Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Industry

Tehnologii fără săpătură: Modernizarea prin sliplining a colectorului B din Toruń, Polonia

Tehnologii fără săpătură: Modernizarea prin sliplining a colectorului B din Toruń, Polonia

Schimbările climatice ce pun presiune pe infrastructura invechită a orașelor, precum și creșterea numărului de locuitori - sunt cele mai mari două provocări cu care se confruntă operatorii rețelelor edilitare în ultimii ani. Orașele poloneze, în special cele mai mari, au colectoare de mari dimensiuni care transportă atât canalizare menajeră, cât și apă de ploaie. Multe dintre aceste colectoare au fost construite la mijlocul secolului al XX-lea, iar unele dintre ei chiar mai devreme, chiar la începutul secolelor XIX și XX.

Infrastructura a fost proiectată pentru diferite realități și este deja uzată, adesea are forme neobișnuite, necirculare și necesită să fie adaptate la nevoile actuale. După mulți ani de funcționare, conductele se degradează: nu mai sunt etanșe și uneori sunt avariate în așa măsură încât amenință toată infrastructura inconjurătoare.

Exfiltrarea constantă a apelor uzate și a apelor pluviale din colectoarele avariate determină spălarea pământului sau/și a patului suport creînd caverne care pe termen lung vor afecta mediului înconjurător.

De asemenea, nu este neobișnuit să întâlnim situații în care, deși există cavități mari în pereții conductei, aceasta încă „rezistă”.

Cu timpul, solul care ajunge în interiorul conductei  se va depune, rezultând o reducere a debitului. În consecință, canalele colmatate vor provoca inundarea străzilor, subsoluriilor și a garajelor.

Acest lucru arată cât de important este atunci când se propune si se proiectează reabilitarea rețelelor de canalizare prin metode fără săpătură  să se aleagă o soluție care să ofere rezistență și stabilitate la o întreagă gamă de factori cărora conductele vor trebui să le facă față timp de mulți ani.

În cazul reabilitării celor mai mari sisteme de canalizare, inclusiv a căminelor de vizitare, adesea cu forme neobișnuite, cea mai frecventă tehnologie aleasă este cea de sliplining cu profile din GRP (materiale plastice armate cu fibră de sticlă).

Se estimează că în Polonia această metodă este aleasă pentru reabilitarea a 70-80% din acest tip de rețele.

FACTORI IMPORTANȚI CARE INFLUENȚEAZĂ ALEGEREA TEHNOLOGIEI ȘI A MATERIALULUI

PRODUCȚIE PERSONALIZATĂ

Conductele GRP sunt așa-numitele compozite, adică un material  format din cel puțin două componente care, atunci când sunt utilizate în proporții adecvate și combinate corespunzător, oferă proprietățile  unice și alese confom proiectului.

În opinia producătorului, utilizarea materialelor de umplutură, de ex. nisip de cuarț sau carbonat de calciu crește greutatea modulului și, în același timp, nu îmbunătățește parametrii tehnici (în plus, unele materiale de umplutură corodează ușor, ceea ce ar putea provoca o degradare mai rapidă a canalului renovat).
Modulul cu structură monolitică, realizat exclusiv din fibră de sticlă și rășină, pe lângă faptul că are o greutate mai mică  și deci mai ușor de manevrat, transportat și și conectat, se caracterizează printr-o rezistență ridicată la abraziune datorită coeficientului de rugozitate scăzut (K= 0,050 mm) și o conexiune mai eficientă a modulului.

Rezistența la încovoiere și la tracțiune este obținută prin utilizarea fibrei de sticlă ca armătură.

Conductele GRP pot avea diverse forme: circulare sau necirculare cu diverse forme (ou, clopot, parabolica, cu chiunetă sau fără etc).

De fapt, ele au un mare avantaj tehnic pentru că se pot produce în funcție de forma colectorului existent.

Pentru producerea conductelor GRP se folosec două tehnologii: metoda de turnare prin înfășurare sau prin centrifugare.  În ceea ce privește modulele circulare, acestea sunt produse în gama de diametre DN150-4000mm.

Un modul numit GRPanel®, produs de Marplast Sp z.o.o., realizat din fire și țesătură din fibră de sticlă și rășini, este foarte popular pe piața poloneză. Stratul său interior de protecție este realizat din carbură de siliciu, material care crește uimitor rezistența la abraziune a produsului finit.

Producția modulului începe cu pregătirea matriței. Marplast Sp z.o.o., este singura companie care pregătește matrițele din oțel pentru producerea modulelor cu forme necirculare prin vopsirea lor la exterior. Apoi matrița este acoperită cu un strat de gelcoat și lustruită.

În acest fel, se obține o suprafață de contact perfect netedă.

Producția Marplast se remarcă și prin faptul că folosește un agent adeziv ca separator între matriță și primul strat al modulului. Această acțiune protejează stratul de protecție împotriva discontinuităților care apar atunci când se utilizează o folie de protecție.

Partea principală a producției modulului implică rotirea matriței la o viteza corespunzătoare în același timp cu laminarea manuală a straturilor constructive. Pentru fiecare modul GRP fabricat se măsoară grosimea peretelui folosind dispozitivul DUALSCOPE FMP40, eliminând astfel posibilitatea instalării unui modul în colector care nu ar avea dimensiunile specificate în proiect.

Deja pe șantier, este important să se protejeze corect sistemul de mufare al modulelor.

SPRE DEOSEBIRE DE ALTE SOLUȚII DE REABILITARE, MODULELE GRP SE POT INSTALA CU UN DEBIT REDUS EXISTENT  ÎN CONDUCTA ACTIVĂ

GRPanel® se conectează folosind mai multe tipuri de conexiune fie cu garnitură EPDM sau SBR, fie prin lipire sau laminare.

În special în cazul celor mai vechi sisteme de canalizare, se găsesc adesea secțiuni cu forme neobișnuite, așa că merită subliniat faptul că modulele pot fi produse cu lungimi mici pentru a putea fi instalate și în diferite raze de curbură.

CRITERII CARE INFLUENȚEAZĂ ALEGEREA METODEI DE REABILITARE

Proiectantul împreună cu beneficiarul   decid împreună ce metodă va fi utilizată pentru reabilitarea unei anumite rețele.

Este important ca rezultatul să fie o îmbunătățire a parametrilor hidraulici, a etanșeității, a rezistenței pe termen lung la abraziune și coroziune. Dimensiunile rețelelor sunt un factor determinant în alegerea unei metode de reabilitare fără săpătură și a unui produs. Apoi, se iau în considerare criteriul disponibilității terenului și a prețului.

Modulele GRP au un avantaj foarte mare în reabilitarea atât a colectoarelor circulare, cât și a celor necirculare.

Posibilitatea de a produce o matrița  individuală înseamnă că le putem fabrica în orice formă.

Regula este că după reabilitare noua conductă să preia toate sarcinile rezultate din calculele structurale.

Modulele GRP îndeplinesc în mare măsură această cerință prin structură internă foarte durabilă, iar după montaj devin o conductă nouă într-un canal vechi.
Practic la colectoarele de mari dimensiuni este imposibil să folosești o altă tehnologie.

Deși trebuie luat în considerare individual, în unele cazuri putem îmbunătăți pantele în canalul existent, deoarece modulul proiectat are o dimensiune mai mică, astfel încât cota sa minimă  poate fi ajustată.

Important! Spre deosebire de alte soluții, module GRP pot fi instalate și fără a pune conducta existentă ”în uscat”.

Chiar dacă după instalarea modulelor GRP, secțiunea transversală a canalului este redusă cu câteva procente, eficiența coelctorului este menținută sau chiar crescută datorită rugozității mici a materialului.

INVESTIȚIE EXEMPLARĂ LA TORÙN

Toruń  este un oraș-municipiu în nordul Poloniei. Aflat pe râul Vistula orașul a fost înființat în anul 1230 de cavalerii teutoni și a reprezentat un punct de plecare pentru expedițiile organizate în vederea cuceririi triburilor prusace, dar și locul creării Ordinului Teutonic.

Centrul vechi istoric din Toruń a fost înscris în anul 1997 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, iar in anul  2007, a fost adăugat pe lista celor 7 minuni ale Poloniei: Salina Wieliczka, Castelul Malbork, castelul și catedrala Wawel, canalul Elbląg, centrul vechi din orașul Zamość, Piața Mare și centrul vechi al Cracoviei.

În cadrul proiectelor de anvergura din Polonia finanțate de Uniunea Europeana, compania de apă Torunskie Wodociagi Sp. z o.o. a realizat prin contractul TFSIII.38.Z-5/W.2017 din 20.06.2018 pentru ontractul Z-5/W „Modernizarea colectorului B din Toruń”.

Pentru acest proiect operatorul a ales să realizeze renovarea colectoarelor cu forme mari, necirculare prin – SLIPLINING -  adică introducerea în interiorul conductei vechi a unei conducte noi, cu caracteristici hidraulice mai bune în vederea remedierii defectelor celei a cărei durata de viață în exploatare a fost depășită.

Atunci când ne pregătim de realizarea unui proiect, luăm întotdeauna în considerare cum să desfășurăm cel mai bine lucrarea din punct de vedere tehnic și financiar.

COOPERAREA ECHIPELOR ROMÂNE ȘI POLONEZE AU ASIGURAT SUCCESUL ACESTUI PROIECT!


Modernizarea colectorului B din Toruń a necesitat resurse tehnice importante de logistică, echipamente și personal adaptat să lucreze 24 de ore pe zi.

Printr-un angajamentul mare și o coordonare continuă și constantă a activităților  între echipe   am reușit să terminăm la timp și în condiții de maximă calitate acestă sarcină.

În cadrul proiectului au fost executate următoarele lucrări:

  • construirea unui by-pass  pentru devierea debitului colectorului principal pe durata lucrărilor de renovare;
  • curățarea manuală și mecanică a tronsonului de depuneri moi și dure;
  • etanșarea oricăror infiltrații din tavan, fund sau pereții colectorului;
  • inspecție CCTV pentru a verifica starea tehnică a tronsonului și necesitatea efectuării de lucrări pregătitoare;
  • efectuarea unei săpături tehnologice și tăierea calotei superioare a conductei existente;
  • introducerea modulelor GRP în conducta veche și conectarea lor (cu respectarea regulile specificate în instrucțiunile de instalare întocmite de producătorul modulelor);
  • desfacerea racordurilor laterale;
  • umplerea spațiului inelar cu beton;
  • probe de etanșeitate;
  • montarea cablului de fibra optică existent (5 km lungime) și noi conducte de protecție (secțiunea 5,5 km);
  • readucerea străzilor la starea inițială.


Progresul zilnic al instalării modulelor GRP depinde de distanța pe care trebuie să o parcurgă constructorul  pe tronsonul dintre camerele de lucru prin care modulele sunt trase în rețeaua de canalizare. Datorită faptului că modulele GRP sunt cele mai des folosite pentru reabilitarea colectoarelor de mari dimensiuni, marea majoritate a lucrărilor este efectuată în interiorul conductei, iar modulele sunt introduse cu ajutorul cărucioarelor sau al altor echipamente.

Lucrările pentru acest proiect au fost efectuate în perioada 04.07.2018 - 30.12.2020, valoarea lucrărilor fiind de 41.689.276,07 PLN.

Echipele românești au lucrat îndeaproape cu cele  poloneze, respectând toate standardele de calitate și siguranță impuse de reglementările naționale.

BLEJKAN Construct a executat aproximativ 40% din totalul lucrării.

  • OVOID DN 1000/1500mm - 726.56m;
  • CLOPOT CU CHIUNETĂ DN 1400/1600mm – 271,25m;
  • PARĂ DN 1200/2000mm – 1611,21m;
  • CLOPOT CU CHIUNETĂ DN2300/2300mm – 618,91m.


De asemenea, colaborarea interculturală a avut un impact pozitiv asupra echipelor, contribuind la schimbul de bune practici între profesioniști.

Schimbul de experiență ne-a ajutat ulterior  să câștigăm două proiecte europene importante de sliplining în România:

  • DJ CL 17 & DJ CL 22 - Reabilitare conductă aducţiune Izvarna - Craiova fir II, Tronson I și VI în cadrul cărora am reabilitat:
  • TRONSON I - 2381m DN 1050 PN 10 relining si 729,60m CIPP;
  • TRONSON VI - 7606,4m DN 1200mm beton cu GRP DN 1050 PN 10 si PN 12 SN 5000 N/m².

Industry

Recent Posts:

O săptămână de inovație, entuziasm și optimism reînnoit în industrie - acesta este modul în care s-a caracterizat prezența Grupului Wacker Neuson la Bauma 2025. Fiind unul dintre cele mai importante târguri din industria echipamentelor de construcții, Bauma 2025 ...


Citeste mai mult

Cel mai popular concasor cu con modern din lume, Nordberg® HP, trece printr-o nouă evoluție. Eficiența este elementul esențial pentru a satisface nevoile industriei agregatelor și ale industriei miniere, cum ar fi performanța maximă în ceea ce privește volumul de producție, reduce...


Citeste mai mult

Cei care lucrează în domeniul demolărilor știu bine: când e vorba de dărâmat pereți, fundații sau structuri din beton armat, ai nevoie de unealta potrivită. Nu una oarecare, ci un echipament care să reziste la solicitările zilnice de pe șantier și care să economisească...


Citeste mai mult

Anul acesta, Bauma 2025 a însemnat mai mult decât un simplu târg comercial - a fost scena ce s-a aflat în centrul atenției profesioniștilor din întreaga lume și unde viitorul industriei construcțiilor și mineritului a prins viață. Având loc la Munchen, aces...


Citeste mai mult