Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Focus plus

CE ÎNȚELEGEM PRIN "SMART MOBILITY" ȘI CUM A INFLUENȚAT COVID-19 TENDINȚELE DE MOBILITATE

CE ÃŽNÈšELEGEM PRIN

Mobilitatea inteligentă este o modalitate nouă È™i revoluÈ›ionară de a ne gândi la modul în care ne deplasăm, unul mai cur at, mai sigur È™i mai eficient. Conceptul de mobilitate inteligentă include o gamă largă de moduri de transport: scutere, biciclete, autobuze, trenuri uÈ™oare, metrou, tramvaie, taxiuri, autovehicule, mersul pe jos, È™i mai depart e lista creÈ™te. Odată cu creÈ™terea rapidă a mobilității, există o mare nevoie de utilizare optimă a infrastructurii existente în È™i între oraÈ™e. Tehnologia Smart Mobility oferă multe posibilități È™i aplicaÈ›ii noi pentru un flux sigur È™i eficient al traficului, minimizând în acelaÈ™i timp emisiile de CO2 È™i îmbunătățind calitatea aerului.

Mobilitatea inteligentă este construită pe mai multe principii de bază, precum flexibilitatea, care include modele multiple de transport, eficiență, reprezentând timpul minim de călătorie, integrarea, care cuprinde traseul complet planificat de la punctul A la punctul B, indiferent de modul de transport utilizat. Mai mult, tehnologia curată cuprinde transportul care se delimitează de vehiculele care cauzează poluare. Iar în final, siguranÈ›a este un principiu vital, unde accidentele fatale È™i rănile sunt reduse drastic. Alte două aspecte ale mobilității inteligente sunt accesibilitatea È™i beneficiul social, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie accesibilă tuturor È™i să ofere o mai bună calitate a vieÈ›ii. Anul 2019 a fost unul esenÈ›ial, cu multe realizări importante în dimensiunile perturbatoare ale mobilității: conducere autonomă, conectivitate, electrificare È™i mobilitate comună.

ImportanÈ›a vehiculelelor electrice a devenit mult mai evidentă. În ceea ce priveÈ™te acest aspect, este esenÈ›ial să se asigure o infrastructură de încărcare adecvată. DeÈ™i România este încă în urma altor țări în această privință, se află pe calea cea bună. Românii au cumpărat peste 1.400 de maÈ™ini electrice în primele luni ale anului 2020, în creÈ™tere cu 41% față de aceeaÈ™i perioadă a anului anterior.

Cu toate acestea, 2019 a fost, de asemenea, un an al validării realității, întrucât problemele legate de congestie È™i transportul public au atins noi culmi pentru oraÈ™ele din întreaga lume. Din punct de vedere economic, producătorii auto mondiali au avut o perioadă mai dificilă în 2018 È™i 2019, cu mai multe hop-uri, È™i anume cheltuieli mai mari necesare pentru a face față reglementărilor mai stricte privind emisiile È™i tensiuni comerciale globale, iar în 2020 pandemia mondială generată de noul coronavirus a generat închiderea fabricilor de producÈ›ie pe perioada de lock-down È™i automat încetinirea vânzărilor.

Timp de decenii, multe guverne au încercat să dezvolte soluÈ›ii pentru a rezolva congestionarea traficului, dar timpul petrecut în maÈ™ină continuă să se prelungească în majoritatea centrelor urbane. Este clar timpul pentru o nouă abordare!

TRANSPORTUL EFICIENT
Transportul electric este o soluÈ›ie parÈ›ială care rezolvă problema poluării, dar nu È™i a traficului. Există totuÈ™i metode decisive pentru decongestionarea oraÈ™elor, cum ar fi utilizarea în comun a maÈ™inilor în intervale diferite (car sharing) sau în acelaÈ™i timp (carpooling). Companii de servicii de călătorie la cerere, precum Uber È™i Bolt, permit È™oferilor obiÈ™nuiÈ›i să îÈ™i folosească maÈ™inile personale pentru a oferi servicii de transport. Aceste servicii care beneficiază de tehnologiile mobile È™i GPS fac piaÈ›a taxiurilor mai competitivă. Aceste soluÈ›ii È™i-au dovedit deja eficienÈ›a È™i sunt utilizate tot mai des, oferind beneficii economice, ecologice È™i practice, de exemplu, economii semnificative de timp È™i energie pentru găsirea unui loc de parcare.

Împreună, sistemele de e-mobilitate È™i de utilizare în comun pot maximiza beneficiile. De exemplu, o firmă ce pune la dispoziÈ›ie maÈ™ini pentru utilizarea în comun care înlocuieÈ™te întreaga flotă cu maÈ™ini electrice va avea cu siguranță un impact mult mai puternic decât un singur cumpărător. Navetarea cu bicicleta/trotineta electrică a fost într-un trend ascendent în ultimii ani. Pentru naveta de câÈ›iva kilometri sau mai puÈ›in, acesta este adesea cel mai rapid mod de a ajunge la locul de muncă. Mai multe opÈ›iuni includ reÈ›ele de senzori care îi ajută pe călători să vadă È™i să evite străzile aglomerate.

Aplicațiile precum Googe Maps sau Waze joacă și ele un rol semnificativ. Informațiile de la utilizatorii drumurilor, locația și diversele probleme apărute pe carosabil, ajută aplicațiile de trafic să gestioneze traficul mai eficient.

VECHILE OBICEIURI SE UITÄ‚ GREU
Românii par în continuare ataÈ™aÈ›i de ideea de a deÈ›ine propria maÈ™ină, percepând acest lucru ca pe un simbol al statutului. AÈ™a cum se întâmplă adesea, semnele de schimbare apar în rândul tinerilor. TotuÈ™i, nu este suficient. Ce este de făcut pentru a schimba un obicei adânc? Asta este întrebarea de bază. Trebuie luate câteva măsuri pentru ca utilizarea maÈ™inilor în comun să devină competitivă, dar toate acestea depind de digitalizare, egalizarea preÈ›urilor între serviciile de folosire a maÈ™inilor în comun, transportul public È™i transportul feroviar.

La nivel politic, ar trebui oferite stimulente fiscale companiilor care adoptă iniÈ›iative de mobilitate durabilă. Mai mult decât atât, pe măsură ce noul coronavirus (COVID-19) continuă să influenÈ›eze sectorul transporturilor È™i al mobilității, în acest moment de distanÈ›are socială, mobilitatea comună, inclusiv transportul public, a căpătat o altă natură: călătorilor li se cere să evite călătoria, cu excepÈ›ia cazului în care este absolut necesar. Introducerea mobilității inteligente deschide posibilități de a face traficul mai sigur, de a îmbunătăți fluxul, de a reduce impactul asupra mediului È™i de a facilita accesibilitatea.

POTENÈšIALE SOLUÈšII
ImaginaÈ›i-vă un oraÈ™ care acordă prioritate la semafoare vehiculelor de urgență cu lumină albastră, astfel încât acestea să ajungă mai repede la destinaÈ›ie, iar numărul de accidente la intersecÈ›ii este redus. Prioritatea pentru transportul public să fie programat È™i previzibil. Camioanele să fie ghidate prin sau în jurul oraÈ™ului în cel mai eficient mod, cu cât mai puÈ›ine opriri posibil, pentru a economisi combustibil È™i emisii.

LuaÈ›i în considerare, de asemenea, semafoarele care extind automat durata luminii verzi în funcÈ›ie de nivelul de mobilitate al pietonilor. Sau imaginaÈ›i-vă grupuri de copii care merg cu bicicletă la È™coală È™i traversează intersecÈ›ii în siguranță, deoarece sunt „văzuÈ›i” cu mult în faÈ›a intersecÈ›iei. Aceste sunt doar câteva exemple de mobilitate inteligentă È™i rămâne de văzut când vor fi implementate în România, sperăm noi ca în viitorul apropiat. Mobilitatea inteligentă promite confortul real prin folosirea oricărui mod de transport care se potriveÈ™te cel mai bine unui călător cu o durabilitate mai bună È™i economisirea de bani. OpÈ›iunile pentru implementarea mobilității inteligente sunt deosebit de variate, lăsând municipalităților o mulÈ›ime de spaÈ›iu pentru a găsi soluÈ›ii adaptate pentru locuitorii lor.

În condiÈ›iile în care OrganizaÈ›ia NaÈ›iunilor Unite prognozează o populaÈ›ie globală de 8,5 miliar de până în 2030, 9,7 miliar de până în 2050 È™i 11,2 miliarde până în 2100, ne voia de a găsi o soluÈ›ie mai bună pentru transport devine din ce în ce mai presantă, iar acesta este locul unde mobilitatea inteligentă intră în joc.

Focus plus

Recent Posts:

Una dintre primele întrebări ale noilor proprietari de cariere care doresc să obÈ›ină produse granulometrice finale utilizabile pentru producerea betonului sau asfaltului este: “De câte concasoare am nevoie? De două sau de trei?”. Vă prezentăm mai jos modul de calcul (e...


Citeste mai mult

Caterpillar a acordat fabricii Bhuj din BKT certificarea SQEP (Supplier Quality Excellence Process) Gold, o importantă recunoaÈ™tere rezervată furnizărilor care s-au remarcat pe parcursul anului prin atingerea celor mai înalte niveluri în ceea ce priveÈ™te calitatea È™i controlul asup...


Citeste mai mult

Sectorul construcÈ›iilor este unul expus multiplelor riscuri, iar sistemele de protecÈ›ie sunt foarte importante pentru o execuÈ›ie sigură È™i eficientă a structurilor. Plasa de protecÈ›ie reprezintă nouă tendință în protecÈ›ia perimetrală a clădirilor. Unitățile de plasă de protecÈ...


Citeste mai mult

SuprafeÈ›ele de lucru, materialele abrazive È™i mediile acide nu fac casă bună împreună – până acum, bineînÈ›eles. De acum încolo însă, lucrurile s-au schimbat cu noul oÈ› el de uzură Hardox® HiAce, special conceput de compania siderurgică suedeză SSAB...


Citeste mai mult