Aproape 14.000 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor trebuie puse iÌ‚n funcțiune până iÌ‚n iunie 2026 conform țintelor asumate prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență (PNRR).
Prin intermediul acestei măsuri vor fi sprijinite activități/acÈ›iuni specifice pentru înfiinÈ›area È™i dotarea de insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), pentru următoarele fluxuri de deÈ™euri colectate separat:
• deÈ™euri de hârtie È™i carton;
• deÈ™euri de plastic;
• deÈ™euri metalice;
• deÈ™euri de sticlă;
• deÈ™euri biodegradabile;
• deÈ™euri reziduale.
Containerele care deservesc echipamentul de salubrizare se caracterizează prin:• Diversificarea gamei de produse: containerele produse sunt de mai multe tipuri, fiecare având destinaÈ›ia de utilizare conform cerinÈ›elor pieÈ›ei – containere stradale, îngropate, platforme.
• PoziÅ£ionare: containerele pot fi dispuse unul lângă altul ÅŸi cu ghidaje speciale de aliniere dotate cu terminale, se poate asigura o poziÈ›ie fixă pentru ecopunct.
• ÎntreÅ£inere: proiectarea atentă a containerelor È™i utilizarea materialelor de înaltă calitate împreună cu metodele de manipulare È™i golire a acestora, fac în aÅŸa fel încât să nu fie ne cesare operaÈ›iuni de întreÈ›inere.
• Rezistenţă: Containerele sunt produse exclusiv din oÈ›el, ceea ce garantează utilizarea lor chiar ÅŸi în urma incendiilor sau vandalizării.
• Curăţare facilă: în timpul fazei de golire, deÅŸeurile sunt eliberate din partea inferioară a containerului. Această condiÈ›ie permite asigurarea unei mai bune curățări È™i o igienă ridicată a gurii de introducere, partea din container cea mai expusă contactului cu utilizatorii. Containerele pot fi spălate intern ÅŸi extern cu echipamente dedicate capabile să asigure igiena ÅŸi curățenia.
• RetenÅ£ie de lichide: având în vedere posibilitatea de a reÈ›ine orice tip de deÅŸeuri, containerele produse au fost dotate cu fund etanÅŸ capabil să prevină scurgerea levigatului.
• Personalizare: Containerele pot fi personalizate la cerere sau pentru a satisface nevoi speciale.
TIPURI DE CONTAINERE PENTRU ECOINSULE INTELIGENTE
Containerele Underground (subterane) au fost concepute pentru a se integra mai bine în peisajul din jur (pieÈ›e, străzi, centre istorice). Acestea prevăd introducerea în subsol a unui container de oÈ›el de 5 sau 3 m3 cu golire mecanică, cu prindere din partea superioară ÅŸi golire prin partea inferioară, în conformitate cu SN 13071.
Containerele de suprafaţă (supraterane) sunt concepute pentru oraÈ™ È™i pentru utilizatorii casnici, fiind disponibile în versiunea standard (2250, 3000 È™i 3750 litri) È™i în versiunea mică (1500, 2100 È™i 2700 litri).
Pot fi amplasate cu uÈ™urință atât în contexte urbane noi, cât È™i în contexte istorice, forma paralelipipedă È™i modularitatea lor permit concentrarea unor volume mari de deÈ™euri È™i material reciclabil în câÈ›iva metri pătraÈ›i. Fiecare dintre containerele care alcătuiesc insula ecologică are o deschidere specifică pentru introducere:
• Deschidere cu gură de introducere culisantă. Deschiderea cu uÅŸa culisantă, realizată în principal din oÈ›el inoxidabil, este prevăzută cu mâner anti-tăiere cu margini rotunjite, iar deschiderea acesteia se face prin împingere în sus. Un amortizor încetineÅŸte ÅŸi frânează cursa atât în faza de deschidere cât ÅŸi în faza de închidere. Acest tip ar putea permite limitarea volumului de deÅŸeuri ce poate fi plasat în interiorul containerului, utilizatorul fiind obligat să limiteze volumul de deÅŸeuri conferit în funcÈ›ie de lățimea deschiderii. O nouă identificare a utilizatorului este obligatorie pentru a permite introducerea altor deÈ™euri.
• Deschiderea cu gura de introducere tip tambur cu volum de 30 l sau 40 l realizată din oÅ£el inoxidabil cu pereÅ£i dubli ce limitează volumul de deÅŸeuri introduse la fiecare accesare . Aceasta permite golirea automată incontainer a deÅŸeurilor depuse de utilizator odată cu închiderea tamburului. Realizată din material rezistent la intemperii în conformitate cu standardele europene.
Platforme încasetate
Platformele pot fi realizate prin alipirea mai multor module, fixate între ele cu ÅŸuruburi, elementele de fixare vor fi vizibile doar la interior. Ansamblul permite posibilitatea de a suplimenta sau elimina module în funcÅ£ie de necesitate.
Dimensiuni aproximative 1 modul:
*Lungime: 1190 mm,
*Adâncime: 1510 mm,
*ÎnălÅ£ime: 2300 mm.
Platformele vor fi realizate din 6, 5, 4 ÅŸi 3 module, lungimea totală a platformelor determinându-se prin înmulÅ£irea numărului de module cu lăţimea acestora de minim 1190 mm.
OPÅ¢IUNI PENTRU GESTIONAREA INTELIGENTÄ‚ A INSULELOR PENTRU DEÅžEURI
În timpul ciclului de golire, antena circulară amplasată pe sistemul de cuplare, prin unde radio la frecvenţă joasă (125 kHz) (sau în frecvenÅ£a UHF 868 MHz) activează dispozitivul TAG pasiv, amplasat pe container. Citirea codului unic împreună cu datele despre cântărire sunt stocate È™i trimise către software-ul de gestiune.
Sistemul de cântărire se foloseÈ™te de principiul cedării celulelor de sarcină cu È™tifturi situate în interiorul suportului sistemului de cuplare È™i efectuează detectarea greutăţii în mod dinamic cu echipamentul în miÈ™care în timpul fazelor de manipulare a containerului. În timpul ciclului de prindere È™i ridicare, containerul este supus cântăririi în 2 faze distincte, în timpul manipulării la sarcină maximă È™i în timpul operaÅ£iunilor de repoziÅ£ionare.
De asemenea, PLC recunoaÈ™te È™i prelucrează datele colectate, furnizând numărul de
serie, tipul deÈ™eului, partea de prindere a containerului, nr. progresiv ciclu, cântărire unică È™i totală (la depozitare) etc. Datele obÅ£inute în urma cântăririi sunt afiÈ™ate pe tabloul de comandă al echipamentului Easy, fiind controlate È™i monitorizate continuu de către È™ofer/lucrător.
Datele de cântărire sunt detectate automat în timpul unui ciclu de lucru. Se poate imprima un bon cu datele de cântărire È™i cele preluate din TAG-ul (eticheta) containerului.
Identificarea utilizatorilor autorizaÈ›i se face prin intermediul unui card personal din plastic echipat cu un transponder RFID contactless. Programarea È™i funcÅ£ionarea dispozitivelor permit gestionarea a 4 niveluri de recunoaÈ™tere pe lângă identificarea utilizatorului.
În mod normal, sunt utilizate următoarele niveluri:
1. UTILIZATOR - în cadrul fiecărui UTILIZATOR este posibil să se diferenÅ£ieze TIPUL de utilizator, de exemplu următoarele niveluri de identificare:
• UTILIZATOR CASNIC:
• UTILIZATOR NON-CASNIC (firme: meÈ™teri, comercianÅ£i);
• UTILIZATOR CU DIZABILITĂȚI;
• Un caz suplimentar disponibil customizabil.
2. LOCALITATEA
3. ZONA
4. SUB-ZONA (de exemplu CONDOMINIU cu o pluralitate de utilizatori casnici/Compania sau Clientul/Operatorul său Persoană responsabilă cu întreÅ£inerea).
AUTOSPECIALE COMPATIBILE CU SISTEMELE DE ECOINSULE PENTRU DEÅžEURI
Autospeciala compactoare fixă sau cu macara
Indiferent că vorbim de modele cu sistem fix sau modele cu macara (amplasată fie între suprasructură ÅŸi cabină, fie în spatele suprastructurii) posibilităţile disponibile sunt multiple, în funcÅ£ie de nevoile ariei de deservire.
Autospeciala hooklift cu macara pentru container
Acestea sunt special concepute cu sisteme cu cârlig pentru încărcarea ÅŸi descărcarea containerelor, având capacitate de încărcare de 3.000 – 7000 kg.
Autospeciala macara automatizată
Echipament bilateral mono operator de colectare a deÈ™eurilor instalat pe un È™asiu rutier, capabil să manipuleze È™i să golească automat containerele de colectare a deÈ™eurilor echipate cu cârlig tip ciupercă. Echipamentul prevede ca întregul proces de prindere a containerului, golirea È™i repunerea în poziÅ£ia iniÅ£ială, să fie efectuate de un singur operator, care lucrează direct din cabina vehiculului cu ajutorul comenzilor.
Într-un ciclu automat este posibilă preluarea È™i reintroducerea, fără nici un fel de impact sau deteriorare, a containerelor poziÅ£ionate în baterie, cu o distanţă între unul È™i celălalt apropiată de zero, optimizând astfel spaÅ£iile ocupate în lăţime, obÅ£inându-se o mai mare siguranţă (este împiedicată trecerea oamenilor între un clopot ÅŸi altul).