Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Industry

Volvo Construction Equipment pune accent pe inovaţie și în 2024

Volvo Construction Equipment pune accent pe inovaţie și în 2024

Volvo Construction Equipment este lider în domeniul sustenabilității și economiei circulare în industria utilajelor pentru construcții, remarcându-se printre ceilalți producători de utilaje prin focusul pe inovație. Despre tendințele generale de digitalizare și electrificare din perspectiva Volvo CE am avut plăcerea să discutăm cu Cristian Harabagiu, Chief Operating Officer la Ascendum România.

Cum se poziționează Volvo pe piață în comparație cu alți producători de utilaje pentru construcții?

Volvo este unul dintre cei mai importanți producători de utilaje de construcții din lume și se poziționează ca unul dintre liderii din industrie. Compania produce o gamă variată de utilaje pentru construcții, inclusiv excavatoare, încărcătoare frontale, compactoare și alte echipamente pentru construcții și minerit.  În comparație cu alți producători de utilaje pentru construcții, Volvo se remarcă prin focusul său pe inovație, tehnologie avansată, durabilitate și fiabilitate.

Cum s-a desfășurat anul 2023 din punct de vedere al numărului de utilaje vândute și ce estimați pentru anul 2024?

Anul 2023 a fost un an foarte bun pentru toate companiile care comercializează utilaje pentru construcții, acest lucru datorând-se în primul rând programelor structurale ce au la baza fonduri europene. Ponderea acestora din totul vânzărilor companiei noastre a fost de peste 50% în 2023. O influență pozitivă asupra mărimii pieței în 2023, a avut și faptul că în România la ora actuală se desfășoară foarte multe proiecte ce vizează infrastructura rutieră.
2024 se arată un an bun având în vedere că un număr considerabil de unități au fost contractate deja în 2023, dar nu ne mai așteptăm ca influența proiectelor finanțate din fonduri europene să aibă o așa pondere ca în anul 2023.

Ce produse sau linii noi de utilaje pentru construcții Volvo au fost introduse pe piața românească în ultimii ani?

În ultimii ani VCE Volvo Construction Equipment a investit foarte mult în dezvoltarea unei game noi de echipamente cu acționare electrică vizând în prima fază gama echipamentelor compacte, excavatoare si încărcătoare.
Printre noutățile din 2023 se remarcă încărcătorul frontal pe pneuri L120H Electric, care a satisfăcut apetitul pieței pentru soluții mai durabile în gama utilajelor de dimensiuni medii. Acest utilaj este acționat de un motor electric care reduce emisiile de gaze și zgomotul.
O altă noutate este EWR130E, un excavator pe roți de 12-14 tone, care stabilește noi standarde în ceea ce privește agilitatea și performanța. Raza de oscilație a brațului, de numai 1 550 mm, face ca excavatorul să fie ideal pentru utilizarea pe alei înguste sau în amenajări peisagistice.
Volvo a introdus și produse electrice pe noi piețe, cum ar fi India, unde a lansat excavatorul electric EC55 cu emisii zero.

Cum au fost primite de către clienți aceste lansări?

O parte din modelele nou lansate au ajuns și pe piața din Romania. Acest lucru ne-a permis să analizăm în detaliu dacă aceste noi echipamente satisfac așteptările clienților noștri. Până acum reacția clienților la noile tehnologii si modele este una pozitivă, fiind surprinși de autonomia echipamentelor electrice și de faptul că acestea permit încărcarea rapidă a bateriilor.

Cum investește compania în inovație și tehnologie pentru a rămâne competitivă?

Compania Ascendum la nivel de grup trece printr-o reorganizare a modului de lucru. In anumite țări deja s-a implementat noul mod de lucru numit generic SERVICE 2.0 care are ca scop final reducerea timpului de intervenție a echipelor de service precum si a duratei de realizare a unei operații tehnice. Această platformă digitală fluidizează foarte mult transferul de informație interdepartamental și elimină complet hârtia din procesele sale. Ascendum consideră că fără a îmbunătăți serviciile de după vânzare este greu să te menții competitiv iar pentru aceasta se investește foarte mult în procesul de digitalizare al companiei.

Ne aflăm pe un trend ascendent al echipamentele electrice, și toți producătorii încearcă să vină cu cele mai bune soluții în acest sens. Care sunt cele mai recente tehnologii sau inovații implementate în utilajele pentru construcții Volvo?

Așa cum menționam mai devreme Volvo investește foarte mult în dezvoltarea unei game de echipamente acționate electric. In primă fază a atacat gama compactă dar avem și primele utilaje grele care sunt acționate electric. Este vorba despre excavatorul pe șenile EC230 Electric (aprox. 24 tone) și de încărcătorul L120H Electric (aprox. 17 tone). Dar în afara dezvoltării acestor noi produse Volvo a creat o multitudine de inovații prezente pe toate echipamentele cu scopul de a face operarea utilajelor cât mai ușoară. Odată cu aceste inovații se reduce considerabil consumul de combustibil iar monitorizarea parametrilor de lucru ai utilajleor este mult mai facilă. Aici menționez Load Assist, Coach Assist, prezente pe încărcătoarle frontale, Dig Assist, In Field design prezente pe excavatoarele cu șenile, Compact Assist prezent pe echipamentele de compactare, Pave Assist prezent pe finisoarele de asfalt și lista poate contiuna. Una din cele mai de succes inovații este gama de excavatoare pe șenile  Hybrid care au un consum considerabil mai mic decât modelele anterioare.
O alta linie de dezvoltare o constituie utilajele autonome. Volvo are proiecte pilot unde o întreagă exploatare de piatră este gestionată cu echipamente autonome.

Cum abordează Volvo preocupările legate de sustenabilitate în ceea ce privește producția și utilizarea utilajelor pentru construcții?

Volvo este un lider în domeniul sustenabilității și economiei circulare în industria utilajelor pentru construcții. Producătorul suedez își propune să reducă amprenta sa de carbon prin cercetarea de noi tehnici de producție și crearea de materiale inovatoare, precum și prin oferirea de soluții electrice și hibride pentru clienții săi. De asemenea, se angajează, să contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite, care vizează aspecte legate de mediu, de folosire a resurselor sau de schimbările climatice. Volvo recunoaște că dezvoltarea durabilă reprezintă atât o provocare, cât și o necesitate pentru țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare și că este nevoie de un efort global pentru trecerea la o sustenabilitate autentică.

Cum vedeți evoluția pieței de utilaje pentru construcții în următorii ani?

Din punctul nostru de vedere piața de utilaje în următorii 5 ani va avea creșteri ușoare de la an la an. Dacă programul PNRR își va urma cursul stabilit iar proiectele finanțate din fonduri Europene se vor implementa, desigur vom avea ani ca 2023 unde aportul acestor factori va fi majoritar.

Care sunt principalele tendințe pe care le anticipați în industrie și cum se pregătește Volvo pentru acestea?

Industria de echipamente de construcții se confruntă cu numeroase provocări și oportunități în contextul tranziției către mobilitatea sustenabilă și digitală. Unele dintre principalele tendințe pe care le observăm în acest domeniu sunt:
Digitalizarea: Noile tehnologii digitale, cum ar fi AI și IoT, au rolul de a îmbunătăți eficiența, productivitatea și siguranța în construcții. De asemenea, permit o mai bună gestionare a proiectelor, a datelor și a resurselor umane.
Automatizarea: Utilizarea roboților și a echipamentelor automatizate reduce munca manuală, crește precizia și viteza de execuție și diminuează riscurile de accidente. Automatizarea oferă, de asemenea, o mai mare flexibilitate și adaptabilitate la cerințele în schimbare ale clienților.
Electrificarea: Echipamentele electrice și hibride reduc emisiile de carbon, consumul de combustibil și nivelul de zgomot. De asemenea, contribuie la creșterea performanței, a durabilității și a confortului operatorilor.

Volvo Construction Equipment se pregătește pentru aceste tendințe prin investiții în cercetare și dezvoltare, prin colaborări cu parteneri strategici și prin lansarea de produse și servicii inovatoare. Așa cum menționam, Volvo CE a dezvoltat o gamă de echipamente electrice, cum ar fi excavatoarele compacte ECR18 și ECR25, încărcătoarele pe roți L20 și L25 și camionul articulat TA15. De asemenea, Volvo CE a participat la proiecte pilot de testare a echipamentelor autonome și conectate, cum ar fi HX2 și LX1. În plus, Volvo CE a colaborat cu CRH, liderul mondial în soluții de materiale de construcții, pentru a accelera decarbonizarea în industrie.

Ce oferă Volvo în ceea ce privește serviciile post-vânzare și asistența tehnică?

Ascendum România pune accent pe serviciile oferite după vânzare și are în portofoliu de produse si servicii către clientul final o multitudine de opțiuni printre care menționăm:

- Service și întreținere
Întreținerea regulată a utilajului tău reprezintă cheia pentru a evita perioadele de nefuncționare si de a mentine echipamenul in parametri optimi. Efectuăm lucrările de service în conformitate cu specificațiile producătorului atât în atelierele noastre cât și pe teren în locația clienților noștri.
Configurații speciale și soluții
Efectuăm configurații speciale în atelierele noastre, cum ar fi pentru : utilaje forestiere, utilaje pentru foraj, utilaje pentru minerit etc.
- Reparații
Efectuăm reparații în regim de urgență la fața locului sau în atelierele noastre mobile.
- Care Inspection Service
Servicii cu carater preventiv care oferă o imagine foarte precisă asupra stării tehnice a utilajului și reduc considerabil timpul de imobilizare al acestuia. Aceste operații includ analize în detaliu asupra uleiurilor folosite la motorul termic, cutii de viteze, axe etc.
- Caretrack & Active Care
Sisteme de monitorizare la distanță care sunt capabile să ofere soluții de remediere a defectelor având în vedere istoricul de apariție a erorilor.
- Contracte de Servcii
- Societatea noastră oferă posibilitatea semnării unor contracte pentru servcii în funcție de specificul de lucru și de cerințele clientului. Astfel avem contracte de tip GOLD unde garanția, întreținerea și monitorizarea utilajului cade exclusiv în sarcina furnizorului, precum și contracte de tip BLUE unde se pot stabili pe termen lung condițiile de colaborare cât și tarife preferențiale.

Toate acestea sunt posibile datorită unei flote de 23 ateliere mobile  ce acționează la nivel național și 2 unități service echipate pentru toate tipurile de lucrări: București, Brașov.

Cum vă asigurați de satisfacția clienților cu privire la performanța utilajelor și la suportul oferit după achiziție?

Acest lucru din punctul meu de vedere se poate face printr-un dialog continuu cu clientul final. Fiecare din clienții finali au cerințe specifice și fără înțelegerea acestora în detaliu nu se poate ajunge la un nivel de mulțumire a acestora. Acest dialog este parte din noul sistem de lucru SERVICE 2.0. și este unul din procesele cheie ale sistemului.

Totodată societatea noastră investește în educația de natură tehnică a inginerilor de teren prin programe specifice nivelului lor actual de cunoștințe.

În vederea reducerii costurilor Ascendum studiază posibilitatea inspecției utilajelor în cazul unor defecte prin intermediul ochelarilor virtuali în vederea reducerii timpului de intervenții.

 

Industry

Recent Posts:

Companiile care reciclează asfaltul vechi creează noi surse de venit.Această industrie se confruntă cu numeroase provocări, cum ar fi costurile ridicate de îndepărtare a pavajului și de transport a materialului, în condițiile în care se asigură în același timp prote...


Citeste mai mult

Bianchi Casseforme, prin dealer exclusiv Gabor Concrete, își afirmă din nou prezența în România prin furnizarea de standuri autoportante pentru construcția de grinzi ‘’I’’ pentru poduri și două utilaje Speedy pentru distribuția betonului.Sediul PORR C...


Citeste mai mult

Conceput în secolul 17 și cu o istorie de peste 400 de ani, Sumitomo a dezvoltat mai multe sub-companii de succes, printre care și Sumitomo Heavy Industries.Înființată în anul 1888 cu scopul confecționării și reparării utilajelor, Sumitomo Heavy Industries s-a dezvoltat mai...


Citeste mai mult

Cu peste 4 ani de experiență ca producător în industria auto românească, ATP Trucks redefinește azi mobilitatea printr-o gamă diversificată de produse.Camionul Truston Echipat în variante de basculantă și betonieră, Truston 8x4 cu 430 CP impresionează pe piața rom&acir...


Citeste mai mult