Redactorii publicatiei noastre au avut oportunitatea sa participe la prima conferinta orgainzata de Organizatia Patronala PREFBETON, la Bucuresti. A fost primul nostru contact cu PREFBETON si am apreciat de la organizarea ireprosabila, continutul complex al prezentarilor, cat si numarul si calitatea companiilor care au sustinut evenimentul. Pe 4 octombrie 2018 a avut loc a 2-a editie a conferintei Solutii prefabricate din beton organizata de PREFBETON, la Cluj Napoca, eveniment de la care nu vom lipsi. Am vorbit despre piata produselor prefabricate din beton cu Presedintele PREFBETON, dl. Gabriel Colobatiu, care ne-a evidentiat avantajele utilizarii acestora, cat si potentialul imens pe care utilizarea lor il poate avea in Romania.
Concrete Romania: Povestiti-ne despre cum a luat fiinta asociatia Prefbeton, care a fost „motorul” initierii acesteia.
Gabriel Colobatiu: Slaba reprezentare si promovare a produselor prefabricate din beton au determinat opt producatori in domeniu sa se asocieze si sa formeze in anul 2016 Asociatia PREFBETON. Constatand ca asociatia nu poate avea o voce ferma precum si-au dorit membrii fondatori, s-a decis transformarea in organizatie patronala motiv pentru care incepand cu luna mai 2017 Asociatia PREFBETON s-a transformat in Organizatia Patronala PREFBETON. Organizatia Patronala PREFBETON reuneste principalele companii producatoare de elemente prefabricate din beton din Romania: ASA CONS ROMANIA, BAUELEMENTE, CON A, INCONTRO PREFABBRICATI., PREFAB S.A., SOMACO GRUP PREFABRICATE., SW UMWELTTECHNICK ROMANIA. Din 2018 avem si membri asociati: MC BAUCHEMIE< SIDEROM STEEL, Jordhal&PHEIFER si PEIKKO. www.prefbeton.ro
Scopul Organizatiei PREFBETON este:
• Promovarea produselor din beton prefabricat;
• Dezvoltarea si incurajarea cooperarii in domeniul stiintific, tehnic si de standardizare;
• Stimularea contactelor intre specialistii din tara.
• Emiterea de avize consultative pentru initierea si promovarea propunerilor de acte normative pentru reglementarea activitatii din sectorul de interes al producatorilor de beton prefabricat;
• Organizarea sau contributia la organizarea congreselor, conferintelor, seminariilor, intalnirilor si vizitelor de studii;
• Elaborarea si difuzarea sau contributii la elaborarea si difuzarea de documente stiintifice, tehnice si de promovare, in scris sau in format electronic;
Concrete Romania: Prefbeton este o asociatie tanara, insa s-a remarcat pana in prezent cu unul din cele mai interesante si importante evenimente din zona de constructii, in decursul anului trecut. Cum a fost primit evenimentul de catre piata si care au fost rezultatele acestuia?
Gabriel Colobatiu: Initiativa organizarii acestei conferinte a fost intampinata cu mult entuziasm de partenerii din industria constructiilor.
Dorim ca acest eveniment sa devina, an de an, unul dintre reperele importante pentru partenerii din domeniu. La prima editie a conferintei au raspuns prompt atat vorbitorii din Romania si strainatate, participanti din randul proiectantilor de structuri, arhitectilor, antreprenorilor generali si dezvoltatorilor imobiliari, dar si furnizorii de echipamente si materiale pentru industria constructiilor. Am remarcat un interes deosebit pentru prefabricate din beton in randul tinerilor ingineri, care confirma astfel perspectivele foarte largi pe care noi le anticipam in evolutia prefabricatelor din beton in Romania” Printre vorbitorii invitati la aceasta conferinta s-au aflat nume importante din Romania, Olanda, Germania, Austria si Japonia: dr. Wim Jansze (Consolis), Dr. Matthias Gay (MC Bauchemie), Asao "Juan" Sakuda (Splice Sleeve Japan), Madalina Teodorescu (BASF Romania), Cristian Chiriazi, (Arcadia Engineering), Gianluca Todeschini (Nordimpianti System), dipl. ing. Balint Karoly Robert (Plan 31 Romania), drd. ing. Ciprian Popa (Nemetschek Romania), Susanne Schachinger (Precast) si Kalteziotis Demosthenis (Sidenor). Conferinta s-a incheiat cu o perspectiva inedita asupra viitorului – adusa de Oona Strathern, futurolog la Zukunftsinstitut Vienna, a carei concluzie a fost ca prefabricarea este cheia catre o dezvoltare rezidentiala urbana modulara, flexibila si rapida.
Concrete Romania: Care sunt avantajele folosirii produselor din beton prefabricat si cat de potrivita/oportuna este folosirea acestora pentru piata din Romania?
Gabriel Colobatiu: Principalele avantaje ale prefabricatelor din beton:
Usurinta in executia elementelor de orice dimensiuni
Elementele din beton pot fi realizate cu usurinta in fabricile de prefabricare dar pot fi realizate la fel de usor pe santier. Utilizarea si reutilizarea confrajelor conduc la economie de timp si bani. La turnarea elementelor din beton nu este necesara utilizarea aparaturilor scumpe si sofisticate iar toleranta in executie si montaj este supraunitara.
Rezistenta la foc
Betonul poate asigura o rezistenta la foc de peste 180 de minute iar pentru atingerea acestei performante nu este necesar niciun fel de tratament suplimentar.Deformatiile betonului sub actiunea temperaturilor extreme sunt aproape egale cu zero. Betonul, nefiind un material combustibil, este perfect pentru delimitarea compartimentelor de ardere.
Capacitatea de izolare fonica si termica
Betonul este un material foarte bun izolator termic care asigura spatii racoroase pe timp de vara si calduroase iarna. Prin robustetea sa, betonul are o capacitate ridicata de izolare fonica si totodata asigura o protectie foarte buna impotriva radiatiilor.
Durabilitate si mentenanta
Structurile din beton se numara printre cele mai durabile structuri, exista structuri din beton care au sute de ani vechime si inca sunt in exploatare.. Betonul, prin compozitia sa, este un material utilizat la productia, pastrarea si transportul lichidelor (decantoare, bazine, conducte etc.). Rezistenta la coroziune a materialului este foarte ridicata iar intretinerea si reparatia elementelor din beton se poate realiza cu usurinta, adesea o tencuire sau revopsire fiind de ajuns. Structurile din beton care au fost inundate sau au suferit un incendiu, pot fi remediate cu usurinta, fara necesitatea unei investitii financiare majore.
Concrete Romania: Cum puteti descrie evolutia pietei industriei betonului din Romania la jumatatea anului 2018, in special cea a produselor din beton prefabricat?
Gabriel Colobatiu: In primele sase luni ale anului 2018 volumul prefabricatelor a inregistrat o stagnare la nivelul primului semestru al anului 2017, stagnare care din pacate se va mentine pana la sfarsitul anului. Aceasta stagnare este cauzata si de lipsa lucrarilor publice. In continuare si in acest an, sectorul constructiilor este sustinut de investitiile private atat in industrial/logistic cat si in rezidential. Sectorul public reprezentat de infrastructura rutiera si feroviara precum si lucrarile de canalizari si aductiuni de apa sunt foarte reduse ca numar, riscand in continuare pierderea finantarilor europene.
Lipsa fortei de munca este de asemenea o problema a producatorilor de prefabricate. Numarul persoanelor calificate a scazut dramatic, multi optand sa plece in alte tari la munca.
Concrete Romania: Care ar fi punctele forte, cele slabe, oportunitatile si amenintarile din piata romaneasca de produse din beton prefabricat in acest moment?
Gabriel Colobatiu: Piata de prefabricate din beton din Romania are un potential de crestere foarte mare. Fie ca vorbim de spatiile logistice, de infrastructura rutiera sau piata de canalizare, potentialul prefabricatelor din beton este unul foarte crescut. Din pacate Romania se situeaza la 1/3 din consumul mediu european de prefabricate din beton per locuitor. Potentialul pietei de canalizare este imens, datorita nevoii Romaniei de a indeplini normele UE in domeniul canalizarii. Pana in anul 2018 Romania trebuie sa construiasca o infrastructura de apa si canalizare in linie cu directivele europene; necesarul de investitii fiind de aproximativ € 19 mld (80% din gospodarii sa fie bransate). Despre potentialul urias al pietei de infrastructura rutiera din Romania nici nu mai trebuie sa vorbim. Pe fondul crizei avansate de forta de munca atat calificata cat si necalificata, prefabricatele din beton reprezinta o solutie optima si la indemana in domeniul constructiilor.
Concrete Romania: Ce planuri are asociatia Prefbeton pentru perioada imediat urmatoare? Dar pe termen mediu si lung?
Gabriel Colobatiu: Speram ca vocea noastra sa se faca mai auzita dupa al doilea eveniment Solutii prefabricate din beton , din acest an, pe care il vom organiza la Cluj in data de 4 octombrie 2018. PREFBETON isi propune prin acest eveniment anual sa regrupeze principalii perteneri din industria constructiilorproducatori de prefabricate din beton, proiectanti de structuri, arhitecti, profesori si studenti ai universitatilor de profil, antreprenori generali, dezvoltatori imobiliari, furnizori de echipamente si materiale pentru industria constructiilor.
Follow us
Aboneaza-te la newsleter
Industry
Produsele prefabricate din beton - Potential urias in Romania
Recent Posts:
Prometeon Tyre Group, companie de top specializată în dezvoltarea, producția și comercializarea anvelopelor pentru vehiculele industriale, comerciale, agricole și OTR (Off-The-Road), a prezentat la începutul lunii octombrie primele sale anvelope din Seria 02, sub brandul Prometeon, d...
Citeste mai mult
În cadrul expoziției anuale BOMAG, Zilele Inovării, organizată în Boppard, Germania, utilajele de asfaltare au fost în centrul atenției, iar soluțiile tehnologice au captat atenţia în cadrul spectacolului prezentat.Ca distribuitor al brandului BOMAG, Genco'93 a fost inv...
Citeste mai mult
Astăzi, la aproape 33 de ani de la Revoluție, când auzim de o familie de români care deține o fabrică, sau care produce pentru comunitate, ajungi să te minunezi și să te întrebi cum de au reușit și care a fost motivația. Într-o economie autohtonă dominată aproape ...
Citeste mai mult
Într-un colț din nord-estul Statelor Unite, și anume în Auburn, Massachusetts, descoperim o afacere de lungă durată care este profund legată și înrădăcinată în zonă: R.H. White Construction, care are peste un secol de istorie la care să privească în urmă, e...
Citeste mai mult