Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Industry

Vicepreședintele Komatsu analizează starea industriei construcțiilor

Vicepreședintele Komatsu analizează starea industriei construcțiilor

Mike Gidaspow, vicepreședinte al departamentului de produse, servicii și soluții Komatsu, și-a făcut timp pentru a discuta la începutul anului cu o echipă de jurnaliști de la „Equipment Today” despre industria construcțiilor, reflectând asupra anului 2023 și privind înspre viitor, începând cu 2024. Această sesiune de întrebări și răspunsuri, prezentată în continuare, detaliază mai multe dintre gândurile lui Gidaspow despre industria construcțiilor.

Printre numeroasele subiecte abordate în cadrul interviului s-au numărat:
- Cum devine tehnologia echipamentelor, inclusiv automatizarea, o modalitate de a combate lipsa de forță de muncă;
- Inovații și îmbunătățiri aduse echipamentelor de construcții în 2024;
- Provocările legate de infrastructură în calea electrificării echipamentelor și importanța soluțiilor mobile de încărcare;
- Domeniile tehnologice cu cel mai mare potențial pentru inovație;
- Modul în care internetul lucrurilor (IoT), software-ul și conectivitatea afectează Komatsu și industria construcțiilor în ansamblu.

Care a fost cea mai mare provocare a industriei construcțiilor în 2023?

Pentru clienții și distribuitorii noștri, precum și pentru compania noastră, cea mai mare provocare în 2023 a fost, fără îndoială, legată de forța de muncă. Cu un nivel scăzut al șomajului plus inflația, toată lumea s-a orientat către tehnologie pentru a ajuta la reducerea acestui decalaj, făcându-i pe angajați mai productivi pentru a contribui la creșterea profitabilității. Expresia "necesitatea este mama invenției" este cu siguranță valabilă, deoarece continuăm să dezvoltăm mașini și tehnologii care să le permită antreprenorilor să fie cât mai eficienți posibil.

Pentru a ajuta la abordarea provocărilor legate de forța de muncă, Komatsu continuă să dezvolte utilaje care oferă mai multă flexibilitate. Iată, de exemplu, familia Komatsu de buldozere și excavatoare echipate cu sistemul de control inteligent al utilajului din generația 2.0: acesta permite chiar și operatorilor mai puțin experimentați să devină mai productivi și îi poate ajuta pe clienții noștri să realizeze mai mult cu mai puțini angajați. În plus, linia noastră de excavatoare inteligente elimină necesitatea ca o persoană să se afle în șanț pentru a măsura nivelul. Asta înseamnă că un antreprenor are nevoie de un angajat mai puțin pe șantierul respectiv și, cu toate acestea, își poate finaliza lucrarea.

Un alt exemplu bun al flexibilității și eficienței este reprezentat de progresele pe care le-am văzut în atașamentele hidraulice. Sistemul de cuplare rapidă Lehnhoff poate transforma un excavator hidraulic într-un purtător de unelte multifuncțional. Cu cuplajul rapid pe un excavator și adaptorul pe atașamente, interfața universală Lehnhoff permite utilizarea tuturor atașamentelor pe diferite mărci de excavatoare. Atașamentele hidraulice sunt schimbate ușor, iar operatorul poate face acest lucru fără a fi nevoie să iasă din cabina mașinii. Acesta este un avantaj față de un cuplaj rapid tradițional care necesită ieșirea din cabină pentru a conecta furtunurile hidraulice. Prin extinderea semnificativă a domeniului de utilizare al excavatoarelor, sistemul de cuplare rapidă Lehnhoff transformă excavatoarele în purtători de echipamente multifuncționale pentru toate cupele, graifărele, sau uneltele de demolare.

Cum afectează compania dumneavoastră evoluția forței de muncă, inclusiv pensionările?
Consider că va fi dificil să găsim o companie care să nu fi fost afectată de schimbările din rândul forței de muncă. Din nou, fie că este vorba de clienții noștri, de distribuitorii noștri sau de propria noastră companie, cu toții încercăm să găsim persoanele corespunzătoare, cu competențele potrivite. Acum, diferența constă în rata scăzută a șomajului care a făcut ca piața muncii să fie și mai strânsă.

Transformarea digitală, precum și automatizarea ne pot ajuta să dezvoltăm modalități noi și mai bune de a fi mai productivi. Pe măsură ce ne orientăm cu toții către construirea  echipelor pentru viitor, trebuie să ne asigurăm că forța noastră de muncă, cât și mașinile și tehnologia pe care le oferim, răspund cererilor de noi competențe care vor fi necesare pentru a avea succes peste 20 sau 30 de ani. Ne concentrăm mai mult ca oricând asupra formării profesionale, iar această formare nu este doar internă, ci și externă pentru distribuitorii și clienții noștri. Continuăm să oferim mai multă și mai bună instruire online, completând-o în același timp cu instruirea directă, în persoană.  În cele din urmă, continuăm să folosim informațiile pentru a lua decizii mai bune și mai rapide și începem să folosim inteligența artificială pentru a automatiza unele procese care înainte erau manuale.

Compania dumneavoastră se confruntă încă cu consecințele pandemiei, inclusiv cu probleme legate de lanțul de aprovizionare sau alte probleme?

La fel ca toate companiile din întreaga lume și noi am întâmpinat unele provocări ca urmare a pandemiei. Ne-am străduit cu îndârjire să gestionăm aceste probleme cât de bine am putut și continuăm să ne străduim să ne îmbunătățim procesele. În cea mai mare parte, problemele persistente ale lanțului de aprovizionare au fost rezolvate. Cu toate acestea, există întotdeauna noi provocări, iar obiectivul nostru este să continuăm să facem tot ce ne stă în putință pentru a le depăși.

Am învățat multe lecții valoroase în timpul pandemiei, dintre care două ies în evidență. Prima este importanța vizualizării problemelor din lanțul de aprovizionare ... pentru a le rezolva, în mod ideal, mai rapid. Al doilea lucru foarte important pe care l-am învățat și pe care continuăm să îl punem în aplicare este importanța unei comunicări bune și frecvente atât cu furnizorii, cât și cu distribuitorii noștri.

În ce domenii tehnologice vedeți cel mai mare potențial de inovare în 2024?

Transformarea digitală și tehnologia construcțiilor vor continua să fie în frunte. Prin dezvoltarea unei tehnologii mai ușor de adoptat de către utilizatorii noștri finali, putem crea o mai bună conectivitate cu șantierul, oamenii, mașinile și materialele.

Utilizarea tehnologiei pentru a insufla predictibilitate în operațiuni poate contribui la creșterea productivității și eficienței. Soluția constă în a veni în întâmpinarea clienților noștri oriunde se află pe parcursul evoluției lor tehnologice. Komatsu recunoaște că fiecare operațiune de afaceri este unică și că găsirea instrumentelor potrivite este cheia succesului. Vrem să ne asigurăm că oferim suportul de care clienții noștri au nevoie.

De asemenea, cred că vom continua să vedem progrese în domeniul surselor alternative de combustibil, pe măsură ce tot mai mulți clienți vor prioritiza neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon. Acest lucru ar trebui să însemne progrese în dezvoltarea de echipamente mai prietenoase cu mediul înconjurător, cum ar fi mașinile electrice, hibride și echipamente tradiționale mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil.

Ce inovații sau îmbunătățiri anticipați în ceea ce privește echipamentele de construcții în 2024?

Mă aștept să continuăm să vedem îmbunătățiri care să stimuleze productivitatea și o mai bună eficiență a combustibilului, cu echipamente care sunt mai ușor de utilizat de către operator. Cred că vor exista îmbunătățiri pentru a conecta echipamentele, biroul de control și șantierul de lucru, precum și progrese continue pentru a face echipamentele mai ușor de operat - chiar și pentru începători - pentru a contribui la rezolvarea problemelor legate de forța de muncă.

Din perspectiva managementului flotei, asistăm la o evoluție continuă în ceea ce privește vizualizarea utilizării activelor pentru a spori eficiența flotei. Nu doar înțelegerea echipamentelor inactive în comparație cu orele de lucru, ci și analiza interacțiunilor dintre mașini, cu accent pe aplicarea lor reală pe șantier. De exemplu, nu este suficient să arătăm că un excavator nu funcționează - trebuie să facilităm înțelegerea faptului că excavatorul nu funcționează pentru că așteaptă încărcarea camioanelor și că acesta este un blocaj operațional care trebuie rezolvat.

Care sunt sectoarele din construcții care se confruntă cu cele mai multe obstacole în trecerea la electrificare, combustibilii alternativi ori automatizare?

Cea mai mare provocare în ceea ce privește electrificarea echipamentelor este infrastructura necesară pentru încărcarea echipamentelor. Până la rezolvarea acestei probleme, o flotă preponderent electrică este încă departe de a fi realizată. Orice sector care are în vedere electrificarea este supus unei presiuni intense, motiv pentru care lucrăm la dezvoltarea de soluții de încărcare mobilă. Soluțiile de încărcare alternativă sunt deosebit de importante în zonele mai îndepărtate care nu dispun de infrastructura de încărcare.

Combustibilii alternativi pot oferi un bun înlocuitor pentru combustibilul tradițional, dar costul poate fi o problemă reală pentru clienții noștri.

În ceea ce privește automatizarea, aceasta este o problemă delicată pe un șantier de construcții. Noi, ca și companie, am înregistrat un succes extraordinar al automatizării în industria minieră, unde mașinile îndeplinesc sarcini repetitive, iar senzorii de pe mașini contribuie la siguranță. Dar pe un șantier de construcții, unde echipamentele îndeplinesc o asemenea varietate de sarcini și avem mult mai mulți oameni per utilaj care lucrează pe șantier (în comparație cu un șantier minier), trebuie să folosim tehnologia și digitalizarea pentru a-i ajuta pe clienți să-și organizeze un proces tehnologic în care automatizarea ar putea îmbunătăți productivitatea.

Cum afectează Internetul industrial al lucrurilor (IoT), software-ul și conectivitatea companiei dumneavoastră în mod specific și industria în ansamblu?

Komatsu încearcă să găsească cât mai multe modalități posibile de a implementa IoT în activitatea noastră internă și de a utiliza această tehnologie pentru a ajuta clienții noștri să fie mai eficienți.

Industria noastră se află la începutul unui proces rapid de schimbare și inovație, iar o mare parte din acest lucru se datorează Internetului Industrial al Lucrurilor (IoT) - unde tehnologiile integrate se intersectează. Clienții noștri se așteaptă ca informațiile de care au nevoie pentru a fi mai productivi să fie la îndemână - fie pe telefonul mobil, tabletă sau laptop. Toți ne-am obișnuit foarte mult să comandăm ceva într-o zi și să-l primim livrat în una sau două zile. Clienții noștri se așteaptă ca această experiență să fie replicată, motiv pentru care am făcut comanda de piese mai ușoară prin intermediul platformei My Komatsu.

Există și provocări deoarece creșterea colaborării implică interacțiunea cu sisteme complexe și mai mulți factori interesați. Viziunea noastră este de a îmbunătăți operațiunile pe toate etapele procesului de construcție.

Acesta este motivul pentru care tehnologia trebuie să fie agnostică față de marcă, astfel încât să ne putem ajuta clienții cu întreaga lor flotă. IoT ne ajută să dezvoltăm o tehnologie care să fie agnostică față de marcă, ceea ce reprezintă un avantaj real pentru clienții noștri. Ajutându-i pe clienți să își utilizeze întreaga flotă, aceștia pot fi cât mai productivi posibil.  

Soluțiile noastre „Smart Construction” și „Smart Quarry” utilizează în mod inteligent tehnologia pentru a obține informații exacte, rapoarte cuprinzătoare și capacități de control de la distanță.

Vă așteptați ca proiectul de lege privind infrastructura de transport europeană să afecteze afacerile dumneavoastră sau ale clienților dumneavoastră?
Proiectul de lege privind infrastructura este benefic pentru clienții noștri, deoarece aceștia sunt mai liniștiți în ceea ce privește viitorul și proiectele viitoare. În cele din urmă, este un stimulent pentru întreaga noastră industrie.

Care va fi cea mai mare provocare în 2024 pentru industria construcțiilor?

Problemele legate de forța de muncă vor continua să reprezinte o provocare semnificativă pentru industria noastră. Pentru a contribui la soluționarea acestor probleme, colaborăm cu organizații din industrie, precum AEM, pentru a contribui la schimbarea percepției generale a industriei noastre. Contribuind la o mai bună educare a publicului și a viitoarei forțe de muncă cu privire la evoluțiile din domeniul digitalizării, al neutralității carbonului și al tehnologiilor de vârf, putem demonstra beneficiile extraordinare și factorul atractiv al unei cariere în industria construcțiilor și în industriile conexe.

Mai sunt și alte informații pe care ați dori să le împărtășiți în perspectiva anului 2024?

În perspectiva anului 2024, dorim să continuăm să dezvoltăm echipamente și tehnologii noi și optimizate pentru a-i ajuta pe clienții noștri să fie mai productivi: utilaje care consumă mai puțin combustibil și soluții digitale din ce în ce mai bune care îi pot ajuta pe clienții noștri să fie mai profitabili.

Industry

Recent Posts:

GENCO’93 a participat pentru al doilea an consecutiv la târgul - festival de utilaje și tehnologii pentru construcții CoBuild 2024, desfășurat în perioada 16-18 mai 2024, la Ciugud, Județul Alba. CoBuild este principalul eveniment dedicat sectorului utilajelor și tehnologiil...


Citeste mai mult

Grupul CTE a organizat în luna Mai Ziua Porților Deschise eveniment dedicat prezentării celor mai noi utilaje pentru construcții, reciclare, sortare, salubritate, semiremorci noi și uzate, trailere, precum și a serviciilor de carosare, service și piese de schimb. În cadrul evenime...


Citeste mai mult

În era construcțiilor inteligente, buldoexcavatoarele moderne de la JCB se remarcă prin inovație și fiabilitate. Aceste utilaje, dotate cu tehnologie de ultimă generație și caracteristici avansate, transformă modul în care sunt realizate lucrările pe șantier. De la eficiența c...


Citeste mai mult

Cu o tradiţie de peste 28 de ani, AIC Trucks dezvoltă permanent serviciile integrate pe care le oferă,bdovedind că este permanent aproape de client, reușind nu numai să asigure servicii de calitate de vânzare camioane noi sau uzate, respectiv de întreţinere și reparaţii, dar și...


Citeste mai mult