5W30, 15W40, 10W40… Toate aceste indicaţii referitoare la gradul de vâscozitate al uleiului te informează despre nivelul de fluiditate al lubrifiantului şi eficacitatea acestuia la temperaturi scăzute şi ridicate. Află mai jos despre gradele de vâscozitate şi când este indicat să foloseşti uleiul de motor Shell Rimula.
GRADUL DE VÂSCOZITATE AL UNUI ULEI DE MOTOR: CE ESTE?
Gradul de vâscozitate al unui ulei de motor îţi permite să cunoşti rezistenţa la curgerea uleiului în vehiculul tău. Deoarece uleiul de motor este afectat de temperatură, gradele indică utilizarea şi fluxul de fluid rece şi fierbinte. De exemplu: La temperaturi scăzute, este de preferat să favorizezi un ulei cu un grad de vâscozitate scăzut pentru a facilita circulaţia lubrifiantului în vehicul în timpul pornirii la rece.
La temperaturi ridicate, în părţile sensibile (zone fierbinţi) ale motorului, este de preferat să folosiţi un ulei cu un grad de vâscozitate ridicat. Mai gros, uleiul va forma un film protector şi va limita uzura şi frecarea pieselor motorului, împiedicându-le să se frece împreună.
CARE SUNT DIFERITELE GRADE DE VÂSCOZITATE ALE ULEIULUI DE MOTOR?
Pentru a cunoaşte ce grad de vâscozitate alegi pentru vehiculul tău, s-a dezvoltat un sistem de clasificare a uleiurilor, în funcţie de gradul lor de vâscozitate la temperatură scăzută şi înaltă.
- ULEIURI MONOGRADE
Uleiurile monograde, destinate în general vehiculelor mai vechi, sunt utilizate într-un interval de temperatură restrâns. Există două categorii, în funcţie de sezonul de utilizare al vehiculului:
- Pentru utilizare în timpul iernii, preferă uleiurile marcate cu „W” („Iarna”), şi anume uleiurile de motor 5W, 10W, 15W, 20W, la grad de vâscozitate slab.
- Pentru utilizare în perioada de vară, preferă uleiurile cu un grad de vâscozitate mai mare, fără menţiunea „W” şi anume uleiurile 10, 20, 30, 40 şi 50.
- ULEIURI MULTIGRADE
Uleiurile multigrade sunt cele mai utilizate deoarece sunt destinate vehiculelor actuale. Utilizabile în toate anotimpurile, ele sunt mai puţin dependente de variaţiile de
temperatură decât uleiurile monograde. Acesta este motivul pentru care vei găsi valori din două cifre în jurul marcajului „W” de pe cutiile de ulei. De exemplu, pentru lubrifianţii cei mai frecvent utilizaţi, găsim ulei 5W30, 15W40 sau 10W40.
CUM SĂ ÎNŢELEGI ACESTE GRADE DE VÂSCOZITATE?
Cifra sau numărul plasat în amonte indică gradul de vâscozitate la rece (capacitatea motorului de a porni chiar şi la temperaturi scăzute). Cu cât această valoare este mai mică, cu atât motorul tău va porni mai bine la rece. Astfel, pentru o pornire rapidă, este indicat să optezi pentru un ulei mai fluid. În schimb, numărul plasat după „W” indică gradul de vâscozitate la temperatură ridicată.
Un grad ridicat va fi sinonim cu protecţie şi etanşare optimă pentru motorul tău şi componentele sale, datorită formării unei pelicule groase de ulei în zonele sensibile (zone fierbinţi) ale motorului. Cu toate acestea, un nivel inferior va limita mai eficient fricţiunea dintre piesele fierbinţi şi va economisi combustibil.