Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Focus plus

CE ÎNȚELEGEM PRIN "SMART MOBILITY" ȘI CUM A INFLUENȚAT COVID-19 TENDINȚELE DE MOBILITATE

CE ÎNȚELEGEM PRIN

Mobilitatea inteligentă este o modalitate nouă și revoluționară de a ne gândi la modul în care ne deplasăm, unul mai cur at, mai sigur și mai eficient. Conceptul de mobilitate inteligentă include o gamă largă de moduri de transport: scutere, biciclete, autobuze, trenuri ușoare, metrou, tramvaie, taxiuri, autovehicule, mersul pe jos, și mai depart e lista crește. Odată cu creșterea rapidă a mobilității, există o mare nevoie de utilizare optimă a infrastructurii existente în și între orașe. Tehnologia Smart Mobility oferă multe posibilități și aplicații noi pentru un flux sigur și eficient al traficului, minimizând în același timp emisiile de CO2 și îmbunătățind calitatea aerului.

Mobilitatea inteligentă este construită pe mai multe principii de bază, precum flexibilitatea, care include modele multiple de transport, eficiență, reprezentând timpul minim de călătorie, integrarea, care cuprinde traseul complet planificat de la punctul A la punctul B, indiferent de modul de transport utilizat. Mai mult, tehnologia curată cuprinde transportul care se delimitează de vehiculele care cauzează poluare. Iar în final, siguranța este un principiu vital, unde accidentele fatale și rănile sunt reduse drastic. Alte două aspecte ale mobilității inteligente sunt accesibilitatea și beneficiul social, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie accesibilă tuturor și să ofere o mai bună calitate a vieții. Anul 2019 a fost unul esențial, cu multe realizări importante în dimensiunile perturbatoare ale mobilității: conducere autonomă, conectivitate, electrificare și mobilitate comună.

Importanța vehiculelelor electrice a devenit mult mai evidentă. În ceea ce privește acest aspect, este esențial să se asigure o infrastructură de încărcare adecvată. Deși România este încă în urma altor țări în această privință, se află pe calea cea bună. Românii au cumpărat peste 1.400 de mașini electrice în primele luni ale anului 2020, în creștere cu 41% față de aceeași perioadă a anului anterior.

Cu toate acestea, 2019 a fost, de asemenea, un an al validării realității, întrucât problemele legate de congestie și transportul public au atins noi culmi pentru orașele din întreaga lume. Din punct de vedere economic, producătorii auto mondiali au avut o perioadă mai dificilă în 2018 și 2019, cu mai multe hop-uri, și anume cheltuieli mai mari necesare pentru a face față reglementărilor mai stricte privind emisiile și tensiuni comerciale globale, iar în 2020 pandemia mondială generată de noul coronavirus a generat închiderea fabricilor de producție pe perioada de lock-down și automat încetinirea vânzărilor.

Timp de decenii, multe guverne au încercat să dezvolte soluții pentru a rezolva congestionarea traficului, dar timpul petrecut în mașină continuă să se prelungească în majoritatea centrelor urbane. Este clar timpul pentru o nouă abordare!

TRANSPORTUL EFICIENT
Transportul electric este o soluție parțială care rezolvă problema poluării, dar nu și a traficului. Există totuși metode decisive pentru decongestionarea orașelor, cum ar fi utilizarea în comun a mașinilor în intervale diferite (car sharing) sau în același timp (carpooling). Companii de servicii de călătorie la cerere, precum Uber și Bolt, permit șoferilor obișnuiți să își folosească mașinile personale pentru a oferi servicii de transport. Aceste servicii care beneficiază de tehnologiile mobile și GPS fac piața taxiurilor mai competitivă. Aceste soluții și-au dovedit deja eficiența și sunt utilizate tot mai des, oferind beneficii economice, ecologice și practice, de exemplu, economii semnificative de timp și energie pentru găsirea unui loc de parcare.

Împreună, sistemele de e-mobilitate și de utilizare în comun pot maximiza beneficiile. De exemplu, o firmă ce pune la dispoziție mașini pentru utilizarea în comun care înlocuiește întreaga flotă cu mașini electrice va avea cu siguranță un impact mult mai puternic decât un singur cumpărător. Navetarea cu bicicleta/trotineta electrică a fost într-un trend ascendent în ultimii ani. Pentru naveta de câțiva kilometri sau mai puțin, acesta este adesea cel mai rapid mod de a ajunge la locul de muncă. Mai multe opțiuni includ rețele de senzori care îi ajută pe călători să vadă și să evite străzile aglomerate.

Aplicațiile precum Googe Maps sau Waze joacă și ele un rol semnificativ. Informațiile de la utilizatorii drumurilor, locația și diversele probleme apărute pe carosabil, ajută aplicațiile de trafic să gestioneze traficul mai eficient.

VECHILE OBICEIURI SE UITĂ GREU
Românii par în continuare atașați de ideea de a deține propria mașină, percepând acest lucru ca pe un simbol al statutului. Așa cum se întâmplă adesea, semnele de schimbare apar în rândul tinerilor. Totuși, nu este suficient. Ce este de făcut pentru a schimba un obicei adânc? Asta este întrebarea de bază. Trebuie luate câteva măsuri pentru ca utilizarea mașinilor în comun să devină competitivă, dar toate acestea depind de digitalizare, egalizarea prețurilor între serviciile de folosire a mașinilor în comun, transportul public și transportul feroviar.

La nivel politic, ar trebui oferite stimulente fiscale companiilor care adoptă inițiative de mobilitate durabilă. Mai mult decât atât, pe măsură ce noul coronavirus (COVID-19) continuă să influențeze sectorul transporturilor și al mobilității, în acest moment de distanțare socială, mobilitatea comună, inclusiv transportul public, a căpătat o altă natură: călătorilor li se cere să evite călătoria, cu excepția cazului în care este absolut necesar. Introducerea mobilității inteligente deschide posibilități de a face traficul mai sigur, de a îmbunătăți fluxul, de a reduce impactul asupra mediului și de a facilita accesibilitatea.

POTENȚIALE SOLUȚII
Imaginați-vă un oraș care acordă prioritate la semafoare vehiculelor de urgență cu lumină albastră, astfel încât acestea să ajungă mai repede la destinație, iar numărul de accidente la intersecții este redus. Prioritatea pentru transportul public să fie programat și previzibil. Camioanele să fie ghidate prin sau în jurul orașului în cel mai eficient mod, cu cât mai puține opriri posibil, pentru a economisi combustibil și emisii.

Luați în considerare, de asemenea, semafoarele care extind automat durata luminii verzi în funcție de nivelul de mobilitate al pietonilor. Sau imaginați-vă grupuri de copii care merg cu bicicletă la școală și traversează intersecții în siguranță, deoarece sunt „văzuți” cu mult în fața intersecției. Aceste sunt doar câteva exemple de mobilitate inteligentă și rămâne de văzut când vor fi implementate în România, sperăm noi ca în viitorul apropiat. Mobilitatea inteligentă promite confortul real prin folosirea oricărui mod de transport care se potrivește cel mai bine unui călător cu o durabilitate mai bună și economisirea de bani. Opțiunile pentru implementarea mobilității inteligente sunt deosebit de variate, lăsând municipalităților o mulțime de spațiu pentru a găsi soluții adaptate pentru locuitorii lor.

În condițiile în care Organizația Națiunilor Unite prognozează o populație globală de 8,5 miliar de până în 2030, 9,7 miliar de până în 2050 și 11,2 miliarde până în 2100, ne voia de a găsi o soluție mai bună pentru transport devine din ce în ce mai presantă, iar acesta este locul unde mobilitatea inteligentă intră în joc.

Focus plus

Recent Posts:

Sala Ateneului Român s-a dovedit neîncăpătoare, la cel de-al șaselea eveniment emblematic pentru antreprenoriatul feminin și egalitatea de gen. Devenită tradiție, Gala CONAF „Women in Economy – We dream, we can, we lead!”, s-a desfășurat anul acesta, în pr...


Citeste mai mult

Până acum câţiva ani aflam cele mai importante cifre din piaţa de utilaje pentru construcţii de la Asociaţia Distribuitorilor de Utilaje pentru Construcţii (ADUC) care avea o prezentare în cadrul Robuild – conferinţa noastră anuală de profil. Din 2020 lucrurile s-au ...


Citeste mai mult

Cea de 7-a ediție a evenimentului Trenchless Romania Conference & Exhibition a avut loc în data de 28 iunie în București. Devenit deja o tradiție evenimentul a reunit și în acest an companii naționale și internaționale din industria de foraje orizontale dirijate. Și anu...


Citeste mai mult

După instalarea în iulie 2021 a lui Roberto Righi la conducerea Prometeon Tyre Group, acesta a ajuns în prezent singurul producător global care se concentrează exclusiv pe anvelope dedicate sectorului de vehicule profesionale, pentru aplicații industriale, rutiere, agricole și de co...


Citeste mai mult