Industria construcțiilor consumă cantități semnificative de resurse și este unul dintre cei mai mari producători de gaze cu efect de seră. Din acest motiv, dezvoltarea sustenabilă a societății este de neconceput fără contribuții esențiale din partea acestui sector. Bauma 2025 va oferi o perspectivă amplă asupra diverselor abordări adoptate în lumea utilajelor pentru construcții în vederea unui viitor mai verde. Cel mai important târg mondial dedicat utilajelor de construcții, echipamentelor pentru producția materialelor de construcții, mașinilor pentru minerit, vehiculelor și echipamentelor de construcții va avea loc în perioada 7-13 aprilie 2025, la centrul expozițional din München.
Construcțiile seriale economisesc resurse
Pentru eficientizarea consumului de resurse, construcțiile seriale reprezintă una dintre cele mai promițătoare soluții. „Când vine vorba de construcții seriale, acestea utilizează materiile prime și alte materiale mult mai eficient decât metodele convenționale de construcție, deoarece prefabricarea are loc într-un mediu industrial controlat”, explică Stephan Oehme, Consultant Mining & Minerals, Construction Equipment and Plant Engineering în cadrul Federației Germane de Inginerie (VDMA).
Potrivit acestuia, risipa de materiale poate fi redusă în mai multe moduri: deșeurile de producție și materialele reziduale generate în fabrică pot fi reciclate mai eficient. În plus, la finalul duratei de viață a clădirilor, demolarea acestora este mai simplă, iar materialele pot fi reutilizate cu mai mare ușurință.
Imprimarea 3D cu materii prime secundare și materiale biobazate
Materialele biobazate sunt materiale fabricate, parțial sau integral, din resurse regenerabile de origine biologică, cum ar fi plantele, algele, microorganismele sau deșeurile organice. Acestea reprezintă o alternativă sustenabilă la materialele tradiționale pe bază de petrol sau alte resurse neregenerabile.
În industria construcțiilor, materialele biobazate pot include:
- Beton biobazat – obținut prin combinarea cimentului cu materiale organice, precum miceliul fungic.
- Izolații naturale – din lână, cânepă, fibră de cocos sau celuloză reciclată.
- Lianți ecologici – rășini vegetale în locul celor sintetice.
- Materiale compozite – din fibră de in, cânepă sau bambus, utilizate în structuri ușoare și fațade.
Utilizarea crescută a acestor materiale reciclate în imprimarea 3D a clădirilor reprezintă o oportunitate de protejare a resurselor naturale și contribuie la reducerea amprentei de carbon și creșterea sustenabilității în construcții. Industria de profil explorează utilizarea materialelor biobazate pentru fabricația aditivă (procesul industrial de imprimare 3D). În orice caz, în principiu, cererea pare să existe: Conform unui studiu realizat de compania de cercetare de piață Exactitude Consultancy, se preconizează că piața globală a mortarului pentru imprimare 3D va crește de la aproximativ 3,5 miliarde USD în 2024 la aproximativ 13,8 miliarde USD în 2034.
Rată ridicată de reciclare a deșeurilor minerale din construcții
În 2022, Germania a generat aproximativ 208 milioane de tone de deșeuri minerale din construcții, dintre care peste 90% au fost reciclate, potrivit inițiativei Kreislaufwirtschaft Bau. „Conceptul de reciclare este acum adânc înrădăcinat în ADN-ul industriei construcțiilor, lucru demonstrat de numeroasele soluții extrem de practice”, subliniază Stephan Oehme.
Un exemplu concret este reciclarea la rece a suprafețelor asfaltice, realizată cu ajutorul utilajelor specializate de la Wirtgen Group. Acestea granulează stratul existent folosind un rotor de frezare și mixare, iar materialul rezultat este stabilizat prin adăugarea de lianți, ciment și apă. Astfel, se obține un material omogen, care poate fi reutilizat direct, reducând semnificativ consumul de resurse noi.
Mașini și utilaje cu acționare electrică pentru o gamă largă de aplicații
Construcția durabilă include, de asemenea, obiectivul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon în cea mai mare măsură posibilă. La aceasta contribuie acționările alternative pentru utilajele mobile de construcții, care vor fi, de asemenea, un subiect-cheie distinct în cadrul Bauma 2025.
Pe lângă reducerea emisiilor de carbon, soluțiile electrice elimină și gazele de eșapament și zgomotul produs de echipamentele de construcții, precum plăcile vibratoare și maiurile compactoare. Oferta de produse electrice a crescut considerabil, iar, potrivit producătorului Wacker Neuson, un șantier complet fără emisii este deja posibil în prezent.
Mixtură asfaltică realizată cu emisii reduse
Alți actori de pe piață care sprijină realizarea de construcții ecologice sunt producătorii de materiale de construcții. De exemplu, o companie de mixturi asfaltice din Nentershausen, landul german Hesse, utilizează în prezent cu succes sistemul Revoc al producătorului Benninghoven, care a fost prezentat în premieră mondială la Bauma 2022. „Convertorul catalitic” modernizat permite reducerea emisiilor totale de carbon cu până la 50 %, în timp ce ponderea materialului reciclat în asfalt poate fi mărită până la 60 %. În plus, Benninghoven a lansat recent primul arzător de asfalt din lume care poate fi alimentat cu 100% hidrogen verde. Aceasta reprezintă un pas important către soluții de construcție mai ecologice și mai eficiente energetic.
Sustenabilitatea înseamnă și responsabilitate socială
„Construcțiile sustenabile nu se limitează doar la conștientizarea resurselor, reciclarea materialelor utilizate și o amprentă de carbon mai mică”, spune expertul VDMA și continuă: „Alături de viabilitatea economică, protejarea sănătății umane este, de asemenea, un obiectiv-cheie”.
De exemplu, reducerea zgomotului de pe șantier este benefică atât pentru sănătatea lucrătorilor, cât și pentru cea a locuitorilor din zonă. Multe municipalități din întreaga lume, cum ar fi München, Londra, Paris și Zurich, încurajează utilizarea de echipamente de construcții cât mai silențioase prin intermediul unor ghiduri, reglementări și subvenții. Mașinile și utilajele de construcții electrice nu numai că sunt deosebit de silențioase, dar nu emit nici gaze de eșapament nocive și nici particule în locurile în care sunt utilizate. Aceste caracteristici contribuie semnificativ la un mediu de lucru mai sănătos și la o calitate mai bună a vieții pentru comunitățile locale.