Follow us


Aboneaza-te la newsleter

News

TERRA România a încheiat anul 2023 cu afaceri de 94 milioane euro

TERRA România a încheiat anul 2023 cu afaceri de 94 milioane euro

Pentru TERRA România Utilaje de Construcții, companie care face parte din grupul austriac TERRA Holding, unul dintre cei mai mari distribuitori de utilaje de construcții din Europa de Est, 2023 a fost cel mai bun an din istoria sa pe piața autohtonă, înregistrând un număr record de utilaje vândute, peste 800 de unități. Anul trecut, TERRA România Utilaje de Construcții a raportat afaceri de 94 milioane de euro, în creștere cu peste 77% față de cele 53 de milioane de euro înregistrate în 2022.

„Proiectele cu finanțare europeană sunt principal motiv al creșterii pieței de utilaje de construcții în 2023, cu aproximativ 50% față de 2022, ajungând până la aproximativ 4.000 de echipamente noi. O creștere importantă se datorează și accelerării proiectelor de infrastructură finanțate, în principal, prin PNRR. Cea mai mare pondere a avut-o, vânzarea de echipamente noi JCB, dar și din businessul pe care îl avem prin celelalte branduri comercializate de către TERRA, respectiv Sennebogen, Rubble Master și Dynapac, care au crescut semnificativ față de anul anterior, au făcut din 2023 cel mai bun an din istoria companiei pe piața românească. O astfel de creștere a presupus o planificare foarte bună a stocurilor, comenzilor și resurselor, atât umane cât și financiare”, mărturisește Victor Vasluian, CEO-ul TERRA România Utilaje de Construcții, care în 2023 a câștigat cotă de piață la toate categoriile de echipamente pe care le comercializează.

Cu precădere pe cele de volum, buldoexcavatoare și mini/midi excavatoare, care reprezintă circa 50% din piața totală de utilaje noi. Cu peste 40% cotă de piață la buldoexcavatoare, suntem numărul 1 în România la aceasta categorie de echipamente.

"Chiar dacă a atins un nivel record în 2023, piața de echipamente noi de construcții se situează la un nivel normal, ținând cont de suprafața și gradul de dezvoltare al țării. Alte țări din regiune mai mici și cu infrastructură mai dezvoltată, au o mărime a pieței apropiată de cea din România", explică CEO-ul companiei.

„Activăm într-o piață cu o evoluție greu predictibilă și mizăm pe nevoia reală de dezvoltare a infrastructurii din România, care presupune utilizarea de utilaje noi, performante. Totuși, estimăm că, în absența finanțării prin fonduri europene a achiziției de utilaje de construcții, piața va scădea în 2024. Cu cât anume, este dificil de estimat, probabil în jur de 20-30%.”

Cu o echipă de 115 angajați, mai mare cu 10% față de anul precedent, TERRA România își continuă planurile de dezvoltare în 2024. Dacă la finele lui 2023, compania a deschis un nou punct de lucru la Iași, în contextul în care zona Moldovei absoarbe multe echipamente, în 2024, focusul va fi pe dezvoltarea punctelor de lucru din Brașov și Timișoara, care presupune construcția unor noi sedii, moderne, echipate la cele mai înalte standarde.

„Suntem în faza finală a etapei de proiectare și avizare, estimăm să începem lucrările propriu-zise în această primăvară. Va urma, apoi și dezvoltarea punctului de lucru din Turda, de asemenea foarte important în strategia noastră de dezvoltare. Investițiile totale se ridică la aproximativ 6 milioane de euro în următoarele 12 luni”, conchide Victor Vasluian.

News

Recent Posts:

În cadrul unui show desfășurat la centrul JCB World Headquarters, din Staffordshire, Regatul Unit (UK), JCB a dezvăluit presei de specialitate noile sale produse lansate în acest an. Noul dumper electric 3TE JCB își extinde oferta de dumpere 100% electrice de șantier cu șas...


Citeste mai mult

Libertatea lansează o nouă provocare pentru toți colecționarii pasionați de automodelism, sub forma unei machete la scara 1/8, pe care fanii celui mai îndrăgit automobil românesc din toate timpurile și-o pot construi singuri.Dacia 1300 reprezintă o bornă importantă a istoriei a...


Citeste mai mult

În fața unui peisaj economic în continuă schimbare, industria carierelor și balastierelor din România se confruntă cu presiuni crescânde asupra eficienței și rentabilității operațiunilor. Pentru a aborda aceste provocări complexe și a-și menține competitivitatea,...


Citeste mai mult

iONTRON Hybrid, prezentată prima dată la târgul de utilaje de constructii Bauma 2022, este o noutate la nivel mondial datorită noii soluții integrate în gama de pompe hidraulice. Motorul electric este alimentat de la energia electrică de pe șantier și nu necesită baterii suplimen...


Citeste mai mult