța: Union Nationale des Aménageurs (UNAM);
• Germania: Bundesverband Freier Immobilien-und Wohnungsunternehmen (BFW);
• Irlanda: Asociația Irlandeză a Constructorilor de Casă (IHBA);
• Luxemburg: Chambre Immobilière du Grand-Duché du Luxembourg (CIGDL);
• Malta: Malta Developers Association (MDA);
• Norvegia: Forening Boligprodusentenes (NHBA);
• Polonia: Polski Zwiazek Firm Deweloperskich (PZFD);
• România: Patronatul Societatilor din Constructii (PSC);
• Spania: Asociația pentru dezvoltatori și constructori de locuinte din Zaragoza (ACPZ);
• Regatul Unit: Federația Constructorilor de locuinte (HBF), Consiliul Național pentru Constructii de Locuinte (NHBC).

News

Recent Posts:

Agora Robotics, companie deep tech și pionier în domeniul roboticii, creată în România de specialiști în cercetare și dezvoltare în domeniul tehnologiei, a lansat Sweep – primul robot autonom dezvoltat și produs în România. Sweep este un robot ind...


Citeste mai mult

Cu ocazia celei de-a doua ediții CoBuild platforma de utilaje pentru construcții, platformă care cuprinde gama de utilaje de la CASE CONSTRUCTION, utilajele producătorului Wacker Neuson și pe cele ale producătorului ceh FirstGreen. La standul lor participanții au avut ocazia să vadă gama de...


Citeste mai mult

Prometeon a dezvăluit prima gamă de anvelope care poartă propriul brand de când compania a fost înființată în 2017. Pentru a marca tranziția către un brand de produs, Prometon Tire Group a organizat o ceremonie la umbra piramidelor din Giza, situate aproape de Cairo și la c...


Citeste mai mult

CoBuild 2024 a fost o experienţă în sine . Începutul unui asemenea eveniment este atunci când se termină precedentul şi se finalizează după ce se trage linie şi s e face o analiză a întregului proiect. Noi tocmai ce am tras linie şi am ajuns la câteva concluzii...


Citeste mai mult