Follow us


Aboneaza-te la newsleter

Machinery

IRUM, un exemplu de traditie si profesionalism

IRUM, un exemplu de traditie si profesionalism
Fabrica IRUM a fost fondata in anul 1953, cu scopul de a produce, intretine si repara utilaje si mecanisme agricole si forestiere. Din 1969, a inceput sa produca si tractoare forestiere si a devenit rapid unul dintre cei mai buni producatori de astfel de utilaje din aceasta parte a Europei.  Anii grei ai tranzitiei, de dupa caderea comunismului, au afectat si IRUM Reghin, fabrica a carei productie a scazut treptat, pentru ca managementul de atunci nu reusea sa se adapteze la economia de piata. Exista perspectiva ca IRUM sa se inchida si muncitorii sa fie trimisi in somaj, asa cum se intamplase si in cazul altor sute de intreprinderi fondate in perioada comunista.
 
La inceputul anilor 1990 familia Oltean a avut sansa sa aiba niste prieteni sasi care au plecat in Germania, fiind de profesie tot ingineri, si care i-au chemat in vizita, reusind astfel sa simta un pic ce inseamna de fapt capitalismul. Au reusit totodata sa vada directia spre care se indreapta lucrurile. Astfel, in 1993 au fost decis sa infiinteze compania MAVIPROD, denumirea fiind inspirata de initialele numelor lor M-Mircea, A-Andrei si Vi-Violeta. 
 
Compania a cunoscut o dezvoltare progresiva, reusind in 2002 sa devina unic reprezentant al marelui producator englezesc de motoare  Perkins in Romania, iar in 2008 unic reprezentant si in Republica Moldova. In 2010 a devenit distribuitor autorizat al FG Wilson in Ungaria, iar in 2010 a intrat in reteaua autorizata de distribuitori autorizati Atlas Copco. In prezent societatea MAVIPROD detine o retea nationala de distributie cu peste 16 locatii de desfacere, servicii de asistenta tehnica disponibila 24/7 pentru utilaje agricole si forestiere, precum si puncte de lucru in Ungaria si Republica Moldova.  In anul 1999, cand statul roman a decis sa privatizeze fabrica din Reghin, Violeta si Mircea Oltean, prin intermediul Maviprod au avut curajul sa ia un credit in conditiile imposibile de atunci si sa cumpere pachetul majoritar de actiuni. Era perioada cu cea mai ridicata inflatie, dobanda era de 180 la suta.
 
A urmat o serie de investitii in tehnologie si infrastructura, iar datorita viziunii bine definite pe termen lung, IRUM a reusit sa devina unul dintre cei mai importanti producatori europeni de tractoare forestiere.  In acea perioada toata lumea cerea dividende, intrucat mai erau cativa actionari. Familia Oltean insa, nu a ridicat niciodata dividende, ci mereu a reinvestit profitul. Au facut o serie de mariri de capital, ceilalti actionari nu au vrut sa vina cu nici un aport si, usor, proprietarii fabricii le-au rascumparat. Asa au reusit sa devina singurii actionari. Tot profitul facut aici de la privatizare a fost orientat spre investitii. Nici un leu nu a fost orientat spre dividende. De-a lungul timpului, undeva la 25 de mil. de euro au fost investite in tehnologie.
 
In toti acesti ani de la privatizare, ing. Mircea Oltean, pe langa dezvoltarea sectorului forestier, a urmarit si dezvoltarea unor produse care sa fie destinate sectorului agricol. Astfel, acest vis parea ca se realizeaza in anul 2007, cand grupul Maviprod a colaborat cu Tractorul Brasov pentru un nou tractor agricol, proiect in care IRUM impreuna cu Maviprod (unic distribuitor al motoarelor Perkins in Romania, Ungaria si Republica Moldova) furnizau motorul si ambreiajul. Din pacate, acest proiect a fost sistat in acelasi an, odata cu falimentul uzinei din Brasov. Vazand ca piata romaneasca de tractoare agricole a ramas fara un produs autohton, avand experienta in constructia tractoarelor forestiere, dar si din dorinta de a veni in intampinarea fermierilor romani, in 2010 Mircea Oltean a decis sa dezvolte in cadrul IRUM un nou tractor agricol, intrand astfel intr-un sector total nou si diferit fata de ce facuse pana atunci. 
 
Astfel, a inceput colaborarea cu Belarus Tractor si a fost lansat un nou proiect: productia la Reghin de tractoare agricole sub licenta oferita de compania din Belarus. Decizia a fost una legata de faptul ca acesta era un partener stabil, cu multa experienta si avea deja un portofoliu de produse verificate si apreciate in piata, care putea satisface foarte bine cerintele legate de raportul calitate-pret. Decizia a fost una inspirata, IRUM reusind o ascensiune spectaculoasa in aceasta piata, insa ramasese acea dorinta de a produce un tractor agricol IRUM si, mai ales, ROMANESC. Pentru a fi realizabil acest vis s-a constientizat faptul ca, pe langa investitiile in tehnologie si infrastructura, trebuie investit si in cercetare si dezvoltare. In acest sens s-a hotarat crearea unui Centru de Cercetare si Dezvoltare pentru Utilaje Agricole si Forestiere (denumit IFOR), inaugurat in 2015, fiind prima entitate de acest gen infiintata de un antreprenor roman, dupa anul 1990, in domeniul agrobusiness si forestier, si insemnand o investitie de 2.65 mil. euro. Prin crearea acestui centru, s-a creat un mediu perfect de lucru, unde 50 de ingineri incearca sa dezvolte o serie de produse noi, romanesti.  Anul 2018 reprezinta finalul unui proiect foarte important al centrului de cercetare si dezvoltare iFOR, un nou TRACTOR AGRICOL romanesc, dupa o pauza de peste 10 ani. Realizarea unui asemenea proiect a fost una foarte dificila si a necesitat implicarea multor resurse, investitia totala ridicandu-se la peste 4 mil. euro. Pentru a marca mai bine acest moment important din industria romaneasca am hotarat ca aceasta gama de tractoare sa poarte denumirea de TAGRO (T-tractor AG- Agricol, RO- romanesc).
 
Dezvoltarea prototipurilor s-a facut utilizand cele mai moderne metode de lucru existente in dezvoltarea  acestor tipuri de produse. Irum a decis ca primul model de tractor sa aiba o putere cuprinsa intre 86 si 102 CP. Astfel s-a urmarit dezvoltarea unui produs care sa fie destinat fermierilor mici si medii, dar si fermierilor mari care folosesc si acest tip de tractoare pentru diferite activitati unde nu se preteaza tractoarele cu o putere mai mare. 
Focusul numarul unu a fost crearea unui tractor care sa aiba un raport calitate pret competitiv si care sa poata fi exportat cu brio oriunde in lume. In ceea ce priveste designul acestui tractor, s-a urmarit crearea unei identitati vizuale unice si proprii, care sa fie cel putin la nivelul oricarui mare producator mondial si care sa reprezinte fundatia viitoarelor dezvoltari IRUM in gama agricola. Astfel, s-a tinut cont de aspecte legate de confort si dimensiuni, dorindu-se sa pastram acelasi logo, aceeasi linie traditionala a tractoarelor noastre. Un accent important s-a pus si pe partea de ergonomie si siguranta a utilizatorului final, elemente care putem spune cu mandrie ca sunt la cele mai inalte standarde.
Machinery

Recent Posts:

Keestrack are o reputație solidă în ceea ce privește echipamentele inovatoare și eficiente din punct de vedere al costurilor, fiind într-o căutare continuă a celor mai bune performanțe la cel mai mic cost pe tonă produsă.Producătorul de echipamente mobile de concasare și sorta...


Citeste mai mult

În lume, milioane de kilometri de drumuri poartă semnătura BOMAG. Timp de peste 60 de ani, istoria companiei BOMAG a fost sinonimă cu istoria construcției de drumuri. Cu know-how-ul acumulat, BOMAG a stabilit ritmul pentru întreaga industrie de infrastructură rutieră.Societatea Gen...


Citeste mai mult

Compania FPM.BV continuă să-și consolideze poziția în domeniul utilajelor industriale, extinzându-și portofoliul pentru a răspunde cererii crescute din domeniul construcțiilor și al agriculturii. Cu o experiență de peste 19 ani în industrie și un angajament ferm față d...


Citeste mai mult

Compania Keohane Readymix din comitatul irlandez Cork, este o afacere de familie ce se desfășoară de-a lungul a trei generații. Compania s-a dezvoltat rapid fiind astăzi un furnizor prosper de beton gata de amestec, blocuri de beton, agregate și nisip. Toate materialele de construcție sunt pr...


Citeste mai mult