Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Machinery

Utilizarea profilelor de fălci potrivite la concasorul cu fălci Nordberg Seria C

Utilizarea profilelor de fălci potrivite la concasorul cu fălci Nordberg Seria C

În ceea ce privește profilurile de fălci ale concasorului cu fălci, cele mai utilizate sunt fălcile cu profil Quarry (de carieră). De asemenea, Quarry este și camera de concasare cel mai des instalată din fabrică la noile livrări de concasoare cu fălci Nordberg din Seria C™.

Cu toate acestea, chiar dacă camera de concasare echipată cu fălci cu profil Quarry este o modalitate excelentă de a începe o activitate de concasare, de multe ori celelalte profiluri de fălci de la Metso pot aduce mai multe beneficii: un nivel superior de producție, o durată de viață mai mare, mai multă aderență, mai mult spațiu deschis pentru ca pulberile fine să treacă prin el, consum mai mic de energie, mai puține produse finale plate și o granulație mult mai fină a produsului, pentru a numi doar câteva dintre acestea.

Profilul Quarry are un design cu dinți plați și o suprafață mare de zdrobire, bogată în mangan. Este un profil multifuncțional și, de fapt, există două versiuni ale acestuia, cu grosime normală și cu grosime crescută, numită pe bună dreptate Quarry „thick” (gros), care reduce ușor deschiderea maximă de alimentare și setarea maximă a fantei de concasare (CSS).

Trecerea de la profilul Quarry la un alt profil poate părea la început descurajantă, deoarece Metso are disponibile foarte multe profiluri pentru a se potrivi perfect pentru fiecare aplicație. Dar aceasta nu este o problemă. Dacă aruncăm o privire asupra ofertei Metso și trecem în revistă principalele profiluri, vom vedea cum diferă acestea de Quarry. Pentru început, se poate opta pentru o cameră de concasare combinată, cu fălci fixe Quarry și fălci mobile Super Grip. La această cameră de concasare combinată se schimbă ușor doar falca mobilă. De ce?

Pentru că placa cu fălci fixe, care de obicei se uzează mai repede decât cea mobilă, are montate la cadrul frontal al concasorului fălcile cu profilul Quarry, cu dinte plat, ceea ce este o idee bună pentru că acestea au o durată mai mare de viață.

Dacă un concasor cu fălci funcționează  cu un CSS strâns, atunci materialul de alimentare alunecos va sări în sus și în jos în camera de concasare și nu va trece prin fanta de concasare. Acesta este rezultatul unei aderențe slabe, iar acest lucru reduce performanța întregii instalații. Dinții ascuțiți ai fălcii Super grip, după cum sugerează și numele, asigură o presiune de suprafață mai mare și prin urmare o aderență mai bună între suprafața aliată cu mangan și rocă. Totodată, această suprafață de contact mai mică reduce energia necesară pentru a iniția o fisură în rocă, diminuând adesea consumul de energie.

De asemenea, în mod obișnuit, nu este foarte eficientă îndepărtarea particulelor fine (material mai mic decât dimensiunea fantei de concasare) din materia primă ce alimentează camera de concasare, iar particulele fine ajung în cameră. Atunci când
concasorul cu fălci funcționează cu un reglaj strâns al fantei de concasare, particulele fine pot fi comprimate până la o densitate aproape solidă.

Funcționarea concasorului în aceste condiții generează forțe mari de concasare și, ca urmare, placa mobilă de distanțare se poate deforma. A avea goluri mari (spațiu deschis) între dinți ajută la evitarea acestui lucru și este exact ceea ce falca cu profil Super grip oferă față de falca cu profil Quarry.

Dacă avem în vedere golurile mari între dinți, atunci devine interesantă camera de concasare cu fălci cu profil Coarse Corrugated (CC – în traducere: ondulat grosier), care a fost recent lansată la nivel mondial. Numărul total de dinți din camera Coarse Corrugated este redus, dar lățimea individuală a dinților și a golurilor este impresionantă! De asemenea, înălțimea dinților este una ideală, în special pentru falca fixă, ceea ce înseamnă o suprafață mare de contact cu roca, de oțel manganos.

Profilul dinților este rotund, undeva între profilul plat al lui Quarry și cel ascuțit al lui Super grip. În opinia specialiștilor de la Metso, fălcile cu profil CC au cele mai bune caracteristici ale ambelor camere de concasare, Quarry și Super grip. În plus, rezistența la uzură este mai mare decât la fălcile cu profil Super grip, iar aderența și performanța generală sunt ceva mai bune decât la fălcile cu profil Quarry, ceea ce le recomandă a fi foarte ușor de probat în toate aplicațiile. Ceea ce este deosebit de impresionant la fălcile cu profil CC este perioada lungă de timp în c are își păstrează forma rotundă: de obicei, nu se uzează complet nici măcar până la sfârșitul ciclului de viață.

Specialiștii în concasare cunosc cu siguranță acele produse finale "plate" sau "alungite" care apar uneori la utilizarea concasoarelor cu fălci și care cauzează probleme în aval, blocând în principal deschiderea de alimentare a concasorului conic secundar. Atunci când apare această problemă, ea se produce de obicei din cauza profilului plat al dinților fălcilor Quarry, a unui CSS strâns și a unui nivel scăzut de alimentare cu materie primă în camera de concasare. Cu fălcile cu profil Coarse Corrugated aceste probleme nu mai există, deoarece fălcile fixe sunt mai groase decât fălcile normale, îmbunătățind astfel unghiul de strângere cu aproximativ un grad în comparație cu fălcile standard cu profil Quarry și, la fel ca la profilul Super grip, profilul fălcii ajută la spargerea rocilor. În plus, în cazul camerei de concasare în care sunt instalate aceste fălci CC, fanta de concasare este măsurată ușor diferit, ceea ce ajută, de asemenea, la realizarea unei granulometrii mai fine în comparație cu alte fălci.

În mod firesc, cele mai importante matrițe cu fălci de la Metso utilizează tehnologia MX, parte a ofertei Metso de piese de uzură pentru concasoarele din seria Max. Falca MX este un produs hibrid, în care oțelul manganos se comportă ca o matrice, iar suprafața de uzură este acoperită cu un material special Metso rezistent la uzură, sub forma unor inserții, în zonele în care este necesar. Astfel, este posibilă obținerea unei durate de utilizare duble și chiar triple față de fălcile fabricate doar din oțel manganos! Tehnologia MX poate fi utilizată pentru toate profilurile de fălci menționate și nu numai.

În concluzie: Beneficiile potențiale ale probării altor profiluri de fălci decât Quarry sunt numeroase. Cei ce s-au obișnuit cu aceste fălci cu dinți plați, ar putea încerca totuși și fălcile Quarry thick sau Quarry cu inserții MX. Dacă însă în procesul de concasare se simte nevoia de de mai multă forță de sfărâmare, fălcile mobile pot fi schimbate cu cele Super grip. De asemenea, fălcile Quarry thick și Super grip reprezintă o combinație fantastică.

Și bineînțeles, utilizarea fălcilor cu profil Coarse Corrugated a câștigat rapid în popularitate, având aceleași caracteristici generale ca și profilul Quarry, dar cu o durată de viață mai lungă și un randament de lucru superior. Specialiștii Metso recomandă antreprenorilor din industria de concasare utilizarea și a altor profile de fălci, cel puțin ca titlu de încercare.

„Există șanse mari să nu fiți dezamăgiți; unii au spus chiar că încercarea le-a schimbat viața”, spunea Janne LAHTELA, manager de produs, piese de uzură pentru concasoare cu fălci și cu conuri, la Metso Outotec.

Machinery

Recent Posts:

În lume, milioane de kilometri de drumuri poartă semnătura BOMAG. Timp de peste 60 de ani, istoria companiei BOMAG a fost sinonimă cu istoria construcției de drumuri. Cu know-how-ul acumulat, BOMAG a stabilit ritmul pentru întreaga industrie de infrastructură rutieră.Societatea Gen...


Citeste mai mult

Compania FPM.BV continuă să-și consolideze poziția în domeniul utilajelor industriale, extinzându-și portofoliul pentru a răspunde cererii crescute din domeniul construcțiilor și al agriculturii. Cu o experiență de peste 19 ani în industrie și un angajament ferm față d...


Citeste mai mult

Compania Keohane Readymix din comitatul irlandez Cork, este o afacere de familie ce se desfășoară de-a lungul a trei generații. Compania s-a dezvoltat rapid fiind astăzi un furnizor prosper de beton gata de amestec, blocuri de beton, agregate și nisip. Toate materialele de construcție sunt pr...


Citeste mai mult

Compania UTILBEN se mândrește cu un succes notabil pe care l-a obținut în doar 7 ani: vânzarea a 1.000 de utilaje de construcții Sunward în România. UTILBEN a încheiat un parteneriat cu producătorul Sunward Intelligent Equipment Group în anul 2017 și, d...


Citeste mai mult